Новини от 17.08.2019

comment 0
visibility 209
Стоп кадър

Почетоха баскетболни легенди в зала Универсиада

По време на срещата на националите при кадетките до 16 години на България и Северна Македония в зала Универсиада се състоя церемония в чест на бележитите имена в българския женски баскетбол, съобщава БТВ. Срещата се състоя в събота, 17 август. Церемонията е протекла в полувремето на срещата. На нея бяха наградени Петкана Макавеева, Надка Голчева – и двете от „Левски Спартак“. През публиката излязоха и Пенка Методиева и Евладия Славчева, Гергина Скерлатова, Маргарита Църкелова, Мария Стоянова, Снежана Михайлова, Тодорка Йорданова, Ваня Дерменджиева и Нина Хаджиянкова и много други. Церемонията стартира с минута мълчание в памет на Пенка Стоянова, с която се сбогуваме днес. Това беше поредната част от множеството събития, посветени на 100-годипнината на българския баскетбол.

comment 0
visibility 348
Северен парк

Времето и предстоящите събития на 18 август 2019 г. в София

Времето на 18 август Днес времето ще е значително по-приветливо от съботното. Слънцето ще е ярко и топло. Ще повиши температурата до 29 градуса. Предстоящи събития за 18 август 10.00 ч. Боса разходка в Южния парк -  събитие от кампанията за превенция на разширените вени „Вземи краката си в ръце“. 10.00 ч. Обучение по безопасно шофиране група 1 на ул. „Резбарска“. 11.00 ч. Арт Театър за всички възрасти - "Покана за игра с веселите градски музиканти" 12.00 ч. Честване на Деня на миньора в зала „Роял“ на „София Хотел Балкан“ с участието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова 12.00 ч. уроци по безопасност на пътя в Serdika Center, организирани от Институтът за пътна безопасност 21.00 ч. Лятно кино в градината Switch "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"  

comment 0
visibility 207
БАН

Новините в София: Най-важното за деня 17 август, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 17 август 2019 г. Национален шампионат „Безопасно шофиране“ променя трафика в София Заради многото жестоки катастрофи по пътищата в последно време, Институтът за пътна безопасност провежда в столицата най-мащабното обучение „Мисия нула“, целящо да научи хората да управляват колите си безопасно. Класация подрежда Софийския университет сред първите 1000 в света Авторитетната Академична класация на световните университети включи Софийския университет сред всички 1000 най-престижни университети в света Ремонт на ул. „Искърско шосе“ променя движението Започващият ремонт на столичната ул. „Искърско шосе“ налага промяна в организацията на движение в продължение на един месец в района, съобщават от Столична община. Оплакват се на омбудсмана за небостъргача на Солни пазар В центъра на София, на Солни пазар, се намира небостъргачът „Ай Тауър“. Сградата е висока 113 метра и според Фрогнюз е напълно идентична със „Златен век“.  

Реклама
comment 0
visibility 446
парк Ротонда

Лятно кино и тази вечер в Банкя

За поредна събота жителите и гостите на Банкя ще могат да се насладят на хубав български филм под звездите. Тази година Лятното кино в Банкя е неразделна част от всички инициативи, свързани с 50-годипнината от обявяването на Банкя за град. Тази вечер ще се прожектират филмите „Живи легенди“ и „На червено“. Прожекцията започва в 21.30 ч. в парк „Ротонда“. Всеки желаещ може напълно безплатно да се наслади на комедийните филми в приятната августовска вечер. Основно съдействие за реализирането на това събитие има актьора и депутат Евгени Будинов.

comment 0
visibility 426
Чешма в Южен парк

Още една чешма в Южен парк проработи

Наред с обновените алеи и пейки за сядане, в столичния Южен парк е ремонтирана още една чешма, споделят от "Паркове и градски градини" в социалната мрежа. Въпросната чешма е възстановена и вече работи след 10 годишна принудителна „почивка“. С тази чешма, в парка са ремонтирани и пуснато вече 5 чешми. На 6 август беше пусната в експлоатация чешмичката до ул. „Козяк“. Каналът ѝ беше задръстен с цимент по вандалски начин.

comment 0
visibility 533
тамвай 11

Ремонтират релсов път на кръстовище бул. „Овча купел“ – ул. „Любляна“

Ремонтът на релсовия път на кръстовище бул. „Овча купел“ – ул. „Любляна“ ще наложи някои забрани, касаещи движението в района, съобщават от Столична община. От 04.30 часа на 18.08.2019 г. до 24.00 часа на 23.08.2019г ще има забрана за влизане на автомобили първо по южното платно на ул. „Любляна“ в отсечката на кръстовището й с бул. „Овча купел“. Движението ще се осъществява двупосочно по северното платно на улицата в същата отсечка, а след това по северното платно на ул.„Любляна“ в отсечката на кръстовището й с бул. „Овча купел“, като движението ще се осъществява двупосочно по южното платно на улицата във въпросната отсечка. От 04.30 часа на 19.08.2019 г. до 24.00 часа на 23.08.2019г. ще бъде разкрита временна автобусна линия № 11-ТМ. Автобусът ще се движи по маршрут: ж.к. „Западен парк“ (крайна станция на автобусни линии №№ 72 и 77), ул. „Западна“, ул. „Суходолска“, ул. „Кубан“, бул. „Възкресение“, бул. „Никола Мушанов“, бул. „Овча купел”, бул. „Цар Борис III“, ул. „Александър С. Пушкин“, пл. „Знаме на мира“. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута. Скъсява се маршрутът на трамвайна линия № 11 от кв. „Илиянци“ до депо „Красна поляна“.

comment 0
visibility 3476
Ай Тауър

Оплакват се на омбудсмана за небостъргача на Солни пазар

В центъра на София, на Солни пазар, се намира небостъргачът „Ай Тауър“. Сградата е висока 113 метра и според Фрогнюз е напълно идентична със „Златен век“. Общинският съветник Войслав Тодоров и Никола Вапцаров ще търсят справедливост при омбудсмана на Републиката Мая Манолов за случая. Според тях „Ай Тауър“ е също толкова незаконна, колкото и „Златен век“. Според документите на небостъргача, разрешителното е от 28.09.2012 г., което означава, че е изтекло. Законът за устройство на територията дава 5 години валидност на разрешителните за строеж. Проектът има допълнение за изменение от  07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. към разрешителното от 2012 г., т.е. след изтичане на валидността му. Срокът на разрешителното не е удължаван.

comment 0
visibility 1553
Катастрофа

Катастрофа на Сливница и Опълченска

Преди около половин час е станала катастрофа на столичния бул. Сливница и Опълченска, се вижда от публикация в социалната мрежа. Явно лошото време се отразява веднага на шофьорите. На публикуваната снимка не се вижда линейка. Вероятно няма пострадали. Коментарите също не дават подобна информация. Не липсват традиционните шеги с участието на БМВ в инцидента. Коментаторите са на мнение, че в случая не е виновна колата с таи марка.  

comment 0
visibility 531
Забранено влизането

Ремонт на ул. „Искърско шосе“ променя движението

Започващият ремонт на столичната ул. „Искърско шосе“ налага промяна в организацията на движение в продължение на един месец в района, съобщават от Столична община. От 18.08.2019 г. до 14.09.2019 г. ще бъде забранено навлизането на автомобили по южното пътно платно на ул.„Искърско шосе“ в отсечката от ул. „Туше Делииванов“ до ул.„Илия Бешков“. Колите ще се движат двупосочно по северното пътно платно на улицата в същата отсечка. От 18.08.2019 г. до 14.09.2019 г се местят спирките на автобусите с номера 10, 14 и 88 на ул. „Искърско шосе“ в отсечката от ул. „Туше Делииванов“ до ул. „Илия Бешков“.

comment 0
visibility 2351
Паднало дърво

Множество сигнали за паднали дървета в София

Столична община се стреми да откликва максимално бързо и адекватно на сигналите, подавани от гражданите на платформата Helpbook.info. След силния вятър и бурите от изминалите дни най-много са сигналите за паднали дървета на територията на София. Подаден е сигнал за пречупено голямо дърво в столичния квартал „Света Троица“. На снимките се вижда, че част от клоните са били подрязани от общината, но явно стволът е бил прекалено гнил и не е издържал на напора на силния вятър. Цяло чудо е, че не е наранил някого при падането. Сигнал за пречупено дърво има и от район „Витоша“. Бреза е пречупена и виси над пътя и тротоара, с което застрашава автомобилите и пешеходците, минаващи там. За изгнили дървета сигнализират и от бул. „Патриарх Евтимий“. Гражданинът споделя, че ясно се вижда колко е изгнил дънера на дървото, което е паднало при бурята, вилняла последно, пред Първа градска болница. В сигнала се апелира за спешни мерки за обезпаразитяване на дърветата, които се намират в центъра на столицата.  

comment 0
visibility 283
забрана за спиране

"Design Weekend" променя движението в центъра на столицата

Събитието "Design Weekend" от инициативата КвАРТал-а, което ще се проведе днес, 17 август, на ул. „Веслец“ от 16 до 21 ч. Това ще наложи някои промени в движението на автомобили в района, за да се осигури безпрепятствено провеждане на мероприятието. От 10.00 до 18.00 часа на 17.08.2019 г. е забранен престоят и паркирането на автомобили на ул. „Веслец“ между ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. „Цар Симеон“. От 12.00 до 18.00 часа на 17.08.2019 г. е забранено влизането на автомобили по ул. „Веслец“ между ул. „Екзарх Йосиф“ и ул. „Цар Симеон“.

comment 0
visibility 743
Софийски университет

Класация подрежда Софийския университет сред първите 1000 в света

Авторитетната Академична класация на световните университети включи Софийския университет сред всички 1000 най-престижни университети в света, съобщава Офнюз. Класацията се прави от 2003 г. от Института по висше образование на Шанхайския университет „Цзяо Тун“. В нея се подреждат най-авторитетните университети от цял свят. Софийският университет е в групата от 901 до 1000 и е единственото българско висше учебно заведение в класацията. Няколко фактора нареждат университетите в Шанхайската класация. Важни са как се представят студентите и техните преподаватели, имат ли постижения в научната сфера, научни награди, степени, участия и цитирания в различни научни изследвания, научни публикации и др. На челно място се нарежда Харвардския университет, следван от Станфорд и Кембридж. Оксфордският университет е на седмо място според тази класация.