Новини от 13.08.2019

comment 0
visibility 172
обзор

Новините в София: Най-важното за деня 13 август, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 13 август 2019 г. Двама са задържани след снощния погром в заведение в София Двама души са задържани след като потрошиха бар на столичния бул. "Тодор Каблешков" в късните часове на понеделник. Съдружник на собственика на заведението също е сред арестуваните. Още пет човека се издирват, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Африканска чума и в София-област Установен е случай на Африканска чума при прасетата в с. Желява, съобщават от ОДБХ-София област. Това налага всички свине в 20 - километровата зона около огнището да бъдат умъртвени, според мерките, наложени от БАБХ. Камарата на архитектите сигнализира КЗК за строежа на педиатрия в София Камарата на архитектите в България (КАБ) пусна жалба в КЗК срещу процедурата за избор на изпълнител на строежа на национална педиатрия в София. Поръчката бе пусната в началото на юли и тя е за инженеринг - цялостно изпълнение.  Събор представя българските традиции в София На 13,14 и 15 септември в пространството около Националния дворец на културата ще се състои Общобългарски събор, в рамките на националната кампания "Да запалим и съхраним огъня български!". Очакват се състави и изпълнители от цял свят, казва един от организаторите от арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков. Карат в „Пирогов“ нахапано от куче дете Момченце на 6 години от Дупница е било нахапано от бездомно куче. Детето си играело в двора на дупнишките социални жилища, съобщава Нова. Кучето е захапало момченцето отзад. Медицинският екип, който се отзовал на сигнала, кара детето в „Пирогов“. С модерна апаратура за над 300 000 лв. оборудваха физиотерапията в 14 ДКЦ (СНИМКИ и ВИДЕО) С нова и модерна апаратура вече е оборудван сектор "Физиотерапия и рехабилитация" на столичното 14 ДКЦ в кв. "Иван Вазов". Във всички зали за възстановяване и раздвиждване на ет. 4, днес бъше пълно с пациенти, видя Столица.bg. Там има два пъти повече пациенти от миналата година заради съвременните апарати, с които се прилага адекватно лечение на гражданите. Крави излязоха на бул. "Брюксел" Стадо домашни крави беше забелязано на столичния бул. "Брюксел" този следобед. Добитъкът създаде задръстване в района, сигнализираха столичани във фейсбук групата "Забелязано в София." Наложи се шофьорите да преминават с много бавна скорост покрай животните, за да не ги подплашат. "Софийска вода" спира водата в „Зона Б-19“ и "Гърдова глава" Поради подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран на ул. „Перник“ жк. „Зона Б-19“, на 14 август 2019 г. (сряда), се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещите в района на...

comment 0
visibility 382
футбол

"За купата на кмета" ще се борят в "Нови Искър"

На 2 септември стартира шестото издание на футболния турнир "За купата на кмета" в район "Нови Искър". Записването на участниците вече започна и ще продължи до 26 август 2019 г. Мачовете ще се провеждат на многофункционалните спортни площадки на територията на района. За участие се допускат хора само от населените места в "Нови Искър". Всеки отбор трябва да е съставен от 5 играча и 1 вратар, а преди футболната среща всички състезатели ще преминат през медицински преглед. Тегленето на жребия ще се състои на 27.08.2019 г. от 18.30 часа в заседателната зала на районната администрация.

comment 0
visibility 420
арести

Двама са задържани след снощния погром в заведение в София

Двама души са задържани след като потрошиха бар на столичния бул. "Тодор Каблешков" в късните часове на понеделник. Съдружник на собственика на заведението също е сред арестуваните. Още пет човека се издирват, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По думите му, финансови неуредици стоят зад нападението. В МВР не е подаден сигнал за случилото се снощи. След отразяването на нападението в медиите, служителите на реда са се самосезирали. Иванов беше категоричен, че времената на подобен тип нападения са отминали и органите на реда няма да допуснат подобни действия да останат ненаказани, съгласно закона. Трима от общо шестимата извършители вече са идентифицирани. Първоначално са били в заведението като клиенти, след което започнали вандалските прояви. Шестимата са заплашвали с хладно оръжие, изпочупили са част от наличния инвентар и са обърнали масите в заведението.

Реклама
comment 0
visibility 526
вода

"Софийска вода" спира водата в „Зона Б-19“ и "Гърдова глава"

Поради подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран на ул. „Перник“ жк. „Зона Б-19“, на 14 август 2019 г. (сряда), се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещите в района на: - бул. „Александър Стамболийски“ - ул. „Перник“ - ул. „Алдомировска“ - бул. „Тодор Александров“ Планирана диагностика на уличен водопровод на ул. „Студен кладенец“, местност „Гърдова глава“, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещите в района на: - ул. „Студен кладенец“ от ул. „Булаир“ до ул. „Клек“ - ул. „Клек“, ул. „Булаир“

comment 0
visibility 1413
НДК

Събор представя българските традиции в София

На 13,14 и 15 септември в пространството около Националния дворец на културата ще се състои Общобългарски събор, в рамките на националната кампания "Да запалим и съхраним огъня български!". Очакват се състави и изпълнители от цял свят, казва един от организаторите от арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков. Вече 10 фолклорни състава от София са потвърдили участието си. Очакват се различни състави от държави от Балканския полуостров. На събитието ще бъдат представени българските обичаи и ритуали, като са включени различни направления. Освен концертите ще има изложение-базар на български производители, бирфест, спортни демонстрации в различни дисциплини, както и Алея на народните занаяти. Целта на събитието е да върне българите от чужбина, да ги накара да запазят българския дух и да бъдат негови посланици, където и да живеят.

comment 0
visibility 642
крави

Крави излязоха на бул. "Брюксел"

Стадо домашни крави беше забелязано на столичния бул. "Брюксел" този следобед. Добитъкът създаде задръстване в района, сигнализираха столичани във фейсбук групата "Забелязано в София." Наложи се шофьорите да преминават с много бавна скорост покрай животните, за да не ги подплашат. Необичайната гледка предизвика много комични коментари в социалната мрежа. Столичани коментират, че вероятно говедата са тръгнали към Брюксел за евросубсидии. Други пък правят сравнение с футболистите от ФК "Левски", които били тръгнали на тренировка. На мястото често излизат животни. През 2012 г. стадо крави отново предизвика хаос на бул. "Брюксел" и беше атракция за отиващите към Летище "София".

comment 0
visibility 414
Африканска чума

Африканска чума и в София-област

Установен е случай на Африканска чума при прасетата в с. Желява, съобщават от ОДБХ-София област. Това налага всички свине в 20 - километровата зона около огнището да бъдат умъртвени, според мерките, наложени от БАБХ. Ще бъде издадена заповед за създаване на комисия и обходи за проверка за живи прасета, както и умъртвяването и загробването им. Стопаните, които вече са заклали прасетата си в община Елин Пелин, трябва да информират кметовете, за да бъдат направени списъци за осигуряване на средства за обезпаразитеване на местата, където са живели прасетата. Тези средства се осигуряват от държавния бюджет. От БАБХ – София област призовават стопаните, които установят, че животните им се държат нетипично, да сигнализират до ветеринарния лекар в населеното място.

comment 0
visibility 990
Ул."Веслец"

Столичната улица „Веслец“ става център на дизайна

За един следобед софийската улица „Веслец“ ще стане център на дизайна. В събота, 17 август, на нея ще се разположат много ателиета, работилници и изложби, посветени на дизайна. Всичко това ще бъде разположено в мястото между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Цар Симеон" и ще е отворено за посетители от 16 до 21 ч. Това събитие е от програмата на фестивала "КвАРТал". Ентусиастите ще могат да се включат в рисуването на керамични плочки Азулежу от проекта на Емилия Емилева "Синьо пространство". Други пък ще могат да направят собствена фотограма с техниката циалнотипия, която е от 1842 г. В момента тази техника се прилага успешно за репродукция на рисунки, документи и чертежи. Ще се проведат и дискусии, с основен акцент върху дизайна.

comment 0
visibility 539
Пирогов

Карат в „Пирогов“ нахапано от куче дете

Момченце на 6 години от Дупница е било нахапано от бездомно куче. Детето си играело в двора на дупнишките социални жилища, съобщава Нова. Кучето е захапало момченцето отзад. Медицинският екип, който се отзовал на сигнала, кара детето в „Пирогов“. Според думите на свидетели, детето си е играело с друго, 3-годишно. Бащата на по-малкото дете е бил там и се е опитал да спаси момченцето от агресията на кучето, но също бил жестоко нахапан по крака. Кучето е било с чип. Очаква се да го приберат в клетка.

comment 0
visibility 1924
МВР

Блъснаха жена на кръстовище на бул.“ Цар Борис III”

Днешният ден, 13 август, не е бил късметлийски за 68-годишна столичанка. Жената е пострадала при пресичане на софийско кръстовище, информират от СДВР. Сигналът за пътния инцидент е получен около 12.30 ч. днес. Възрастната жена е била блъсната от лека кола на кръстовището на ул.“Нишава“ и бул.“ Цар Борис III”. Пострадалата е била закарана в болнично заведение за преглед.

comment 0
visibility 443
Ремонт и модернизация на 140 СУ "Иван Богоров"

Започва ремонтът на 140 училище "Иван Богоров" в "Обеля"

Столичното 140 СУ "Иван Богоров" в кв. Обеля, район Връбница е поредното училище, в което започва голям ремонт и модернизация. Откриването на строителния обект ще бъде в петък, 16 август от 11 ч. в училището. Обновяването е за 2,8 млн. лв. по договор на Столична община по ОП "Региони в растеж". "Иван Богоров" е включен в проекта, по който се модернизират 26 столични училища и детски градини. На сградата на училището ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Ще се модернизира визията на фасадите на училищната сграда чрез полагане на топлоизолация и нови цветови решения. Използването на съвременни материали ще позволи да се запази архитектурния облик на сградата и да се постигне по-модерно архитектурно-художествено оформление, предвижда проектът. Изцяло ще се подменят остарелите инсталации в сградата и ще се направи пожароизвестителна и оповестителна инсталации, както и система за видеонаблюдение. Модернизацията предвижда да се изградят съоръжения за осигуряване на достъпна среда – асансьори, нови подемници и рампи за хора с увреждания. На всички етажи ще бъдат преустроени санитарните възли и ще се обособи нов санитарен възел за хора в неравностойно положение. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно - в класните стаи, кабинети, администрация, библиотечен център, лекарски кабинет, складови и други помещения ще се поставят нови хомогенни ПВЦ настилки. В нов и модерен физкултурен салон ще се провеждат чаосвете по физическо. За там е предвидено да се постави нова хетерогенна ПВЦ настилка; в санитарните възли, помещения за инвентар, хранилища, съблекални, кухненски блок и др. помещения ще се постави теракота. Както и ще се изгради нов хидрофобен растерен окачен таван. Всички външни и вътрешни стълбища ще бъдат реновирани и ще се подменят парапетите. Предвижда се цялостно облагородяване на зелените площи, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Целта на проекта е учители и ученици в София да имат модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура и адекватна среда за качествено образование.

comment 0
visibility 714
Художествена гимнастика

Илияна Раева: Госпожа Фандъкова ни е на късмет

Кметът на София Йорданка Фандъкова е истински приятел на художествената гимнастика. Тя е идвала да ни гледа в залата без дори да се обади. Това заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева пред журналисти и столичния кмет. Тя също пристигна в 14 ДКЦ, където Фандъкова с зам.-кмета Дончо Барбалов и председателя на здравната комисия на СОС д-р Веселин Милев разгледаха новата модерна апаратура в сектор "Физиотерапия и рехабилитация". Управителят на ДКЦ-то д-р Димов е лекар и на националния отбор по художествена гимнастика. В поликлиниката златните момичета също идват, за да лекуват травми и са изключителни доволни от лекари и специалисти. "Благодаря на Столична община и на д-р Димов за грижите и подкрепата, която ни оказват", каза Илияна Раева. Тя пристигна със закъснение, тъй като е имало контролно на ансамбъла.  Момичетата са се върнали от лагер във Варна, а след дни заминават на световно в Баку. "Госпожа Фандъкова ни е на късмет", призна Раева след срещата. Столичният кмет пък не скри симпатиите си към красивите и талантливи гимнастики и им балгодари, че с победите си ни карат да се гордеем.

comment 0
visibility 2057
Женски пазар

Бандити избират жертви на столичните пазари

Параноята, че някой непрекъснто ви следи не е здравословна, но превенцията трябва да е водеща. Оказва се, че редица бандити си избират жертвите, следейки клиентския поток по столичните пазари. Веднъж избрали си удобна жертва, те я следват на излизане от територията на пазара и едва тогава атакуват, сигурни, че няма да има свидетели на грабежа. Хитреците следят на пазара кой какво има в портмонето, какво пазарува, къде прибира парите. Често те се спират на опашка след набелязания човек и лесно могат дори да преброят съдържанието на портфейла му. Магазините не са много удобни, тъй като много хора плащата с картите си. Важна причина да използват периметър извън пазарите е наличието на камери за наблюдение. Предпочитани пазари са „Красно село“, „Красна поляна“ и „Женски пазар“. Бандитите използват малките улички, за да ограбят жертвите си, дърпайки чантата или верижката от врата на някоя дама. Най-често нападат жени. Според информация от МВР, профилът на бандитите на пазрите е около 20-25 годишен младеж. Макар в последно време чанти и телефони да крадат и 12 годишни деца, 20-25 годишните аутсайдери са класика. Често това са наркозависими хора, които търсят начин бързо да изкарат пари за поредната доза.

comment 0
visibility 761
14 ДКЦ нова апаратура

С модерна апаратура за над 300 000 лв. оборудваха физиотерапията в 14 ДКЦ (СНИМКИ и ВИДЕО)

С нова и модерна апаратура вече е оборудван сектор "Физиотерапия и рехабилитация" на столичното 14 ДКЦ в кв. "Иван Вазов". Във всички зали за възстановяване и раздвиждване на ет. 4, днес бъше пълно с пациенти, видя Столица.bg. Там има два пъти повече пациенти от миналата година заради съвременните апарати, с които се прилага адекватно лечение на гражданите. На проверка днес в поликлиниката бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, ресорният зам.-кмет Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия на СОС д-р Веселин Милев, директорът на "Здравеопазване" д-р Моника Чеуз. Всички те разгледаха новата апаратура и се увериха в ефективността при лечението и добрите условия в общинската болница.  Лекари и кенезетерапевти във "Физиотерапия и рехабилитация" прилагат процедури в електрогалванична вада, в която се прави и подводен масаж. Има техника за раздвижване на всяка става след счупвания или парези. Апратура има за пасивно раздвижване на колянна и тазобедрена става, глезен, раменна става, лакътна става, пръсти и китка. Закупени са още система за тракционна терапия на лумбален и шиен дял, апарат за ударно-вълнова терапия, апарат за ТЕКАР терапия, както и маса за екстензия. Цялото ново оборудване бе представено от главния лекар д-р Милен Димов, който е лекар и националния отбор по художествена гимнастика.  Златните момичета и треньорският им щаб изцяло се доверяват на специалистите в сектора, за да лекуват травмите си и за пълно възстановяване. Засега тук провеждаме само лечение, но има планове и възстановяването на момичета също да бъде при нас, каза д-р Илиева началник на сектора пред Столица.bg. Възрастни хора днес бяха на процедури. Мъж на около 60 години раздвижване раменна става с помоща на специалист и апарат. Цялата техника е на стойност над 320 000 лв. 163 000 лв. е инвестирала Столична община в 14 ДКЦ, а 144 000 от тях са за закупуването на апаратура. Останалите около 156 000 са собствени на болничното заведение. Още 20 000 лв. са отпуснати за доставка и монтаж на абонатна станция за отоплението на сградата. Сградата на заведението също е ремонтира  - покрив, дограмата, обновени са кабинетите, тоалетните, сменена е подовата настилка и решетките на отводни канали.  Закупени са ехокардиограф с два трансдюсера, ЕМГ апарат и два холтера, лазер за физиотерапия и принадлежности за кинезетерапия, както и апарати за офталмология. "Наред с екологията и образованието, и здравеопазването също е сред приоритетите ни. Да поздравим екипа на д-р Милен Димов за усилията, които са положили. В 14 ДКЦ имаме модел за добро управление. За последните 4 години Столична община е инвестирала над 55 млн. лв.  в общинското здравеопазване - нова апаратура и ремонти на общинските болници.  Заедно със СОС в лицето на д-р Милев работим добре и само във "Физиотерапии" в 3 поликлиники сме инвестирали близо 400 000 лв. тази година", каза кметът Йорданка Фандъкова. "Тук е събрано всичко за оптимално лечение със световно качество. В отделението има съвременна апаратура необходима за лечение. Благодаря на Столична община за подкрепата. За нас има добри отзиви. Имаме проект и тук при нас консултации ще прави български лекар, който работи в известна германска клиника. Той е специалист в гръбначните изкривявания", каза д-р Димов. Заедно с гимнастичките бе и президентът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева. Тя призна, че е също е била пациент на  Физиотерапията на 14 ДКЦ и е доволна.       

comment 0
visibility 654
Западен парк

Спаси София: Само 20% от предвиденото в Западен парк е факт

От Спаси София се интересуват защо ремонтът на Западен парк не напредва. Според тях, на строителната площадка няма техника и работници. По предварителен план ремонтът на парка трябваше да е приключил в края на 2018 г. Видно е, че там не се извършват никакви ремонтни дейности. Сроковете се удлжават многократно, но засега 20% от предвиденото е направено. От Спаси София искат ясен отговор от кмета на столицата кога ще бъде завършен ремонта на Западен парк. Този парк е единствената зелена зона за кварталите Люлин, Западен парк, Илинден. Ремонтът не позволява иаползването му. Обяснението на СО, че се препроектира едната входна арка е неприемливо, смятат от Спаси София. Има подозрения, че забавянето от страна на проектантското бюро, заело се с проектирането, а не от страна на фирмата – изпълнител. От Спаси София допълват, че има премахнати табели, които са задължителни за проектите, финансирани от ЕС. Не са съгласни и с практирката да се плащата проекти с видими дефекти, които после да се поправят от общински предприятия.

comment 0
visibility 414
доц. Станимир Сираков

Светила в неврохирургията ще оперират в „Св. Иван Рилски“

Двама пациенти, мъж и жена, с огромни аневризми, ще бъдат оперирани на 15 август, четвъртък, от проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информират от лечебното заведние. Мъжът, на 54 години, и жената, на 61 години, са с редки и изключително рискови и сложни за третиране аневризми в мозъка. Обработката на анервизмите ще се извърши през артерия в единия крак на пациента. Ще се използват специални катетри и ще се извършва рентгенов контрол, за да се разширят судовите стеснения и да се постави стент. Мъжът е с огромна аневризма и налага използването на особено сложен метод, изискващ поставянето на 10-12 станта, за да се провокира изграждането на нов съд в центъра на аневризмата и да няма животозастрашаваща опасност за пациента. Поискани са 150 000 лв от НЗОК за три от медизинските изделия, които ще се поставят. Останалите пари ще се дадат от фармацевтичната компания, която произвежда стентовете. Тя плаща и пребиваването в България и хонорара на проф. Хенкес, световноизвестен германски неврорентгенолог. Цената на операциите е 150 000 лв, а в чужбина ще е повече от 500 000 за единия пациент. Интервенциите ще бъдат предавани наживо в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, за да се гледат от медици от болнични заведения в страната с цел обучение.

comment 0
visibility 343
Кариерен кошер

Карирен кошер в София ще връща българите от чужбина

Интер Експо Център – София ще е домакин на първото издание на “Кариерен Кошер”. Той ще се състои на 4 септември под егидата на българския Президент, съобщава vesti.bg. Това събитие ще събере прогресивни бизнеси с квалифицирани българи, учещи и работещи в чужбина. Сдружение Тук-Там е организатор на събитието. Идеята е да се презентира пазара на труда в страната и квалифицираните кадри да осъзнаят, че си заслужава да работиш в Родината си. Тъй като пазарът на труда изпитва все по-голяма нужда от висококвалифирани кадри, защо това да не са вече обучените и работещи в чужбина наши сънародници? На форума ще бъдат показани всички положителни елементи на живота и работата в България. Търси се обединение на хора и институции в търсене на по-добри условия за живот и кариено развитие в страната. Факт е, че в България младите специалисти имат реален шенс за израстване в кариерата много по-рано отколкото в чужбина. Същевременно страната непрекъснато отбелязва нови постижения в иновациите, заради нарастващия брой технологични компании. Това е и целта на Кариерен Кошер 2019 – да покаже с факти предимствата на кариерата в България и младите специалисти да направят своя осъзнат избор.

comment 0
visibility 252
детска площадка

„Три добрини“ за рождения ден на инициативата „Безопасни детски площадки“

Своята три годишнина отбелязва инициативата „Безопасни детски площадки“, съобщава БНР. В чест на празника стартира и позитивната кампания "Три добрини“. Вече три години инициативата набира последователи, които смятат, че е необходимо да се осигури възможност децата да играят на модерни, безопасни и динамични площадки. За идеята трябва да се грижат не само родителите, но и институциите. Практиката показва, че популяризирането на добрите идеи дава положителен резултат. Под знака на масова инициатива хората се увличат, доверяват се и имат смелостта да отстояват позициите си, затова има и резултат.   Инициативат има целта да контролира как общинската администрация изпълнява задълженията си, както и да се съдаде подходяща среда за децата, която да мотивира развитието и ученето им. Разбира се, това не може да се случи без възрастните да дадат своя пример. Площадките трябва да се пазят, да се използват по предназначение и да се работи за подобряване на средата. Научено веднъж, то ще се прилага във всяка област от живота. Кампанията “Три добрини” ще ознаменува по своеобразен начин рождения ден на инициативата. Целата е гражданите да допринесат със свои активности за подобряване на околната градска среда, а децата да се погрижат за детските си площадки или мястото за игра пред блока. Събирането на капачки и смейните игри също са в списъка с „добрините“. Инициативата се стреми детските площадки да стават все по-интерактивни, а да не са единствено типови. Така ще се мотивира развитието на различни умствени и двигателни способности в децата, да са подходящи и за деца със специални нужди.

comment 0
visibility 574
Кампания Career Show 2019

Бизнесът подкрепи социалната кампания #стигамрънка

Социалната кампания #стигамрънка набира все по-голяма популярност, а голяма част от бизнеса се включи активно в нея. Осовната цел на инициатиата е да накара тези, които са непрекъснато недоволни, да се задействат и да променят средатат си на живот и самите себе си. Водени от огромия интерес  Career Show подготви 2 видеа, които могат да се видят на сайта им. Посланието на най-авторитетните работодатели е хората да не птдават енергията си единствено на „мрънкането“, а да действат в посока промяна на околната действителност, за да е наистина смислен и удовлетворяващ живота. Стартът на кампанията  #стигамрънка беше оповестен през юли месец с посланията на редица популярни личности във видео компилация. Тези послания бяха споделени 2000 пъти и събраха повече от 100 000 лайкове. Career Show 2019 продължава да привлича съмишленици, споделящи кампанията в социалната мрежа. Инициаторите са оптимисти и сматат, че така мнозина ще бъдата увлечени да си поставят големи цели и да се развиват, следвайки ги. Кампанията продължава с пълна сила, а на 10 септември в зала Арена Армеец ще се състои Career Show 2019. На него трибуна ще получи успеха, постигнат от 150 работодатели и техните квалифицирани служители. На него ще присъстват специалисти от много области, ще обменят опит, ще вземат участие в лекции и уъркшопи. Всичко това ще е напълно езплатно, но ененобходимо да се направи предварителна регистрация на сайта.

comment 0
visibility 361
Павел Клиничев става главен диригент на Софийската опера и балет

Диригент от Болшой театър идва в Софийската опера и балет

Нов главен диригент ще има Софийската опера и балет от началото на сезона, съобщава  24 часа. Това ще е Павел Клиничев от Болшой театър. Преди два месеца от Софийската опера са поискали от Агенция по заетостта разрешение за работа, той като той от държава извън ЕС. В средата на август Павел Клиничев ще получи документът, който му позволява да работи в България. Още през 2018 г. от Софийската опера и балет е изпратена поканата към 45-годишния диригент. Месеци след това той е дирижирал в София – при гостуванията на Светлана Захарова, изпълнението на "Реквием" на Верди. Все още никой не е казал на екипа на Операта, че ще има нов главен диригент. В Болшой театър Клиничев е бил трети диригент, въпреки че е осъществил всичките 12 последни балетни постановки. Клиничев е преподавател и в Московската държавна консерватория.  

comment 0
visibility 1215
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

comment 0
visibility 231
Забрана за паркиране

"Пътят на честта" затваря "Врабча" и "Дунав"

Заснемане на телевизионния сериал "Пътят на честта" затваря две столични улици. Създава се организация на движение и се забранява паркирането на ул. "Врабча" и ул. "ДУнав". От 09.00 до 17.00 часа на 13.08.2019 г. се забранява престоят и паркирането на автомобили на на ул. „Врабча“, между ул. „Париж“ и ул. „11-ти август“; на ул. „Дунав“ между ул. „Московска“ и ул. „Оборище“.  Изключение правят автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент", предупреждават от Столична община.

comment 0
visibility 1714
Потрошено заведение на бул. Тодор Каблешков, директор на СДВР Георги Хаджий

Шефът на СДВР: Потърпевшият и поръчителят имат общ бизнес в строителството

Собственикът на заведение на бул. "Тодор Каблешков" в София, което снощи бе потрошено, и поръчителят са съдружници във фирма за строителство. Това заяви директорът на СДВР Георги Хаджийски пред Нова телевизия. Той уточни, че ставало въпрос не изяснени финансови отношения. Не става дума за изнудване или мутренски времена, категоричен бе Хаджийски. В полицията вече има задържан и друг, който е дал показания.Потърпевшия не е подал сигнал на тел. 112 и жалба в полицията. Късно снощи шефът на СДВР е изпратил на мястото патрулен екип на 6 РПУ. Потърпевшият и поръчителят имат са съдружници в няколко фирми и имали интереси в строителството, коментира директорът на СДВР. Около 18 часа снощи 7 - 8 души влизат в заведението и изпочупват обзавеждането в заведението.