Новини от 21.07.2019

comment 0
visibility 417
Пясъчник на детска площадка в София

Дезинфекцирахте ли пясъчника на детската площадка

Почти на всяка детска площадка в София има пясъчник, защото любимото на най-малките е да играят с вода и пясък, да правят фигурки и да се ровят в пясъка. Според Наредба 1, чл. 21, ал. 5 обаче пясъчникът трябва да се поддържа редовно. Основно е дезинфекцията на пясъка, която се прави два пъти - ранна пролет и в средата на лятото, припомнят от Сдружение Безопасни детски площадки. Другите изисквания са пясъкът да е фин, а не както в повечето случаи строителен и на мястото да има сянка за децата, разбира се, ако пясъчникът не е под дебела сянка на дървета. Слух за кучешка тения в пясъчника на детска площадка паникьоса десетки майки в Дружба 1, научи Столица.bg. От края на миналата седмица "тенията" се върти от уста на уста и родителите започнали да избягват посочената детска площадка. Една от версиите за слуха е, че е пуснат от живеещи на първите етажи на блока до детската площадка. Това било единствения вариант по-малко малчугани да ходят да играят и да не се вдига шум. Въпросната детска площадка се намира в Дружба 1 и е една от най-новите в района. Мястото е с чисто нови съоръжения, специална настилка и отговаря на всички изисквания за безопасност.

comment 0
visibility 294
НАП, кибератака

КЗЛД влиза на проверка в НАП

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) влиза от днес на проверка в Националната агенция по приходите (НАП). Очаква се инспекцията да приключи по-рано от предвиденото. Становището на КЗЛД ще е ясно едва на 20 август т. г. Причината за проверката е кибератаката на базата на НАП, от която изтекоха лични данни на над 5 млн. българи. От приходното ведомоство вече са спрени някои от електронните услуги, защото имало опасност системата отново да бъде пробита. Очаква се днес от НАП на пуснат обещаното приложение, в което всеки може да провери дали са изтекли личните му данни.

comment 0
visibility 302
Къща-музей Пейо Яворов в София

Столична община ще участва в търга за къщата на Пейо Яворов

Столична община ще се включи в търга за къщата-музей на Пейо Яворов в края на септември т. г. Това стана ясно от дневния ред на Столичния общински съвет. В т. 16 общинските съветници трябва да гласуват  възлагане на правомощия за представителство на Столична община в производството. Докладът е за предоставяне на съгласие за участие от страна на Столична община в производство по публична продан за придобиване на поземлен имот, находящ се гр. София, Столична община, район Средец, ул. „Г. С. Раковски“ № 136, заедно с построена в същия триетажна жилищна сграда представляващ къща-музей на Пейо Яворов. За пореден път къщата на Яворов се пуска за продан на търг. Цената, поставена от частния съдебен изпълнител Мирослав Колев е 1.285 млн. лева, което е с около 300 000 лв. по-малко от предишния търг. Тогава първоначалната цена бе 1.628 млн. лв., но не се намери купувач. Миналата година през септември кметът на София Йорданка Фандъкова получи подкрепата на правителството, Столична община да купи историческата сграда, за да бъде запазена и възстановена. По-късно от правен анализ, стана ясно, че имотът е рисков. И в момента продължава съдебно дело за изясняване на собствеността на сградата на ул. „Г. С. Раковски“ № 136. Срокът за подаване на документи за участие на търга на 27 септември т. г. е от 26 август т. г. до 26 септември 2019 г. Днес в Постоянната комисията по образование и култура зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов внася доклада и ако бъде одобрен ще се разгледа и на сесията на СОС в четвъртък.  

Реклама
comment 0
visibility 639
Паркиране върху тротоар на ул. люботрън, кв. лозенец

Тротоарът на "Люботрън" пропада, бил зелена зона за паркиране

Столичната улица "Люботрън" в район Лозенец стана поредната ябълка на раздора между платената зона за паркиране - зелена и гражданите. Улицата е станала "зелена" зона от ноември 2018 г. Местинте хора обаче недоволстват, тъй като улицата е тясна и автомобилите се паркират върху тротоара, съобщи Нова телевизия. Първоначално на тротоара е трябвало да се поставят антиаркинг колчета. Този вариант отпада и не се монтират. Жители на един от блоковете по улицата поставяли кашпите с цвята на възрастна жена, за да предотвратят спирането по тротара, разказа внукът на жената пред Нова телевизия. Инспектори обаче заплашили, че ще има глоба и да се премахнат. "Баба ми се размина с акта, а ние със спокойствието", каза младият мъж. Той обясни, че паркирането на тротоара продължава, а там има и спирателен кран за вода. Кранът вече е бил разбит от колите и гражданите са го ремонтирали с лични средства. Хората от блока са направили подписка и не искат да се сприра там. "Тротоарът пропада", категорични са хората. От ЦГМ, който отговаря за платеното паркиране посъветваха недоволните граждани да изкажат мнението си и да пуснат писмо до Столична община. Проблемът ще бъде разгледан и може да се направи промяна, коментираха от ЦГМ.

comment 0
visibility 548
Нови мостове на Витоша

Горски и доброволци направиха нов мост над Драгалевска на Витоша (СНИМКИ)

Още един мост в Природен парк Витоша е изцяло обновен и гарантира сигурността на планинарите. В края на изминалата седмица 15 добровли помогнаха на горските да възстановят моста над Драгалевска река. Съоръжението се намира на пътеката от Бай Кръстьо до х. Кикиш. Това съобщиха в социалната мрежа от Горите в Югозападна България в Природен парк Витоша. Дни преди изцяло да бъде ремонтиран и възстановен туристи са минавали от там. Те споделят, че съоръжението било в отчайващо състояние, опасно и с изгнили дъски. "Не преполагахме, че това са последните часове на старото мостче", доволни са от обновяването гражданите. На 19 юли пък на гола скала над реката изниква чисто нов мост. Той е до най-посещавания в България катерачен обект "Комините"! Съоръжението бе дело на съвместните усилия на алпинисти, паркови рейнджъри, горски и любители на планината. 

comment 0
visibility 804
Миене на подлеза на България и Гоце Делчев

Мият "Граф Игнатиев" и градинката на "Седмочисленици" (СНИМКИ)

Миенето на улиците по карета в столицата продължава. От 18 юли до 23 юли т. г. под контрола на Столичен инспекторат започна лъскането в район Средец. Днес измито ще бъде карето между улиците "6-ти септември", "Граф Игнатиев" и "Гурко". Вътре попада и ремонтираната градинка на църквата "Свети Седмочисленици", ул. Паренсов и ул. Шишман (виж снимки). Почистен и измит със специален шампоан бе подлезът между булевардите "България" и "Гоце Делчев". В петък вечерта с подходящи препарати и водоструйка подземното съоръжение светна. Минаващи столичани останаха доволни, тъй като се усещало освежаването. От Столичен инспекторат предупреждават да не се спират и паркират автомобили по улиците в каретата, които предстоят да бъдат измини. График на зоните и районите е публикуван на официалния сайт на Инспектората. Миенето на улиците е само една от мерките срещу мръсния въздух в столицата.

comment 0
visibility 371
Езерото в Дружба  1

Времето и предстоящите събития на 22 юли 2019 г. в София

Времето на 22 юли До 31 градуса ще достигне днес термометърът в София. В ранните сутрешни часове минамалната температура е 16 градуса. През деня ще има облаци, но слънчевото време ще преобладава. Не се очакват превалявания от дъжд. В късните следобедни часове ще повя илек вятър, носещ прохлада, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 22 юли 9.30 часа Архиерейска света литургия в Буховския манастир "Св. Мария Магдалина" ще отслужи Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 11.00 часа Откриване на изложбата "Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019" в Столична библиотека. 12.00 часа Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в зала № 1, ет. 2, ул. "Московска" № 33. 12.00 часа Постоянна комисия по обществен ред и сигурност в зала №2, ет. 2, ул. Московска № 33. 19.00 часа Суров шоколад - трюфели! С богатия си опит в Азия и курсове за шоколад при водещия експерт по суров шоколад във Великобритания - Ейми Левин (Amy Levin), експертът на Food Conn в Food Connection. 21.00 часа Прожектират филма "Презрението" на Лятна сцена НДК. Още интересни събития в София на 22 юли 2019 г. - ТУК!  

comment 0
visibility 257
БАН

Новините в София: Най-важното за деня 21 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 21 юли 2019 г. Столичният „Лозенец“ е обект на нагли домови кражби Жители на столичния квартал „Лозенец“ споделят пред Нова ТВ за наглите обири, на които са станали домовете им. Едно от обраните жилища е на Ангел Куртев. Пътят от Сливница до Сърбия ще е готов до края на 2021 г.  Реконструкцията на пътя от Сливница до Сърбия ще приключи до края на 2021 г., увери транспортния министър Росен Желязков по време на посещението си в съседна Сърбия Спасиха жена, счупила крак на Витоша Спасители от Планинската спасителна служба към БЧК помогнаха на жена, която си счупила крака, качвайки се на Витоша. Сигналът за неприятния инцидент е подаден от съпруга на пострадалата.  Напусна ни Буги Барабата  На 58 годишна възраст ни напусна Буги Барабата, съобщи БТВ. Марио Събев, както е действителното у име, е починал през нощта. В съобщението за кончината му не се споменава каква е причината. Възпитаниците на СМГ се върнаха със златото от Хонконг Възпитаниците на математическата гимназия „Паисий Хилендарски“ в столицата се върнаха като шампиони от Световното математическо състезание за ученици до 13,5 години, съобщава БНТ. Звукова сигнализация обърква незрящите в центъра на София Сигнал за съществен проблем със звуковата сигнализация на светофарите в центъра на столицата са подали граждани до БТВ. Проблемът е, че т. нар. „умни светофари“  пускат не добре регулиран, еднакъв сигнал. Стартира обновяването на столичната улица „Малко Търново“ Обновяването на столичната уличка „Малко Търново“ ще се осъществи в периода 23 юли – 15 септември, съобщават от пресцентъра на Столична Община. Ще бъдат обновени настилките по улицата, стъпалата, както и капаците на шахтите. Ще реставрират обсерваторията в Борисовата градина Скоро се очаква да стартира реставрацията на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, съобщават от Нова ТВ. 100 000 лв са осигурени от Софийския университет, а 50 000 от фирма, става ясно от думите на доц. Евгени Овчаров. БАБХ продължава с проверките по софийските пазари Инспектори от Агенцията по безопасност на храните, заедно с колегите си от Столичен инспекторат провериха днес как се прилагат правилата на пазара в Долни Богров, съобщи БНТ. Горна баня и Симеоново-север започват седмицата без вода Планови ремонти по мрежата на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои части на столицата на 22 юли, понеделник.  

comment 0
visibility 939
вода

Горна баня и Симеоново-север започват седмицата без вода

Планови ремонти по мрежата на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои части на столицата на 22 юли, понеделник. Заради превключване на уличен водопровод на ул. 646 кв. „Горна баня“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. "Дон“ от ул. 646 до ул. „Лозище“, ул. 646 от ул. „Дон“ до ул. „Орхидея“ и част от местност „Подлозище“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Света Мария Магдалена“ вилна зона „Симеоново - север“, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Света Мария Магдалена“, ул. 82, ул. 83, ул. 85, ул. „Шумако“ ул. 82 от №7 до ул. „Света Мария Магдалена“ ул. 83 от №1 до №4А Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Света Мария Магдалена“ ъгъла с ул. 82.

comment 0
visibility 393
Софийски университет

Международна конференция за сигурността на софтуера в СУ

Софийският университет става домакин на Международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера. Тя се провежда за 19-ти път и ще събере 250 учени и изследователи от 15 държави, сочи БНТ. Това е своеобразна платформа, позволяваща на младите учени да покажат най-ефективните техники за сигурност в света. Академичната общност ще има шанса от 22 до 26 юли да научи кои са водещите тенденции в софтуерната индустрия и киберсигурността. В организацията на конференцията участие имат страни като САЩ, Хонконг, Австрия, Франция, Германия, Австралия, Тайван и Китай. Форумът ще даде възможност на българските студенти да се съревновават с колегите си от най-уважаваните световни висши училища.

comment 0
visibility 412
пазар Долни Богров

БАБХ продължава с проверките по софийските пазари

Инспектори от Агенцията по безопасност на храните, заедно с колегите си от Столичен инспекторат провериха днес как се прилагат правилата на пазара в Долни Богров, съобщи БНТ. Установени са нарушения, които нямат връзка със свинското месо. На този пазар от години не се продават прасета. Днес дори и други животни липсваха. Инспекторите подозират, че търговците на птици са били предварително предупредени. Оказва се, че пазарът не е регистриран. Ще бъде съставен акт за административно нарушение на управителя на "Пазари - Север". От БАБХ предупреждават да не рискуваме с покупките на продукти от такива места. Често използваното месо не е изследвано за трихинела, който може да причини рязко влошаване на здравословното състояние на човек. Нарушения са установени и при продажбата на яйца на пазара.

comment 0
visibility 2312
Вход Кремиковци

Площадката на Кремиковци е наета от австрийци

От направени наблюдения на територията на Кремиковци, става ясно, че площадката се готви да приеме нов завод, споделя БТВ. Почти нищо не е останало от стария завод. След като събориха комините на стомано-добивния комбинат, спря да съществува Кремиковци. Пропускателният пункт на завода пустее. Живеещите наоколо недоумяват какво се случва с площадката. От високо се забелязва, че са работили багери. Уж няма завод, а в същото време на терена от 7000 дка има промишлен ток, газ и вода. Половината от индустриалния парк е нает от австрийци. Така няма да е толкова болезнено, ако „Фолксваген“ не предпочетат България. Площадката на Кремиковци ще посрещне явно друг завод.

comment 0
visibility 2151
Кръщене на внуците на премиера

Премиерът Борисов стана кръстник на внуците си (СНИМКИ)

Бойко Борисов, премиер на България, се похвали в социалната мрежа, че е станал кръстник на внуците си. Церемонията се е състояла в Клисурския манастир, в храма „Св. Петка“. Двете момченца, Иван и Бойко-младши, получиха Христовото си кръщение един ден след Илинден. От снимките се вижда, че кръщелниците са облечени със стилни костюми, а майка им е облечена изцяло в бяло. Двете момченца са съответно на 3 и на 1 година.

comment 0
visibility 446
Обсерваторията в Борисовата градина

Ще реставрират обсерваторията в Борисовата градина

Скоро се очаква да стартира реставрацията на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, съобщават от Нова ТВ. 100 000 лв са осигурени от Софийския университет, а 50 000 от фирма, става ясно от думите на доц. Евгени Овчаров. Наета е частна фирма за част от ремонтните дейности. Дворът ще бъде почистен от храсти и плевели. Възстановени са вече изоставените каменни пътеки. Ще се оформи жив плет. Почистването на двора тече от две години. Имало е обещание от СО за помощ, но до момента не е оказана. Фирма е поискала да помогне за почистването. За реставрацията на обсерваторията са набавени достатъчно средства. Очаква се само разрешение от НИПК и надеждите са до края на лятото реставрацията да започне. Стремежът е обсерваторията да придобие подходящ за използване от студенти и посетители вид. Емоцията да гледащ небето с телескоп на 120 години е голяма.

comment 0
visibility 6454
Стоп кадър

Обявяват свободните места за трето класиране в гимназиите

Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 22 юли, понеделник, съобщават от Нова ТВ. Това е и последната дата за записване на класираните от втория кръг. Има подаден сигнал от родители в столицата, които са забелязали, че има разминаване в минималния бал между двете класирания на учениците, кандидатствали за една и съща паралелка. От столичното РУ на образованието казват, че справките за класирани и записани деца са различни. Кандидатите, класирани на втория кръг, които не се запишат, отпадат от местата и разминаването идва от това.

comment 0
visibility 533
ул."Малко Търново"

Стартира обновяването на столичната улица „Малко Търново“

Обновяването на столичната уличка „Малко Търново“ ще се осъществи в периода 23 юли – 15 септември, съобщават от пресцентъра на Столична Община. Ще бъдат обновени настилките по улицата, стъпалата, както и капаците на шахтите. Ще се обнови осветлението по улицата, ще бъдат монтирани нови парапети и части от градското обзавеждане. Проектът за реновирането е партньорско между строителната компания BLD, архитектурно студио „Серафимов“ и  Столична община. Компания BLD е поела финансирането и изпълнението на ремонта. Студио „Серафимов“ прави напълно безвъзмездно архитектурния проект. След общественото обсъждане на проекта, столичани ясно показаха, че искат да се съхрани историята на тази обичана уличка и да бъде показана по неповторим начин.  Поради големия интерес към проекта за обновяване на улицата, на 27 юли ще има Работилници “История на ул. „Малко Търново“, където всеки столичанин може да вземе участие в създаването на визуализация на историческия разказ за София на тази улица. Работилниците ще се проведат в „София лаб“ и ще се водят от Ивелина Гаджева, дипломиран специалист в областта на включващия дизайн. Много история има на 60-метровата уличка „Малко Търново“. На нея се виждат следи от античността. Бар „Луна“ пък съхранява спомена за царската фамилия. Там са и килиите на ДС, видни са и следите от опожарения Партиен дом. Не случайно тази улица е включена в туристическите маршрути на града.

comment 0
visibility 459
кръстовище

Звукова сигнализация обърква незрящите в центъра на София

Сигнал за съществен проблем със звуковата сигнализация на светофарите в центъра на столицата са подали граждани до БТВ. Проблемът е, че т. нар. „умни светофари“  пускат не добре регулиран, еднакъв сигнал. В столицата има 220 кръстовища с такива светофари, но този на „Алабин“ и бул. „Витоша“ не улеснява, а обърква незрящите. Иван Янев споделя през БТВ, че едва не го блъснали, след като се съобразява със звука за зелен сигнал. След като чул сигнала, решил, че е за него, тръгнал, а в същото време приближавал трамвай. Според Столична община няма проблем със светофарите. По правило, идващият от ляво по-силен звук позволява перпендикулярното пресичане. Ако звукът е пред незрящия или зад него, преминаването е напред. Според Иван, София е шумна, звучат всякакви сигнали и това определено обърква пресичащите незрящи. Звукът от кръстовището се разсейва о ориентацията е невъзможна. Ще бъде поставен допълнителен гласов сигнал, който ще се задейства с натискането на бутон и ще се чува правилната посока на пресичане.

comment 0
visibility 992
Отборът на СМГ

Възпитаниците на СМГ се върнаха със златото от Хонконг

Възпитаниците на математическата гимназия „Паисий Хилендарски“ в столицата се върнаха като шампиони от Световното математическо състезание за ученици до 13,5 години, съобщава БНТ. Състезанието се състоя в периода 14 – 19 юли в Хонконг. Отборът включваше Лазар Тодоров, Давид Йорданов, Кристина Стоянова и Стефан Спасов заедно и ръководителите им Надя Кръстева и Детелина Донева. В състезанието между отбори те взеха 9 от 10 точки, а в индивидуалното – бронз. Конкуренти на нашите шампиони бяха отборите на Китай, Южна Африка, Австралия, САЩ, Тайван, Тайланд. Ръководителите на отбора са на мнение, че това е напълно заслужена победа, тъй като децата са се подготвяли упорито с часове всеки ден. Лазар Тодоров е доволен от постигнатото. Кристина Стоянова е била притеснена от факта, че е в чужда държава. Стефан Спасов смята, че най-големият им конкурент са били американците. Отборът ни се прибира с купа за Първи подгласник на купата Po Leung Kuk, която се присъжда само на неазиатски отбори. В състезанието участваха и учениците на 125 СУ "Боян Пенев" от София и ППМГ "Академик Никола Обрешков" от Бургас. Бургазлии са спечелили един златен и един бронзов медал в индивидуалното състезание.

comment 0
visibility 4687
Буги Барабата

Напусна ни Буги Барабата

На 58 годишна възраст ни напусна Буги Барабата, съобщи БТВ. Марио Събев, както е действителното у име, е починал през нощта. В съобщението за кончината му не се споменава каква е причината. Той е познат на всички като музикант, основател на „Бараби Блус Бенд“, водещ на „Буги Тайм“ по Z-Rock и съавтор на познатата на всички песен „Няма бира“. Интересен факт от живота му е, че той сам се е учил да свири и то на китарата на своя баща.

comment 0
visibility 578
Витоша

Спасиха жена, счупила крак на Витоша

Спасители от Планинската спасителна служба към БЧК помогнаха на жена, която си счупила крака, качвайки се на Витоша. Сигналът за неприятния инцидент е подаден от съпруга на пострадалата. Той се обадил до службата около 16:40 ч. на 20 юли. Бил сформиран отряд от 8 човека. Пострадалата жена се намирала под връх Камен дел, в района на Комините и по-конкретно на пътеката за хижа „Кикиш“. Спасителният отряд стига до местонахождението на пострадалата жена. Установили, че кракът й е счупен. Използват специализиран превоз, за да я качат до района на Платото. Целта е била да достигнат до чакащия ги автомобил на спасителната служба, с който жената е откарана до хижа „Алеко“. Всичко приключва благополучно в 19:10 ч.

comment 0
visibility 604
ЖП отсечка Сливница - Сърбия

Пътят от Сливница до Сърбия ще е готов до края на 2021 г.

Реконструкцията на пътя от Сливница до Сърбия ще приключи до края на 2021 г., увери транспортния министър Росен Желязков по време на посещението си в съседна Сърбия, сочи Еconomic. Той каза, че от Черно море до Великобритания ще може да се пътува без светофари, по изграждащия се Коридор 10. Единственият нерешен въпрос е преминаването през границите, каза министър Желязков, и изрази надежда Сърбия да стане пълноправен член на ЕС съвсем скоро, а ние да влезем в Шенген. Сърбия е получила необходимата информация за това как се движи изграждането на ЖП трасето от София до Сърбия. То има два участъка - от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата със Сърбия. До 2021 г. ще е готов първия участък, по втория ще се работи до 2025 г. Ще се използват средства от оперативна програма, Механизъм за свързана Европа и Кохезионния фонд за регионално развитие. Влаковете, които ще се движат по трасето, ще развиват 160 км/ч. Осъществяването на този проект ще намали значително задръстванията по границата. Двамата министри изразиха удовлетворение от разговора.

comment 0
visibility 1885
МВР

Столичният „Лозенец“ е обект на нагли домови кражби

Жители на столичния квартал „Лозенец“ споделят пред Нова ТВ за наглите обири, на които са станали домовете им. Едно от обраните жилища е на Ангел Куртев. Освен пред полицията, той пуска пост за кражбата и в социалните мрежи. Според него, кражбата е извършена през нощта. Той, съпругата му и бебето им са спали. Разбрали за обира след като се събудили и видели отворените прозорци. Установили, че са им откраднати лични документи. Друг жител на квартала, пожелал анонимност, се е срещнал с крадец, влязъл у съседите. Според жителите на квартала, домовите кражби са ежедневие в там през летния сезон. Комисар Димитър Кошов, заместник ръководител на отдел „Криминална полиция” към ГДНП, казва, че за първото полугодие се наблюдава спад при домовите кражби. В момента няма организирани банди за кражби от домовете. Комисар Кошов се опита да обясни какъв е механизма на действие на крадците. Бандитите използват отворените прозорци и врати през лятото. Често имат помощник, който наблюдава дали няма да се появи полиция или служители на СОТ. Избягват срещите със собствениците на взломените жилища. Комисарят препоръча собствениците на жилища да са отговорни и да обезопасяват домовете си. Нека да инвестират в по-сложни заключващи механизми. Поставянето на аларма и охранителни камери са допълнителен плюс в защитата на жилището. Записите от камерите, в повечето случаи, ще дадат насока на разследващите към извършителя на кражбата.