Новини от 10.08.2019

comment 0
visibility 265
Обзор 10 август 2019 г. София

Новините в София: Най-важното за деня 10 август, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 10 август 2019 г. Първата денонощна библиотека в София отваря на 1 октомвриВ библиотеката ще има места за индивидуално учене, специализирана литература и компютри. Сред помещенията ще се обособи и зала за събития и практически семинари. От гара Пионер ще започне изграждането на Зелено околовръстно в София Имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. "Цариградско шосе" зад "Арена Армеец" през съществуващата естакада на бул. "Шипченски проход" до Висшето транспортно училище "тодор каблешков", казва столичният кмет.Прекършиха дръвче на ул. ПаренсовРастението не е изцяло прекършено. От "Зелена система" ще се опитат да го спасят. В района няма видеонаблюдение, но ще се разчита на камери, поставени на сгради, за да се открие извършителят.Счупиха емблематична чешма в парка на Горна баняЧешмата вече няколко пъти е обект на вандали, хулигани и пияници. Тя е ремонтирана няколко пъти, като последния е по инициатива на местните жители. Ремонтът обаче бил изключително некачествен, казва местен жител. Автомобил полетя и се заби в реклами в Студентски град (СНИМКИ)На косъм от премазване са се разминали двама души на тротоара, разказват очевидци на инцидента. Според свидетели автомобилът е с регистрационен номер СО и инцидентът е станал около 5.30 ч. тази сутрин. На мястото пристигат три полицейски екипа. Според униформените причината е несъобразена скорост. В автомобила са били двама души.

comment 0
visibility 771
Мартина и Цветомира за денонощната библиотека в Студентски град

Първата денонощна библиотека в София отваря на 1 октомври

Първата денонощна билиотека в София ще отвори врати на 1 октомври т. г. в Студентски град. Идеята е на двете студентки Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова. Вече няколко месеца кипи сериозна подготовка, за да се финализира проектът, по който двете работят от година и половина. Идеята им дошла една вечер, когато нямало къде да се подготвят за изпитите. Съквартирантката на едната си лягала рано и в стаята не било удобно. Момичетата и други техни колеги решили да отидат на спокойно място - бензиностанцията на метростанция "Г. М. Димитров". Месеци по-късно идеята им прераства в проект, за който получават финансиране. В библиотеката ще има места за индивидуално учене, специализирана литература и компютри. Сред помещенията ще се обособи и зала за събития и практически семинари.  "Това ще бъде място за идеи, където студентите ще могат да идват по всяко време", разказва Мартина Георгиева пред Нова телевизия. Цветомира пък допълва, че такива места в Студентски град няма. Засега се предлагали само читални в общежитията. Денонощната библиотека ще предлага закупуването на карти - месечни, дневни, нощни и семестриални. "Искаме да сме гъвкави спряло графиците на студентите. Средствата ще помогнат да се развива библиотеката, коментират Мартина и Цветомира.  

comment 0
visibility 2152
Зелено трасе ще свърже всички паркове в София

От гара Пионер ще започне изграждането на Зелено околовръстно в София

Разговорите на Столична община с министъра на транспорта за ползването на стари жп трасета и изграждането на линеен парк се финализират. Един от проектите, по които работим е зелена линия по старата жп линия. Това съобщава в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. "Имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. "Цариградско шосе" зад "Арена Армеец" през съществуващата естакада на бул. "Шипченски проход" до Висшето транспортно училище "тодор каблешков", казва столичният кмет. Идеята за Зелено околовръстно вече е разработена идейно от арх. Светослав Александров. Неговото предложение е да се свържат всички паркове в София чрез старите жп-трасета в столицата. "Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. "Т. Каблешков" – по река Владайска – до стадион "Септември", където да се използва жп трасето по бул. "Вардар", коментира Фандъкова. Екологичното трасе получи и подкрепата на главния архитект на София Здравко Здравков. Арх. Александров е убеден, че с обновяването и свързването на старите влакови трасета ще се получи едно зелено трасе, което ще се ползва от граждани и туристи за придвижване, забавления и отдих. 

Реклама
comment 0
visibility 564
Пуснаха движението по ул. Иван Вазов

Ремонтът приключи, пуснаха движението по ул. Иван Вазов

Мечтаният финал е факт! Движението по обновената улица "Иван Вазов" в София е пуснато. Ремонтът на  малката централна улица приключи, съобщиха от Столична община. Изцяло е подменена подземната инфраструктура, има нова пътна настилка и са изградени нови тротоари. Повече от година улицата бе в изкопи и камари с пръст, а след това се превърна и в червен корт за тенис, но за щастие за кратко. Удълженият ремонт даде много поводи за недоволство и ирония. Факт е обаче, че всичко приключи. Ремонтът започна миналата година в средата на юни и трябваше да приключи през есента. Спорове около визията на уличката замрази строителните дейности през ноември 2018 г. При отварянето за смяната на водопроводи се появиха и доста други изненади. Така експлоатационните дружества трябваше да си свършат работата и ремонтът се забави. По време на продължилия 14 месеца ремонт "Софийска вода" ЕАД смени 460 м ĸaнaлизaция и 470 м вoдoпpoвoд, ĸaĸтo и вcичĸи пpилeжaщи cгpaдни oтĸлoнeния. Подмененият водопровод бе от 1935 г., а канализационният колектор, който обслужва зоната между бул. "Левски", ул. "Раковски", ул. "Аксаков" и ул. "Паренсов" е изграден през 1901 г. ЧЕЗ рехабилитираха непроходим колектор за 10 KW захранване, е равносметката на извършените дейности по 500-метровата улица. Затова пък сега паважът е пренареден, а колко е качествен ще се разбере по-късно. Обектът все още не е приет от възложителя Столична община. 

comment 0
visibility 206
Прекършиха дърво на ул. Паренсов и бул. Левски

Прекършиха дръвче на ул. Паренсов

Младо дръвче в центъра на София е било прекършено тази нощ. Съвсем скоро то е било засадено на ул. Паренсов и бул. Левски. Дръвчето е поредната мишена на идиоти, без значение дали са трезви, пияни или надрусани. Растението не е изцяло прекършено. От "Зелена система" ще се опитат да го спасят. В района няма видеонаблюдение, но ще се разчита на камери, поставени на сгради, за да се открие извършителят. Преди месец вандали прекършиха няколко новозасадени дръвчета о ул. Раковски.      

comment 0
visibility 706
Антипаркинг колчета в София

На ул. Малкара самоволно си забиха колчета на тротоара

Заграждане и ограждане на  територия, тротоари и парко места в столицата започват да стават дразнещи. Още по-брутално е, когато това се прави самоволно, а не от представители и със знанието на местната власт. Особено фрапиращи са случаите с паркоместа пред сради с офиси, магазини, фризьорски салони и др. Някой решава и си поставя колче? Целта не е да има прегради и отцепване на място, а да се спазват правилата. Затова такива мерки се предприемат от общината, защото има много нарушители. Именно затова в платени зони за паркиране от ЦГМ поставят колчета, за да се предотврати качването по тротоарите, предназначени за пешеходците. Спестовниците без да се замислят биха си оставили автомобила дори върху ремонтиран тротоар, за да не платят лев или два за зона, коментират граждани. Неправителствена организация сигнализира, че на ул. "Малкара", район "Оборище", около болница ИСУЛ има поставени колчета, които са безсмислени. Едното колче е прикрепено към знака, указващ началото на "Зелена зона", а другото е на педя разстояние от стълба на лампа. Проверка на Столица.bg установи, че двете антипаркинг колчета наистина са безсмислени и са монтирани от частни лица. Едното е поставено при влизане към паркинга на сградата, за да не се удари автомобил в знака, обясни мъж от съседната сграда.  Поставените колчета на ул. "Малкара" не са  на Центъра за градска мобилност и не са монтирани от тях. Тези са в черно и бяло и отгоре са с пластмасова капачка. На общинското дружество пък са в бяло и сиво и отгоре са с метална капачка. От ЦГМ дори премахват антипаркинг колчета, когато се установи, че са самоволно забити, обясни пред Столица.bg служител в зелена зона около ИСУЛ. Когато граждани искат да се монтират антипаркинг колчета има процедура и при необходимост се поставят такива. На ден получаваме по 20 сигнала за унищожени антипаркинг колчета - прекършени от вандали, счупени при ПТП, а трети направо са отскубнати и липсват", разказаха служители от зоните за платено паркиране.

comment 0
visibility 883
Счупена чешма в парк Горна баня

Счупиха емблематична чешма в парка на Горна баня

Поредната чешма в столицата е станала мишена на хулигански действия. Потрошена е емблематична каменна чешма в парка на центъра в кв. Горна баня, район Овча купел, съобщи БГНЕС. Буквално горната, каменна част, откъдето излизат чучурите е изкъртена. Чешмата вече няколко пъти е обект на вандали, хулигани и пияници. Тя е ремонтирана няколко пъти, като последния е по инициатива на местните жители. Ремонтът обаче бил изключително некачествен, казва местен жител.  В Горна баня има и друга чешма, която е срещу сградата на минералната баня. Тя също е извън строя вече години наред. Най-често вандали чупели кранчетата. Другите причини да не работят обществените чешми е лошо поставяне на филтрите, хвърляне на пясък и камъни. Кметът на район Овча купел вече е обещала, че до 10 дни ще бъде отремонтирана чешмата в градинката на Горна баня. Миналата година с камъни умишлено била запушена. "Не бива да допускаме вандализъм", коментира кметицата на Овча купел Христина Семерджиева. Около градинката в квартала имало поставени камери за видеонаблюдение, но и те били изтръгнати. Според местните жители проблемът с вандалщината може да се реши, ако по-често през квартала им обикалят полиицейски патрули.

comment 0
visibility 2949
Сеат се заби в реклами в Студентски град

Автомобил полетя и се заби в реклами в Студентски град (СНИМКИ)

Поредната каскада с автомобил бе регистрирана снощи в Студентски град. За щастие няма пострадали хора. Сребрист Сеат е излетял от пътя и се забил в ограда облепена с реклами. Буквално колата се е вдигнала около 30 см над земята и се е паркирала сред огромните плакати. Снимката бе публикувана в социалната мрежа. На косъм от премазване са се разминали двама души на тротоара, разказват очевидци на инцидента. Според свидетели автомобилът е с регистрационен номер СО и инцидентът е станал около 5.30 ч. тази сутрин. На мястото пристигат три полицейски екипа. Според униформените причината е несъобразена скорост. В автомобила са били двама души. "Единият пиян и ревеше за колата", казват свидетели. Шофьорът започнал да успокоява другаря си, да не се притеснява за 10 000 лв. Той бил около 20-годишен и също пиян. Забиването в рекламите, за съжаление, предизвика доста иронични коментари в социалната мрежа - "Човекът е търсил, от къде е входът на дискотеката" и "РедБул дава крила".  През изминалото денонощие на територията на София са станали 24 леки и 2 тежки катастрофи. Тази в Студентски град не е от тежките, тъй като за щастие няма пострадали хора, обясниха от МВР. "От 6 години в Студентски и всеки втори показва, колко му е мощен двигателят. Всички са станали синове на Шумахер", разказва живеещ в Студентски.

comment 0
visibility 442
Църквата Св. Богородица Живоприемни Източник" в Подуяне

Богородична служба в църквата в "Подуяне"

Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи света богослужба в църквата "Св. Богородица Живоприемни Източник" в столичния квартал "Подуяне". Службата започва в 18 часа. Продължава Богородичният пост вечерта във всички епархии на Българската православна църква. На днешния ден се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. На 11 август в неделя от 18:00 ч. ще се отслужи Вечерня с молебен канон на Пресвета Богородица в храм "Успение Богородично" на пл. Ручей в кв. Хиподрума. На 12 август в понеделник от 18:00 ч. Вечерня с молебен ще има в храм "Рождество Богородично" на столичната ул. "Балканджи Йово".

comment 0
visibility 1078
Боянски водопад

Туристите да внимават при слизане по пътеката на Боянския водопад

Времето е подходящо за туризъм на Витоша, съобщават от ПСС към БЧК. Там столичани и гости на София могат да намерят прохлада и дебеля сянка. Температурите са високи и за планината. Лифтовите съоръжения към Витоша работят. На официалния си сайт от Витоша ски съобщават, че работи Кабинковият лифт, Лалето 1 и Лалето 2. Извън строя са Драгалевски и Помагалски. Любителите на водопади да бъдат особено внимателни около Боянския водопад, да са добре екипирани и подготвени за разходка. Мятото е характерно с травматизъм. През изминалата седмица поредният турист си счупи крак и се наложи планински спасители да го транспортират. "Пътеката на Боянския водопад покрай Яката  е доста стръмна и има хлъзгави камъни. Туристите трябва да не са изморени, за да са стабилни при слизане. По-безопасна е другата пътека през езерата. Тя е на около 150 м от долната част на Боянския водопад, обработена е и по-сигурна", обясниха пред Столица.bg от ПСС София. Въпреки прохладата в планината, слънцето и там е безмилостно и туристите е добре да използват слънцезащитни препарати и да носят шапки и слънчеви очила, съветват медици. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

comment 0
visibility 514
Ремонтирания физкултурен салон

Възстановяват стълбите по ул. "Багра" към "Цар Борис III" (СНИМКИ)

Учениците на 26-о училище "Йордан Йовков" в кв. Княжево ще започнат новата учебна година в два нови, ремонтирани салона за физическо. Обновяването приключи миналата седмица, похвалиха се от район Витоша в социалната мрежа.  Другата добра новина е, че е започнала реконструкцията на стълбите между ул. "Багра" и бул. " Цар Борис III". Жителите на кв. Драгалевци пък вече имат сцена, която беше възстановена. Ремонтът завърши и са обновени и пейките. Започнаха строителни дейности по изграждането на две нови детски площадки на ул. "Крайречна" в квартала. В кв. Бояна продължава работата по подмяна на пейките на сцената в парк "Воденичница". Тази седмица започна и полагане на изкуствена тревна настилка, на футболното игрище в двора на училище "Иван Вазов" в кв. Павлово. "Трябва да се вдигне височината на оградата на училището, откъм реката, за да се опази новата придобивка", загрижени са за опазването на съоръжението граждани. В социалната мрежа живеещи в район Витоша продължават да задават въпроси към районната администрация. "Очакваме да направите повече подобрения в района на Княжево, как вървят нещата с лифта?", пишат граждани. Продължават проблемите с изхвърлянето на боклука по ул. Найден Николов. Две седмици кофите не са изхвърляни, оплакват се потърпевшите. "Предстои и цялостен ремонт във второ училище. Там ще бъдат обновени пет класни стаи и окачен таван на физкултурния салон. Във всички коридори от първи до четвърти етаж е поставен окачен таван и ново осветление", съобщават от район Витоша.

comment 0
visibility 436
ЦУМ, Ларгото, София

Времето и предстоящите събития на 10 август 2019 г. в София

Времето на 10 август Слънчево и топло ще е днес времето в София. Столичани могат да намерят прохлада в планината , паркове и около вдоемите. Жегата е от сутринта, термеметърът показва 18 градуса, които се усещат като 20. През деня максималната температура ще достигне до 33 градуса. Ще има лек полъх на вятъра, сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 10 август 10.00 часа В парка „Заимов“ Столична библиотека продължава своята кампания „Зелена библиотека“. 12.00 часа Недоволство на жителите в кв. "Лагера". В пространството между блоковете 40, 42 и 43 гражданите ще настояват за изграждане на улична и тротоарна инфраструктура, канализация и осветление и създаване на паркоместа. 14.00 часа Курс за бъдещи родители. Да се подготвим за раждането в Център за деца и родители "Слънчогледи" - жк. “Младост” 1, бл. 11, вх. А. 11.00 часа Арт Театър "Покана за игра с веселите градски музиканти" в кино Cabana. 21.00 часа Battering Ram at The Rock Bar в RockIT. Още интересни събития от днешния ден може да намерите ТУК!