Новини от 10.07.2019

comment 0
visibility 185
Паметник на Цар Освободител

Новините в София: Най-важното за деня 10 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 10 юли 2019 г. За редовното миене на улиците в София ще трябват 7 милиона лева За редовното миене на улиците в София ще трябват 7 милиона лева. Калкулацията е направена от Столичен инспекторат, цитиран от bTV. Преди ден съдът реши, че улиците в столичния град трябва да се мият поне два пъти месечно през лятото. Пенсионерите от "Оборище" вече ще имат свой клуб  Възрастните хора от "Оборище" вече ще имат и свой клуб. На заседание Столичният общински съвет на 30 май тази година предостави на района безвъзмездно недвижим имот- частна общинска собственост на бул. "Васил Левски" №122-124. Без коли по "Врабча" и "Раковски" заради "Вагнеров фестивал" Провеждането на традиционния летен "Вагнеров фестивал" на Софийската опера и балет ще промени движението по част от столичните улици. Това съобщават от Столична община. Четири парка в София с по-лесен достъп за хората с увреждания Четири парка в София ще бъдат с по-лесен достъп за хората с увреждания. Мерки това да стане са разгледани от комисията по околна среда към Столична община. Включени са в доклада на заместник- кмета по социалните дейности Албена Атанасова. Саниране и физкултурен салон ще има гимназията по изобразителни изкуства в Сердика Още едно училище в София ще бъде санирано и за първи път учениците ще имат физкултурен салон. Това е Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в район Сердика, научи Столица.bg. СОПФ отпуска средства за 3 нови групи в детската градина във Владая  Финансовата комисия на Столичния общински съвет одобри финансирането за разширение на 4-та детска градина "Слънчо" във Владая. На заседанието си вчера комисията прие 33 доклада, които утре ще бъдат внесени за гласуване на сесията на СОС. Всички те са за отпускане на средства от приватизационния фонд за ремонти, разширения и модернизация на училища, детски градини и болнични заведение в Столична община. Столична община обновява исторически квартали по "Европа"- 2020 Предвиждат се 125 хиляди лева по Приоритет 2 на програмата 125 000 лева ще бъдат отделени за обновяване и облагородяване на изоставени общински сгради, исторически квартали и публични пространства в София. Шофьорските курсове в София скачат с до 300 лв. Шофьорските курсове в София ще поскъпнат с до 300 лв. за най-масовата категория В, прогнозираха пред Столица.bg. от Учебни центрове България. Увеличението ще е в границите от 150 до 300 лв., като най-скъпите ще достигнат до 1000 лв. Това обаче е по преценка на всеки инструктор и школа, коментираха инструктори.  

comment 0
visibility 1315
дрон

Дронът на столичния КАТ нямал GPS координати, избягал

КАТ – София остана без дрон. При тестването на новата техника никой не се сетил да се запознае с инструкциите за използването й. Не били въведени GPS координати и машината не получила информация къде да се върне, информира Канал 3. Това се е случило преди месеци, но е останала скрита от обществеността. Според МВР, дробът е бил купен със средства на служителите. Те искали да използват техниката, за да си улеснят работата. Вдигнали го на голяма височина, докато го тествали, но преди това не се сетили да зададат координатите за връщане. Те решили, че е достатъчно да натиснат бутона „Home”, за да се върне машинката автоматично на началното място. Дронът изчезнал от погледите им за минути. Бързо се сетили, че не са прочели инструкциите. Тъй като дронът така и не бил намерен, сега събират пари за нов.

comment 0
visibility 467
катастрога на бул."Брюксел"

Катастрофа на бул. „Брюксел“ предизвика задръстване

Лека катастрофа, възникнала на бул. „Брюксел“ между лека кола и автобус по линията 604, е причинила значително задръстване в района. Образувала се е колона от автомобили по „Цариградско шосе“ от разклона за „Младост“ до „Дружба“1. Катастрофата е станала под моста на „Александър Малинов“. Няма пострадали при инцидента. Пораженията са единствено материални. Задръстване има и в посока от „Дружба 1“. Очаква се намесата на екип на пътна полиция.

Реклама
comment 0
visibility 258
Награждаване на Красимир ДИмитров

Наградиха директора на столичното звено „Аварийна помощ и превенция“

Красимир Димитров, шеф на „Аварийна помощ и превенция“ към СО, бе награден с почетното отличие „За доблест и заслуга-III степен“ на МВР. Отличието му е присъдено заради редица заслуги, неразривно свързани със защитата на обществения ред, сигурността на населението и противодействието на престъпните действия на софийска територия. Отличието е присъдено и не на последно място заради успешната връзка, която осъществява Димитров между Столична община и МВР. Припомняме, че Столична община е единствена в страната с такова звено. То бе представено миналата година през есента, на събирането на общините в Албена. Факт е, че екипите на „Аварийна помощ и превенция“ откликват на сигнали при бедствия, опасни вещества, инфраструктура и др. Правят се непрекъснати обходи на екипите на терен в столицата. На 960 сигнала са отреагирали екипите от началото на годината.

comment 0
visibility 370
вода

Спират водата в Банишора, Яна и Малинова долина

Ремонти по водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще причини спиране на водата в някои части на столицата на 11 юли, четвъртък. Заради монтаж на спирателен кран на бул. „Княгиня Мария Луиза“ жк. „Банишора“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Княгиня Мария Луиза“ от Централна железопътна  гара- София  до надлез „Надежда“ /северната страна/. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на бул. „Княгиня Мария Луиза“ пред Транспортна болница. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Миньорска“ с. Яна, от 09:00 до 16:00 ч. няма да имат вода живеещите в района на: ул. "Васил Левски", ул. Юрий Гатарин", ул. "Миньорска", ул. "Стефан Стамболов". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Св. Климент Охридски“ кв. „Малинова долина“, от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на бул. „Св. Климент Охридски“ от № 26 до № 72 и от № 59В до № 61К. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гълъбец“ с. Бусманци, от 09:00 до 14:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Гълъбец“, ул. „Вучко Игнатов – Даскала“.

comment 0
visibility 353
Московска33

Сесията на СОС със 108 точки

Зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов гони рекордьорд по внасяне на доклади на утрешната сесия на Столичния общински съвет. Той е съвносител на 33 доклада за отпускане на средства от Приватизационния фонд на Столична община за модернизация и ремонти на училища и детски градини в София.  В дневния ред на сесията има общо 108 точки, 98 плюс още 10 допълнителни. На още 10 доклада, касаещи общински лечебни заведения Дончо Барбалов също е съвносител заедно с общински съветници, членове на здравната комисия. Както е известно Барбалов е зам-кмет, отговарящ за финансите и здравеопазването. След подаването на оставка на Евгени Крусев, СОС реши финансистът да поеме и неговия ресор - транспорт и транспортна инфраструктура. Невиждан досега бум има и на доклади от районните кметове - общо 24. По минимум два от район ще трябва да гласуват утре общинските съветници. Досега с най-много доклади на сесия се славеше главният архитект Здравко Здравков. Като рекордът му беше над 10. Този път обаче главният архитект на столицата е само с 6 доклада.

comment 0
visibility 261
Соларни батерии на електронните табла на спирките на градския транспорт

Солари захранват 1/3 от електронните табла по спирките в столицата

Соларна батерия е поставена на електронното табло на спирката на градския транспорт на централната улица "Веслец" в столицата, видя Столица.bg. Над 1/3 от новите информационни табла са със солари, потвърдиха от Центъра за градска мобилност. Целта била да се постигне енергоспестяващ ефект. При проверка на спирката на "Веслец" таблото работеше нормално и на него се изписваше точна информация за интервалите на движение на трамваите. В същото време пък из цяла София има неработещи електронни табла. Някои от тях са обект на хулигански прояви, а други просто отказват да работят. Монтирането на новите табла започна през есента на 2018 г. Общо в София са поставени 220 такива. Те са с 4G симкарти, а общият им брои в столицата е 1250. На хотел "Плиска" на Цариградско шосе на технологичните табла на спирката има дори анимация, а такива са общо 6 в София. 

comment 0
visibility 499
Строителни предприемачи в София

Предприемачи в София искат електронно разрешение за строеж и промени в ЗУТ

Въвеждане на електронно разрешение за строеж, както е Македония и Сърбия, искат строителни фирми в София, които са членове на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) в България. В специално писмо до кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравко, ДНСК, РДНСК, МРРБ и други институции от организацията изсакт промяна в ЗУТ. Според строителните предприемачи действащата в момента нормативната база е сложна и неработеща. А това давало възможност за тълкования и грешки. НАСП обединява строително-инвестиционни компании, които работят предимно на територия на Столична община, се уточнява с писмото, цитирано от news.bg.   От асоциацията са подготвили и промени, като част от тях са свързани  със съкращаване и опростяване на необходимата проектна документация за издаване на строително разрешение, както е в много страни от Западна Европа. Строителните предприемачи настояват и за дигитализация на целия административен процес, съпътстващ жилищното строителство. Така гражданите ще могат да участват активно при планирането на териториите и устройството. С това ще се премахне напрежението при строителството по тези планове. От браншовата организация предлагат да се започнат разговори с всички заинтересовани страни, а целта е да се намерят решения за възникналите казуси и проблеми, се казва още в писмото. Сериозен проблем за предприемачите са протестите на група граждани, които водят до спиране на законни строежи и уволнения на общински служители. Вероятно те визират исканата оставка на главния архитект на Младост Стефан Стефанов, окято бе поискана от столичния кмет Йорданка Фандъкова преди 2 седмици. Напрежението и неразбирателството между Столична община, предприемачи и граждани, строителните предприемачи определят като граждански терор. От създалата се ситуация от бранша смятат, че това води до намаляване на предлагането и увеличаване на цените на жилищата до ниво недостъпни за населението.  

comment 0
visibility 449
Арестуваха наркодилър

Удължиха на 72 часа задържането на наркодилър в София

Задържането в ареста на наркодилър бе удължено от 24 на 72 часа от прокуратурата. Търговецът на дози наркотици бе задържан при специализирана операция срещу разпространението и употребата на наркотични вещества. Акцията бе проведена на 1 юли т. г. от служители на сектор „Наркотици“  в СДВР.  Тогава е задържан 21-годишен за разпространение на марихуана и амфетамин. При проверка на обитаваната от него квартира са намерени и иззети растителна маса, бяло прахообразно вещество, таблетки, електронна везна и множество полиетиленови пликчета тип „спейсбек“. Резултатът от назначената експертна справка показва, че иззетите вещества са 26.86 грама марихуана и 20.78 грама амфетамин. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК.

comment 0
visibility 411
Поскъпване на шофьорските курсове

Шофьорските курсове в София скачат с до 300 лв.

Шофьорските курсове в София ще поскъпнат с до 300 лв. за най-масовата категория В, прогнозираха пред Столица.bg. от Учебни центрове България. Увеличението ще е в границите от 150 до 300 лв., като най-скъпите ще достигнат до 1000 лв. Това обаче е по преценка на всеки инструктор и школа, коментираха инструктори. Увеличението ще стане факт, след приемане на Закон за младите шофьори, в който по искане на МОН практическите часове по кормуване ще се увеличат от 31 на 45.В момента курсовете в столицата варират от 500 до 850 лв. за категория В. Досегашният Закон за движението по пътищата се разделя на три, като единият ще е за младите шофьори. Именно в него са предвидени поправки в броя на часовете на шофьорските курсове.  Сега теоретичните часове са 40, а има предложение да се намалят, но още не е ясно на колко. Също така се предвижда и премахването на вътрешните изпити по теория и практика. Столични инструктори вече се обявиха категорично против въвеждането на учебни симулатори за практическото обучение. Според тях това е пълнене на джобовете на няколко дъшу в държавата. Ако часовете по практика - кормуване се увеличат на 45 тогава не е необходимо да се използват учебни симулатори. По-добре е курсистите да се обучават в реални условия и тренажорите се оказват излишни. Ако обаче часовете за кормуване са 20, тогава симулаторите може да намерят приложение, коментира пред Столица.bg дългогодишният инструктор Стефан Шишков от Учебни центрове България.

comment 0
visibility 1260
Столична община и СОС на Московска 33

Гласуваме за кмет и общински съветници на 27 октомври 2019 г.

Държавният глава Румен Радев издаде указ за местните избори, на които се гласува за кметове и общински съветници, съобщават от пресцентъра на Президентството. Той насрочи вотът да е на 27 октомври 2019 г. Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал.1 от Изборния кодекс. Въпреки че още не е започнала предизборната кампания за София вече има кандидат за кмет. Засега това е републиканския омбудстман Мая Манолова. Кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена от столичната организация на социалистите, това заяви преди седмица общинският съветник Калоян Паргов. Настоящият кмет Йорданка Фандъкова все още не е обявила кандидатурата си. "Имам още много работа. Ще разберете като му дойде времето", каза преди месец столичният кмет. За местните избори - за кметове и общински съветници, през октомври в София се очаква да се кандидатират и представители на нови политически формации.

comment 0
visibility 365
Съдебна палата

Следователка от СГП ходила в нетрезво състояние на работа

Следователка на Следствен отдел на Софийска градска прокуратура (СГП) е ходила пияна на работа. Това се случвало нееднократно и е докладвано от прекия ѝ началник пред прокуратурата. Срещу нея е образувано дисциплинарно производство, съобщават от Софийска градска прокуратура. На 26 юни т. г. до административния ръководител на Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от завеждащ следствен отдел при СГП. В него са изложени данни за нарушаване на трудовата дисциплина от страна на следовател Радиана Абдулова. Същият ден тя е била на работа в нетрезво състояние. В сигнала се посочва, че това не е изолиран случай. На 28 юни т. г. е образувано дисциплинарно производство срещу следователката за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт- нарушение съгласно чл. 307 ал.3 ,т.3 от Закона за съдебната власт. Радиана Абдулова обаче пред медии твърди, че срещу нея е упражнено въздействие и "репресия". Позицията на СГП пък е, че следователката и адвокатът ѝ инспирират защитна позиция, с която се цели да се насочи общественото внимание в друга посока. А тя е различна от приетите от СГП действия за ангажиране на дисциплинирната отговорност на магистрата за проявено от него недопустимо поведение, изразяващо в явяване на работа в нетрезво състояние, се казва в съобщението на СГП до медиите. По настояване на следователката е проведен разговор с разширен състав на ръководството на Столичната прокуратура и тя е изложила лични проблеми, и е изразила съжаление за поведението си.  В интервю на 7 юли т. г. Абдулова обаче твърди, че е подала искова молба пред съда за обезщетение по реда на ЗОДОВ за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства срещу нея в периода от 5 години. Визираното от нея досъдебно производство е образувано през 2012г. и прекратено през 2014 г. От СГП са категорични, че образуваното дисциплинарно производство срещу Радиана Абдулова за нарушаване на турдовата дисциплина няма нищо общо с депозираната пред съда претенция.

comment 0
visibility 306
Арестуван е 15-годишен джебчия

В Дружба откриха и арестуваха 15-годишен джебчия

Столичните полицаи арестуваха в столичния Дружба 15-годишен джебчия за 72 часа. След предприети бързи действия тийнейджърът е установен и задържан. На 8 юли той нападнал непознат и издърпал от задния му джоб портфейла в кв. Дружба. Около 1.30 часа мъжът е подал сигнал в VIII РПУ. Според показанията на жертвата момчето го е нападнало и със сила е издърпало портфейла му, лични документи и малка сума пари. Бързите издирвателни действия от полицаите са дали резултата. Извършителят на деянието е установен и задържан. Оказало се, че 15-годишният е криминално проявен. По случая е образувано досъдебно производство. Младежът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, с постановление мярката му е удължена за 72 часа.

comment 0
visibility 388
Конференция за въздуха

Фандъкова: 70% от столичани признават, че въздухът зависи от всеки от нас и поведението ни

Експертите, лекарите, институциите и гражданите сме един отбор за справяне с проблема за чистотата на въздуха. Според направено проучване 70 процента от столичани посочват, че чистота на въздуха зависи от тях самите и техните действия. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес на Конференцията по проект по програма Европа. Проектът се изпълнява от сдружение "Въздух за здраве". "За мен и целия ми екип проблемът с качеството на атмосферния въздух е ключов през всичките тези години и особено през последните, когато го поставихме като най-важния пироритети за града. Защото зЗдравето на хората за мен е от най-важните фактори за сигурността на града. Благодаря на всички лекари и специалисти, които ни помагат. Благодаря за партньорството, че се обръщаме винаги към вас за съвети и участие включително и за днешиня форум. Форумът днес е поредна крачка, която правим за решаване на проблема с въздуха. Решаването освен сериозни инвестиции изисква и прякото участие на всеки от нас. При проучване установихме, че 70% от гражданите на София приемат, че решаването на проблема с въздуха зависи от тях и тяхното поведение. Столична община изпълнява програма за подобряването на качеството на въздуха с над 100 конкретни мерки и дейности", каза столичният кмет. Фандъкова посочи двете най-големи причини за замърсяването на въздуха в столицата и фокусирането на Московска 33 върху тях. Пред форума тя припомни постигнатото до момента и направи своеобразен отчет за обновяването и модернизирането на градския транспорт, което го прави екологично чист. "В последните години дадохме доста средства в транспорта и на практика направихме най-мащабната модернизация на наземния транспорт в нашия града. Бяха подменени 50% от тролейбусите в града като екотранспорт. 90% от автобусите също са подменени за последните 5 години. Обновяване има и в трамваите и релсовите трасета, като акцент от електротранспорта. Разбира се най-големият екологичен проект в транспорта в София е метрото. Успяхме, само след няколко месеца стават 10 години, да изградим 42 км метро. Подземният транспорт ще спестява 90 000 тона годишно заедно с третата линия. В момента спестяванията на вредните емисии са около 75 000 тона годишно. Очакваме половин милион души да използват екологичния транспорт", припомни столичният кмет. Утре на сесия на СОС тя очаква да се приеме доклада ѝ за кандидатстване по ОП "Околна среда" за закупуването на нови 82 електробуса, част от тях малки, които да са довеждащ транспорт до метрото. Така ще се разчитане на по-голям интерес и удобство за ползване на метрото. При одобрение Столична община ще може да закупи още 30 тролбея и 25 нови трамвая. "С това категорично можем да кажем, че сме подменили на 100% тролейбусите и че имаме движение към нулеви емисии на градския транспорт. В момента вървят 20 електробуса. Транспортът в столицата беше отбелязан като успех в доклада на Сметната палата по отношение на качеството на въздуха. Другият голям замърсител е сериозен и е предизвикателство - замърсяването на въздуха през зимата от твърдо битово гориво. Положихме усилия включително на законодателно ниво. Реализираме два големи проекта за подмяната на 1/3 безплатно на отоплителна инсталация - печките на около 20 000 домакинства", каза кметът Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 525
бус

Задържаха шофьор, избягал от полицейска проверка

Полицията от Самоков е задържала шофьор, който е избягал от полицейска проверка.Вчера към 19 часа униформени поискали да спрат бус по време на рутинна операция. Водачът обаче не се подчинил, натиснал газта и избягал. Не се стреснал и от произведените предупредителни изстрели, съобщават от МВР. Тази сутрин той е намерен и отведен в районното. Продължава работата по изясняване на всички обстоятелства около случая.      

comment 0
visibility 948
Мерцедес влезе в насрещното на столичния бул. Васил Левски

Мерцедес с "У" влезе в насрещното на столичния бул. Васил Левски (СНИМКИ/ВИДЕО)

Черен Мерцедес влезе в насрещното движение на столичния булевард "Васил Левски". Автомобилът бе забелязан от бдителен софиянец, който веднага качи видеото в социалната мрежа. Как и откъде се е намъкнал шофьорът в насрещното не става ясно, но единственият вариант е да е продължил направо, идвайки от Министерство на младежта и спорта. За голям късмет черната лимузина не предизвика ПТП, нито затрудни движението. Идващите срещу него автомобили чинно изчакват ошашавения шофьор да поправи грешката си. По бул. Левски едпосочно е движението в участъка от "Фритьоф Нансен" до ул. "Граф Игнатиев". Там автомобилите се движат единствено в посока Софийския университет. Мерцедесът е с ямболски, издава го У-то на регистрационната табела. Попаднал срещу движещите се в две ленти автомобили, шофьорът бързо се усеща. За негов късмет се отваря място в платената зона за паркиране, за да обърне и бързо се изнася в правилната посока. "Лев, десен а сега на къде!? Назад! Бул. Васил Левски!", постна в социалната мрежа авторът на видеото, което издава опасността, която създават шофьори от провинцията.    

comment 0
visibility 448
нови лампи

Модерно улично осветление се прави в "Младост" 3 (СНИМКИ)

Ново и модерно улично лед осветление се прави в момента около блокове 344, 345 и 347 в "Младост" 3. Лампите, които се слагат, са от т. нар. двойни рогатки. С тях ще бъдат осветени не само улиците между блоковете, а и площадките до тях, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов. Миналата година в района е сложена нова тръбна мрежа с шахта. Тази година се поставят стълбовете. След "Младост" 3, през следващите седмици нови стълбове ще се слагат и в "Младост" 1А.      

comment 0
visibility 117
Награди за опазване на културното наследство в Европа

Европейските награди за културно наследство очакват номинации

Наградите "Europa Nostra" стартират номинации проекти за опазване на културното наследство. Призовете са най-високата оценка в тази област в Европа. Те се присъждат за изключителни консервационни проекти, иновативни изследвания, отдаденост в областта на опазване на културното наследство на професионалисти и доброволци, инициативи в сферата на образованието и обучението. В следващите две издания ще бъдат присъдени две нови специални награди „ILUCIDARE" за иновации и дипломация за опазването на културното наследство в Европа. Желаещите могат да изпращат своята номинация или да номинирате свой проект до 1 октомври 2019 г. Повече информация може да се намери на сайта europeanheritageawards.eu.

comment 0
visibility 728
стари сгради

Столична община обновява исторически квартали по "Европа"- 2020

125 000 лева ще бъдат отделени за обновяване и облагородяване на изоставени общински сгради, исторически квартали и публични пространства в София. Това са едни от дейностите, заложени в Приоритетна област 2 на програма "Европа"-2020 на Столична община. Утре документът ще бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет. Приоритетна област 1 се фокусира върху партньорството между гражданското общество и органите на местната власт, които заедно работят за качеството на живота в столицата. Третата важна област от програмата включва насърчаване на иновативни и дигитални инициативи в публичния сектор, насочени към сътрудничеството между граждани, обществени организации и местна власт. Общото финансиране на цялата програма "Европа"-2020 е 450 хил.лв. Срокът за кандидатстване по програма "Европа"-2020 е от 3 септември до 3 октомври. Резултатите ще бъдат обявени ноември- декември. Програма "Европа" стартира през 2008 година като инициатива на Столична община и Столичен общински съвет.

comment 0
visibility 315
Необезопасен строеж

Деца се катерят и играят на необезопасен строеж в кв. Витоша (СНИМКИ)

Деца рискуват живота и здравето си като си търсят разнообразие и приключения. Малките се качват на строеж, който е на поляната зад "Макси" в кв. Витоша, район Лозенец. За опасността сигнализира наблюдателна жена в социалната мрежа. Тя публикува снимка с децата, които са последната плоча на строежа. Оказва се, че строежът не е обезопасен. На една от стените има пробив и липсват тухли. На децата обаче явно им е забавно да са нависоко и там да играят. Сградата прилича на изоставена. Тя е висока около 10 метра и са вдигнати 3 етажа. Опасността за малчуганите е да не падне някое от 10 м или изкачвайки се по стълбището на строежа. "Разхождайки кучето си, често засичам група деца по строежите на поляната зад Макси. Катерят се по строежите, които не са обезопасени", написа наблюдателна столичанка. Снимката предизвика възмущение и коменатрите са насочени към районната община Лозенец, както и към родителите на децата, дали знаят къде играят наследниците им. "Трябва да се сигнализира полицията, защото това е навлизане в частен имот, което е недопустимо. От район Лозенец ще отидем на място, за да порверим дали имотът има ограда и колок е висока. При установени нередности ще направим предписание", обясниха пред Столица.bg от район Лозенец.

comment 0
visibility 294
Капитан Петко войвода

Издигат паметник на Капитан Петко войвода в Борисовата градина

С още един паметник на славен българин ще се увеличи Алеята на бележитите българи в Борисовата градина в столицата. Утре на сесията на СОС се внася доклад от общинските съветници Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура и Борислав Бориславов, член на архитектурна комисия за поставянето на бюст-паметник на Капитан Петко войвода. Предложението за издигане на монумента е на "Съюза на тракийските дружества в България" и е внесено през 2016 г. в комисията. Към него има и подписка от 2017 г. На името на Капитан Петко войвода е именуван връх на остров Ливигстън, а в Рим, Чикаго и Киев има негови паметници. Капитан Петко войвода е роден през 1844 г. в голямото тракийско село Доган Хисар, Дедеагачка околия, Западна Тракия. Името на легендарния войвода е кръвно свързано с Родопите и Тракия. През целия си съзнателен живот той се бори за свободата и подтиснатите в Османската империя, без разлика на вероизповеданието, българи, гърци и турци. Проектът на бюста на бележития българин е на проф. Валентин Старчев. За изработването на паметника е проведен конкурс. Основата на монумента ще е от масив от полиран гранит с размер 160/145 см с лек наклон към централно разположената колона също от масив от полиран гранит с размер 55/50 см и с височина 170 см. На паметника ще има надпис Капитан Петко войвода - 1844 - 1900.

comment 0
visibility 261
изложба

Галерия "Сердика" представя портрети с пастел, креда и въглен

Изложбата на Ния Пушкарова "Лято 2019" ще бъде открита на 12 юли от 18.30 часа в галерия "Сердика" на Женския пазар. Ценителите ще могат да видят портретни рисунки на хартия с пастел, креда и въглен. Те ще бъдат допълнени с фотографска инсталация в пространството. В основата на творбите на Ния са човекът и природата. Картините се редят до последния момент, тъй като лятото тече. А авторката обещава изненади. Експозицията ще остане в галерията до 10 август. 

comment 0
visibility 423
Столичен общински съвет

СОПФ отпуска средства за 3 нови групи в детската градина във Владая

Финансовата комисия на Столичния общински съвет одобри финансирането за разширение на 4-та детска градина "Слънчо" във Владая. На заседанието си вчера комисията прие 33 доклада, които утре ще бъдат внесени за гласуване на сесията на СОС. Всички те са за отпускане на средства от приватизационния фонд за ремонти, разширения и модернизация на училища, детски градини и болнични заведение в Столична община. Точка 32 в дневния ред на сесията е докладът за финансиране със средства от Специализирания общински приватизационен фонд за изпълнение на обект „Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“ с. Владая, район "Витоша". Проект отдавна има и се чакаше финансирането, каза пред Столица.bg председателят на Инициативния комитет за качествена и иновативна оразователна система Васил Николов. В момента в градината няма яслена група. Според него Столична община изпълнява поетите ангажименти за разширение на детските градини. От организацията са настоявали и за финансиране на още 4 градини -  4- та и 116 – та ДГ в Район Витоша, 119-та ДГ в район Възраждане и 8-ма ДГ в район Красно село, за някои от които имало и готови проекти и строителството можело да се ерализира в кратки срокове. Проектиране трябва да се направи за 8-а и 119-а.От Инициативния комитет подготвят предложение до Столична община за включване в Бюджет 2020 на детски градини за строежи и разширения в други натоварени райони. Особено впечатление след проведеното класиране за детските градини през май и юни, прави недостигът в район Лозенец. Там на първо класиране не бяха пирети деца с максимален брой точки. Същото се случи и с градините в централния арйон Средец.