Новини от 11.08.2019

comment 0
visibility 213
Център София

Новините в София: Най-важното за деня 11 август, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 11 август 2019 г. Авария в подстанция в Студентски остави без ток десетки сгради Авария на подстанци остави без ток Студентски град и квартал Витоша, район Лозенец снощи около 21 часа. Първи за спряно електрозахранване сигнализира живеещи в кв. Витоша в социалната мрежа. За около два часа без ток бяха "Изток", "Лозенец", "Яворов", Драгалевци и др. Аварийното звено на общината участва в спасяването на бедстващи около връх Половрак Екип на Аварийна помощ на Столичната община участва в спасяването на изгубили се туристи в Лозенската планина вчера. Служителите са работили заедно с представители на Горско стопанство. След предприетите бързи съвместни действия те са намерили и спасили изгубили се туристи. Автомобил се запали до СУ, шофьорът е леко пострадал 69-годишен мъж пострада леко, след като автомобилът му се запали в София. При инцидентът той е леко обгазен, предаде Фокус, цитирайки Центъра за спешна медицинска помощ. Фандъкова провери ремонти, изграждат детска площадка в Кокаляне (СНИМКИ) Кметът на София Йорданка Фандъкова направи внезапна проверка на ремонтите дейности в село Кокаляне, район Панчарево днес. В момента тук се извършват текущи ремонти на няколко места. Местните жители разговаряха с кмета и отново припомниха, че очакват в Кокаляне да се изгради канализация.  

comment 0
visibility 470
Фандъкова проверява текущите ремонти по София

Обновиха маркировката на велоалеята до парка на НДК (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери днес изпълнението на текущи ремонти в различни квартали на града. Заедно с реконструкцията на основни улици и булеварди в града, продължава работата по текущите ремонти. Те са част от цялостната програма на Столичната община за ремонт на пътната инфраструктура. Ежегодно се изграждат около 30 вътрешноквартални улици заедно с тротоарите. Изцяло нов тротоар се изгражда до училище 128 „Алберт Айнщайн" на ул. "Проф.Васил Златарски" в "Младост". Обновяват се и разбитите тротоари на ул."Чаталджа" в район Оборище. Там се поставя нова настилка от унипаваж, а по настояване на кмета се подменят и бордюрите. Обновява се паважната настилка по ул."Йосиф Петров" и се ремонтира пл."Велчова завера" в район „Лозенец". На нова маркировка ще се радват велосипедистите по велоалеята, която е на тротоара до парка на НДК. Фандъкова е възложила обновяване на пътната маркировка по пътните платна и на пешеходните пътеки. Приоритетно ще се възстанови маркировката около училища и детски градини преди началото на учебната година. Обновяват се и тръбно-решетъчни парапети по улиците и пътни знаци. На екипите, които извършват текущи ремонти, е възложена работа по пътната настилка на ул."Родолюбие" в район „Сердика". Там в момента се извършва фрезоване и асфалтиране. Същите дейности се извършват и на ул."Кап.Тодор Ночев" в район „Лозенец", ул."Димитър Пешев" в район „Искър", ул. Незабравка в район „Изгрев". Ремонт паважната настилка сеизвършва на ул. "Слатинска".  

comment 0
visibility 1618
Гугъл обновява Street View в София

Гугъл обновява Street View в София

Гигантът Google вероятно е започнал обновяване на опцията Street View в София. В последните дни автомобил на търсачката е засечени на няколко локации и по улиците на столицата. Днес брандираната кола с тринога камера отгоре бе забелязана и на паркинга на голяма хранителна верига в столичния Дружба 1. Google  са започнали актуализирането и отбелязването на нови пътни трасета, свързването им, както и нови сгради. През миналата година представители на компанията започнаха актуализирането на Street View в 47 града на страната. Информацията в Street View е налична от 2013 г. и се актуализира непрекъснато. Така потребителите могат да правят виртуални турове в различни градове и държани. В последните 5 години в София има доста инфраструктурни промени, реконструкции на възлови трасета, както и изграждане на нови улици.

Реклама
comment 0
visibility 486
Проверка на ремонтите в село Кокаляне

Фандъкова провери ремонти, изграждат детска площадка в Кокаляне (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи внезапна проверка на ремонтите дейности в село Кокаляне, район Панчарево днес. В момента так се извършват текущи ремонти на няколко места. Местните жители разговаряха с кмета и отново припомниха, че очакват в Кокаляне да се изгради канализация. Тя обясни, че вече има идейни проекти. Със столичния кмет хората обсъдиха обектите, които се ремонтират сега и подобряването на градската среда. Една от локациите при проверката в Кокаляне бе и стадионът. Фандъкова заяви, че ще предложи да спортното съоръжение да се предостави за ползване от местния спортен клуб. В момента в селото изгражда нова улица "Стефан Караджа", редят се бордюри, оформя се основата за полагане на първи пласт асфалт, което най-вероятно ще стане в понеделник. Текущ ремонт се извършва и на друга основна улица в населеното място – ул."Околовръстна". Там се извършва фрезоване и подготовка за асфалтови работи по пътното платно. В процес на изпълнение в село Кокаляне е нова детска площадка, която се финансира от бюджета на Столичната община. Площадката се очаква с нетърпение от най-малките.

comment 0
visibility 1269
Без вода на 12 август

Столичните "Яворов" и "Илинден" остават без вода в жегата

Два столични квартала "Яворов" и "Илинден" остават без вода в жегата, съобщиха от "Софийска вода". В понеделник, 12 август т. г. временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Целта е да се подобри качеството услугата. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. "Авицена" в кв. „Яворов“ , се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа. Без вода ще са сградите по ул. „Авицена“ от бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Цар Иван Асен II“, по ул. „Модест Мусоргски“ от ул. „Николай Гогол“ до ул. „Светослав Тертер“, по бул. „Цариградско шосе“ от ул. „Николай Гогол“ до ул. „Николай Ракитин“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури водоноска на адрес: ул. „Модест Мусоргски“ ъгъла с ул. „Авицена“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата, предупреждават от дружеството концесионер. На сухо в понеделник ще бъдат и клиентите в жк "Илинден". На 12 август 2019 г. ще се извърши с демонтаж на пожарен хидрант на ул. „Илия Кушев“ и това налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа. Без вода ще са по ул. „Илия Кушев“ от ул. „Чавдарица“ до ул. „Дебелец“, по ул. „Вита“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Илия Кушев“. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121.

comment 0
visibility 728
Ремонт на болницата за рехабилитация в Панчарево

Специализираната болница в Панчарево е с ново отопление

Изцяло обновена с подменени инсталации и ремонтирана сграда е Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация Панчарево. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов и председателят на здрвната комисия на СОС д-р Веселин Милев направиха проверка на приключилия ремонт. Строително-монтажните дейности продължиха около 2 месеца. Обновяването стартира в края на май т. г., а от Московска 33 го финансираха с 500 000 лв. общинското леебно заведение е с изцяло подменени парна инсталация,  радиатори и е направена нова система на парното. Напълно е ремонтиран и покривът на болницата, където е поставена изолация. Сградата е като чисто нова, след като беше боядисана и се направи нова изолация на първия етаж. Изолация е поставена и на тавана в салона за кинезетерапия. От утре започва подмяната и на електроинсталацията. Цялостния ремонт на болничното заведение в Панчарево ще осигури по-качествено лечение на пациентите и по-добра среда за работа на медицинския екип.

comment 0
visibility 535
Запален автомобил до СУ

Автомобил се запали до СУ, шофьорът е леко пострадал

69-годишен мъж пострада леко, след като автомобилът му се запали в София. При инцидентът той е леко обгазен, предаде Фокус, цитирайки Центъра за спешна медицинска помощ. Колата е пламнала около 4.35 часа пред Софийски университет "Св. Климент Охридски" на бул. "Цариградско шосе". Покрай мястото на инцидента е минавала линейка, а екипът веднага е оказала помощ на пострадалия. 

comment 0
visibility 1532
София, жега, шадравани

Пазете парковете, не се къпете в шадраваните в София (СНИМКИ)

Всекидневни щети по паркове и градинки се установяват от служители на Столична община. Жегата в София изпрати хората да търсят плохлада в зелените зони, край шадравани и водоеми, паркове и градинки. Особено вечер тези места са най-посещавани от компании.  Сутрин обаче гледката е потресаваща. През изминалата седмица само няколко часа устиска ново  осветление в парк Буката до Баня Мадара, съобщиха от Столична община. Поставените нови 4 лампи били изкъртени. Едната изцяло липсвала, а другата била хвърлена във водата на шадравана. След няколко бири пейки, кошчета, чешмички и други съоръжение стават мишена на "смели" и комплексирани хора. Почти всяка сутрин в някой от фонтаните на столичните паркове има хвърлена пейка. Самите шадравани пък осъмват със счупени дюзи. Това най-често се случва при влизане на хора. В парка Заимов редовно се чистят фонтаните от пясък, кал и къмани. Собственици на кучета ги пускали да се къпят и играят във водата. Същото е положението и с водните обекти в Южния парк. Там пък най-редовно граждани влизали да се разхлаждат във водата.  След всяко влизане се чупят елементи на водната система, а това налага да се източи водата и да се ремонтира. Хвърлянето на пясък, камъни и всякакви отпадъци запушват дюзите, коментираха пред Столица.bg от Столична община. Развеселени компании с бутилки целели и статуите в шадраваните и се чупели елементи. Любимото място за къпане на безпризорни и роми е фонтанът на Централна баня. Преди дни полицаи от водата там извадиха видимо болна жена. Щети има редовно и в Докторската градина. Там се събирали от МУ и СУ и компанията събирала пейки. След това оставят погром - обърнати пейки, люспи от слънчоглед, фасове и бутилки от бира и енергийни напитка.  На някои от парковете има видеонаблюдение, а други са с жива охрана. Това обаче не пречело на хулиганите. Двама души са на зоната около НДК. Докато обиколят обекта и в другия край вече е станал проблем, казват от Столична община. Обнадеждаващо е, че гражданите вече имат нетърпимост към вандалски прояви и щом забележат нередности веднага сигнализират. Вършеещите хулигани в тъмната част на денонощието обаче остават ненаказани в повечето случаи.

comment 0
visibility 480
Снимки за "Страх"

Снимки за "Страх" налага забрана за ул. Хан Аспарух

Заснемането на чуждестранната продукция на тв формата "Страх" налага промени в движението в центъра на София. Въвежда се временна организация по централната улица "Хан Аспарух", предупредиха от Столична община. Забранява се престоят и паркирането на автомобили от 7.30 тази сутрин до 19.30 часа на ул. "Хан Аспарух" между бул. "Витоша" и ул. "Цар Асен". Изключение се парви само за автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент". През изминалата седмица продукцията имаше снимки на площад "Св. Александър Невски".

comment 0
visibility 762
Връх Половрак, Лозенска планина

Аварийното звено на общината участва в спасяването на бедстващи около връх Половрак

Екип на Аварийна помощ на Столичната община участва в спасяването на изгубили се туристи в Лозенската планина вчера. Служителите са работили заедно с представители на Горско стопанство. След предприетите бързи съвместни действия те са намерили и спасили изгубили се туристи. Първоначално сигналът е подаден на спешния телефон 112 около 13.24 ч. Брат и сестра се загубили на слизане от връх Половраг, които се движили в посока с. Долни Пасарел, район Панчарево. Веднага е създадена организация по издирване и спасяване, която е координирана с 8 РПУ. В екипа на Аварийна помощ и превенция участват Николай Недев и Павлин Стефанов. Бедстващите туристи са били намерени в местността над Долни Пасарел в добро здраве. Веднага са транспортирани до дома им.

comment 0
visibility 643
Без ток в Студентски град и кв. Витоша

Авария в подстанция в Студентски остави без ток десетки сгради

Авария на одстанци остави без ток Студентски град и квартал Витоша, район Лозенец снощи около 21 часа. Първи за спряно електрозахранване сигнализира живеещи в кв. Витоша в социалната мрежа. За около два часа без ток бяха "Изток", "Лозенец", "Яворов", Драгалевци и др. Първо се чуло гърмене, а след това се вдигнали черни облаци пушек, разказаха очевидци. Веднага са изпратени аварийни екипи и проблемът е отстранен.  Повредата е била в подстанция на енергодружеството, съобщиха от ЧЕЗ.  Снощи токът изгасна и на стадион "Герена" и прекъсна мачът Левски - Берое.  Екип на ЧЕЗ ще провери дали проблемът е в тях или в захранването на стадиона.

comment 0
visibility 367
София, НДК, фонтан

Времето и предстоящите събития на 11 август 2019 г. в София

Времето на 11 август Слънчево и топло ще е и днес времето в София. Жегите продължават, а максималната температура ще достигне 32 градуса. Не се очакват превалявани. В следобедните часове ще има лек полъх на вятъра., сочи prognozata.bg. Предстоящи събития за 11 август 10.00 часа Лате Арт на ул. Любен Каравелов 58. 10.30 часа Епигенетични лечебни цикли Сертифицирано обучение на Улица Димитър Манов 10 в София. 11.30 часа Ориенталски танци и енергиен комплекс в Йога студио Амара на бул. Витоша 45. 11.59 часа KOTО Sunday Tomatina Brunch. Менюто включва Многоцветни домати с песто и биволска моцарела, Паста салата с чери домати, рикота и песто от сушен домат, Пълнени домати с мус от сирена и риган, Брускети с доматено конкасе и магданоз. 17.30 часа Retro Party в кино Кабана в НДК. Още интересни събития от днешния ден може да намерите ТУК!