Новини от 06.10.2019

comment 0
visibility 205
трафик София

Новините в София: Най-важното за деня 6 октомври, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 5 октомври 2019 г. Обработват срещу гризачи площите в район „Средец“ Обработка на зелените площи в район „Средец“ ще бъде извършена в понеделник, 7 октомври, съобщават от администрацията на района. Обработката е необходима, за да не се позволи разрастване на популацията на гризачите.  Заловиха един от обирджиите на аптеки в Софийско Столични полицаи са заловили мъж, който е взломил три аптеки и е откраднал лекарства за повече от 200 000 лв. Мъжът е задържан след като е обрал аптека в Сливница. Той е имал и помагачи. Арестуван е един от участниците в банковия обир в София Арестуван е мъж, който е заподозрян за участие в банковия обир в София вчера, съобщава БТВ. Мъжът е бил задържан още снощи, според неофициална информация. Открили са 60 000 лв. в него. Търсят се останалите двама. София ще е столица на неврохирургията София през 2022 г. ще се превърне в столица на неврохирургията. Това съобщи пред Нова ТВ светилото в неврохирургията у нас проф. д-р Николай Габровски. На практика, за пръв път България печели подобно признание, изпреварвайки Барселона и Тел Авив. Столичната улица Малко Търново вече е обновена Ремонтът на най-късата уличка в София, по която се минава от Двореца към Двореца с бул. "Княз Александър Дондуков", вече е приключил, става ясно от снимка, публикувана в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 158
БЧК

Информационна кампания на БЧК тръгва от София

БЧК подема кампания за информиране на населението за социално значими заболявания в областта на кардиологията и офталмологията, съобщава БНР. В понеделник, 7 октомври, от 11.45 ч. в зала „Музейна“ ще се състои откриващото събитие. То ще е посветено на прогресивното хронично очно заболяване възрастово-обусловената макулна дегенерация. То често става причина за загуба на зрението на мнозина. По темата ще говори д-р Веселин Даскалов, който е офталмолог, работещ в областта на микрохирургията на окото. Цял месец известни офталмолози и кардиолози ще провеждат информационни лекции в различни градове на страната като София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Перник, Благоевград, Шумен, Ловеч, Плевен, Ямбол, Бургас, Дупница, Хасково.

comment 0
visibility 1306
ул. Малко Търново

Столичната улица Малко Търново вече е обновена

Ремонтът на най-късата уличка в София, по която се минава от Двореца към Двореца с бул. "Княз Александър Дондуков", вече е приключил, става ясно от снимка, публикувана в социалната мрежа. Още при старта на ремонтните дейности, през месец юли, беше определено и кога ще е готова за експлоатация – до края на месец септември. Емблематичната столична уличка е с нова настилка и стъпала с парапети. Това вече е факт. Подменена е канализацията, която е от времето на Фердинанд, както и подземните комуникации. Въпреки обновяването, уличката е запазила своя стил и дух. Това е била и целта. Стойността на ремонта е 130 000 лв и е дарение за София от проектантско студио. Разбира се под публикацията за обновената улица има положителни и отрицателни коментари. Има интересни предложения за изграждането на удобна рампа за инвалидни и детски колички. Потребител предлага да се монтира и LED осветление по стълбите, за да има по-голям ефект вечер.    

Реклама
comment 0
visibility 245
Стоп кадър

С години аварии наводняват улица в „Красно село“

Жители на „Красно село“ се жалват от непрекъснати аварии на водопроводната мрежа, които редовно наводняват улицата  пред блок 202, съобщава Bgonair. Нова авария е наводнила пак мястото пред блока, а от Софийска вода уверяват, че ще бъде направено допълнителен преглед на тръбите и ще направят необходимото, която стане ясно какъв е проблема. Пред блока е положен нов асфалт, но заради непрекъснатите аварии, не се вижда, защото е покрит от кал. Уличните водопроводи се подменят по конкретни критерии на база амортизация или планирана инвестиция. Водата, която изтича от тръбите по време на авариите не се калкулира в сметките на дружеството. Водата се плаща на база показания на общ и индивидуални водомери. Жителите на блок 202 разчитат след проверката да не се случват повече подобни аварии.

comment 0
visibility 158
Стоп кадър

Бягане за защита на животните се проведе в София

В Борисовата градина днес се проведе бягане за защита правата на животните. Събитието започна в 10 ч. от езерото Ариана и там завърши в 13 ч., съобщи tvevropa. Хората тичаха с домашните си любимци в Световния ден за защита на животните. В бягането можеше да се включи всеки желаещ. Инициативата цели хората да получат повече информация за начините на разрешаване на проблемите, касаещи хуманното отношение към животните. Събираха се средства за кампаниите, целящи забрана на фермите за добиване на животински кожи.

comment 0
visibility 369
Любомир Дреков

Районен кмет вече е щастлив баща

Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец“ стана татко. Съпругата му Нели е родила със секцио в петък, 4 октомври. Младото семейство вече има нов член – момченце. Бебето е получило името на своя баща, Любомир. Мерките на бебето са 2800 кг и 47 см. Майката и момченцето са добре. Семейството изказва своите благодарности на д-p Бангеева, д-р Стратиева и д-р Иванова от болница “Света София”.

comment 0
visibility 1533
Катастрофа

Катастрофа обърна кола по таван на улица „Черковна”

Две коли са катастрофирали тази сутрин на ул. „Черковна“, съобщава Нова ТВ. На място са дошли два екипа на Спешна помощ. Шофьорите са с леки наранявания. Единият е откаран в ИСУЛ, а другия в Пирогов. ДО края на деня ще бъдат освободени за домашно лечение. Според очевидци, на това място, ул. "Черковна" и ул. "Калиманци" често има катастрофи. Скоростта, с която се движат колите обикновено е много висока. Изпреварването е забранено, но тази забрана не се спазва. Освен, че стават катастрофи, опасност има и за пешеходците.  

comment 0
visibility 258
Пирогов

София ще е столица на неврохирургията

София през 2022 г. ще се превърне в столица на неврохирургията. Това съобщи пред Нова ТВ светилото в неврохирургията у нас проф. д-р Николай Габровски. На практика, за пръв път България печели подобно признание, изпреварвайки Барселона и Тел Авив. Заместник-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на  БЛС заяви, че през 2022 г. в София ще си дадат среща водещи специалисти от цял свят, за да споделят челен опит. Припомняме, че през месец август в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се състояха сложни неврохирургични операции, извършени проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков. Операциите бяха излъчвани на живо, за да се наблюдават от специалисти в болничните заведения в страната. Съвсем скоро се проведе и 11-и Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 в София, организиран от МУ Плевен. Това е добър знак, че медицината у нас се развива в правилна посока.

comment 0
visibility 1440
МВР

Арестуван е един от участниците в банковия обир в София

Арестуван е мъж, който е заподозрян за участие в банковия обир в София вчера, съобщава БТВ. Мъжът е бил задържан още снощи, според неофициална информация. Открили са 60 000 лв. в него. Търсят се останалите двама. След обира, престъпниците се оттеглили с кола, която запалили в с. Мрамор, което се намира на 10 км от мястото на удара. Криминалистите смятат, че тримата си разделили поравно открадната сума.

comment 0
visibility 297
МВР

Заловиха един от обирджиите на аптеки в Софийско

Столични полицаи са заловили мъж, който е взломил три аптеки и е откраднал лекарства за повече от 200 000 лв. Мъжът е задържан след като е обрал аптека в Сливница. Той е имал и помагачи. Дограмата на аптеката била пробита с бормашина, последвало заглушаване на СОТ-а и обирджиите отнесли със себе си медикаменти на стойност 35 000 лв. Собственичката на аптеката споделя, че не е пипана касата, както и козметиката в аптеката. От началото на годината това е третия обир на аптеката. Оказва се, че бандата е маркирала аптеките с лепенки. От полицията смятат, че това е бандата, направила и миналите обири.

comment 0
visibility 169
Обработка на тревни площи

Обработват срещу гризачи площите в район „Средец“

Обработка на зелените площи в район „Средец“ ще бъде извършена в понеделник, 7 октомври, съобщават от администрацията на района. Обработката е необходима, за да не се позволи разрастване на популацията на гризачите. Те пренасят редица опасни болести – чума, болест на Вейл, лаймска болест, тиф, нилска треска и др. Ангажираните с обработката информират, че дейността ще се осъществи наличието на подходящи климатични условия.

comment 0
visibility 250
Военен клуб

Времето и предстоящите събития на 6 октомври 2019 г. в София

Времето на 6 октомври Ще е слънчево почти през целия ден в София. Около обяд ще се заоблачи, но слънцето бързо ще пробие облаците. Температурите ще варират между 6 и 14 градуса. Вятърът ще се усили и ще е от северозапад. Предстоящи събития за 6 октомври  11.00 ч. Започва представлението за деца "Пипи" в Театър „София“ 11.00 ч. Децата могат да гледат  "Синбад и съкровището на седемте кралства" в Театър „Възраждане“ 11.00 ч. Започва неделната чуднотека за децата в Сердика Център на тема Разходка в бъдещето 17.00 ч. Начало на балет за деца "Пепеляшка" в Музикален театър „Стефан Македонски“ 17.00 ч. Започва детският мюзикъл "Трите прасенца" в Музикален театър 20:00 ч. В зала 1 на НДК ще можете да гледате концерта на Горан Брегович.