Новини от 19.10.2019

comment 0
visibility 221
София нощем

Новините в София: Най-важното за деня 20 октомври, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 20 октомври 2019 г. Mercedes-Benz с премиера на "Автосалон София 2019"(СНИМКИ) Най-голямото автомобилно събитие за годината в България - "Автосалон София 2019", върви към края си, като интересът към него става все по-голям. Броят на премиерите на нови модели се увеличи с още една, след като Mercedes-Benz показа за първи път пред публика в България обновения си миниван V-Class. Откриват обновената клиника по изгаряния в „Пирогов“ Обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия в „Пирогов” ще бъде официално открита в четвъртък, 24 октомври, съобщават от пресцентъра на заведението. Ремонтът, преоборудването на сградата и енергийната ефективност са осъществени със средства от т Фонд за устойчиво градско развитие по инициативата JESSICA и от Министерски съвет. Инцидент между велосипедист и такси на „Ломско шосе“ Велосипедист е налетял на такси в София. Таксито е засякло велосипедиста по столичния бул. „Ломско шосе“, съобщава Днес. Свидетели твърдят, че водачът на велосипеда е бил с рани по лицето от удара. Той бил откаран в лечебно заведение. Кола кацна на релсите на трамвай 8 Автомобил се е озовал върху трамвайните релси на линия 8 в софийския квартал „Люлин“, се разбира от публикация в социалната мрежа.  Малинова долина и Бистрица започват седмицата без вода Планови ремонти на „Софийска вода“ в понеделник, 21 октомври, ще наложат спирането на водата в някои столични райони.  

comment 0
visibility 959
ИСУЛ

Очен лекар, обвинен в източване на НЗОК, стана национален консултант

Шефът на очната клиника в ИСУЛ, който е обвинен в източване на Здравната каса и фалшификация на медицински документи, е бил повишен в национален консултант по очни болести, съобщава Нова ТВ. Проведено разследване на прокуратурата, ГДБОП и Здравната каса го уличи в източване на 300 000 лв за 3 години. Той е записвал в документите извършване на сложни операции на 860 пациенти. Те всъщност са били в клиниката за премахване на перде. За това Здравната каса плаща 360 лв. Доцентът е записал за всичките пациенти настъпили усложнения, за които касата плаща 700 лв. За измамата сигнализира лекар от отделението. Проверяващият експерт, проф. Ботьо Ангелов, е категоричен, че това е документално престъпление. Възниква въпроса как за 860 пациенти с усложнения е използван само един инструмент за еднократна употреба. Очевидно е, че това е не само създаване на документи с невярно съдържание, но и подаване на невярна информация към Здравната каса, както и източването на средства. Докато върви разследването на действията на доцент Кючуков, той е предложен и избран за експерт по очни болести към здравния министър. Здравната каса е глобила ИСУЛ с 300 000 лв за нарушението на доцента.  

comment 0
visibility 4973
резултати от проучване

Фандъкова води на Манолова 6 дни преди изборите

Настоящият кмет на столицата и кандидат за следващ мандат Йорданка Фандъкова за момента води с 3,5% на Мая Манолова само 6 дена преди датата на местните избори. Според социолозите, изходът от кметските избори в столицата ще стане ясен на балотаж на 3 ноември. Проучване показва, че 47% от запитаните желаят столицата да има нов кмет. 28% от участвалите в проучването ще подкрепят Йорданка Фандъкова, а 25% заявяват, че им е все едно кой ще е на кметския стол. Тъй като желаещите промяна заявяват предпочитания за различни кандидати, шансовете за сегашния кмет се увеличават. Симпатизантите на ГЕРБ са 100% консолидирани за кандидатурата на Фандъкова. Към 20 октомври се отчита превес за Фандъкова(27.8%) пред Манолова(24.3%). На трето място се нарежда Борислав Игнатов, който е получил 9.4% от одобрението на избирателите. Четвърти и пети са Ангел Джамбазки (5.1%)  и Волен Сидеров (4.3%). Интересното е, че почти 2% от симпатизантите на БСП се доверяват на Георги Кадиев. 22.7% от участниците в запитването не искат да гласуват. По отношение на общинския съвет, съставът му ще е доста разнообразен. Според запитаните, 25.8% ще е за групата на ГЕРБ. БСП се нареждат с 20.3 %, следвани от 9.6% за Демократична България и 5.2% за ВМРО. Атака е с 3.5%, всички останали са под 2%. Не може да се направи прогноза за крайния резултат от надпреварата, тъй като не се знае къде ще насочат гласовете си привържениците на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите при балотажа. Ясно е, че избирателната активност ще е голяма. Според очакванията, поне 60% от имащите право да гласуват ще дадат своя глас. 30.4% от участниците в проучването са споделили задоволство от работата на Йорданка Фандъкова, а 34.7% не са доволни. Проучването е проведено сред 551 човека, живеещи в столицата в периода 14 – 19 октомври.

Реклама
comment 0
visibility 670
вода

Малинова долина и Бистрица започват седмицата без вода

Планови ремонти на „Софийска вода“ в понеделник, 21 октомври, ще наложат спирането на водата в някои столични райони. Заради пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Широки път“ вилна зона „Малинова долина“, от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Широки път“, ул. „Папур“, ул. „Трилистник“, ул. „Бяла река“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Широки път“ ъгъла с ул. „Папур“. Заради пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ябълкова градина“ с. Бистрица, от 09:00 до 19:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите: по ул. „Ябълкова градина“ от ул. „Черни връх“ до ул. „Върла поляна“ по ул. „Стефан Стамболов“ от ул. „Върла поляна“ до ул. „Горски път“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Марина поляна“ ъгъла с ул. „Калугерица“.

comment 0
visibility 2113
София, архитектура

Наемите на жилища в столицата растат

Забелязва се значително нарастване на цените на наемите на жилища в столицата, съобщава Нова ТВ. Според експертите, основната причина за това е по-голямото търсене, особено сега – в началото на учебната година на университетите. В момента между 700 и 800 лв се движи средната цена на наема за двустаен апартамент в предпочитаните квартали. Докато в крайните квартали цената е около 500 лв. В последно време определящо значение за цената на наема е не само местоположението, а и добрите връзки с метрото и линиите на градския транспорт.

comment 0
visibility 955
катастрофа в "Люлин"

Кола кацна на релсите на трамвай 8

Автомобил се е озовал върху трамвайните релси на линия 8 в софийския квартал „Люлин“, се разбира от публикация в социалната мрежа. Инцидентът е станал тази сутрин непосредствено след тунела към квартала. Колата има значителни щети в предната част. Все още не е изяснена причината за инцидента. Сред коментарите под поста има само шеговити предположения, но нищо конкретно за самия инцидент. Явно не е имало свидетели. Ясно е, че сутринта е имало затруднение в движението на трамваите в района.

comment 0
visibility 257
НДК

Премиера на балета „Евгени Онегин“ в НДК

За пръв път столичани ще могат да гледат любопитната версия на балета „Евгени Онегин“ в зала 1 на НДК. Премиерата на постановката, дело на Борис Ейфман, е в сряда, 23 октомври, съобщават от НДК. Това е балетна версия на едноименния роман на Пушкин. Хореографът Борис Ейфман по неповторим начин съчетава класиката и съвременността. Пушкиновите герои придобиват визията на знакови съвременни персонажи, които търпят промени, живеят на ръба. Зрителите ще станат свидетели на странната комбинация от музиката на Чайковски с рок музиката на Александър Ситковецкий, което ще помогне за по-вярното разбиране на идеята на хореографа.

comment 0
visibility 1239
линейка

Инцидент между велосипедист и такси на „Ломско шосе“

Велосипедист е налетял на такси в София. Таксито е засякло велосипедиста по столичния бул. „Ломско шосе“, съобщава Днес. Свидетели твърдят, че водачът на велосипеда е бил с рани по лицето от удара. Той бил откаран в лечебно заведение. Катастрофата е станала в събота около 18 ч., в 21 ч. все още се очаквало пристигането на експерти на КАТ да огледат мястото на инцидента.

comment 0
visibility 317
Пирогов

Откриват обновената клиника по изгаряния в „Пирогов“

Обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия в „Пирогов” ще бъде официално открита в четвъртък, 24 октомври, съобщават от пресцентъра на заведението. Ремонтът, преоборудването на сградата и енергийната ефективност са осъществени със средства от т Фонд за устойчиво градско развитие по инициативата JESSICA и от Министерски съвет. Отпуснатите средства от МС, в размер на 4 359 000 лв, са за покупката на апаратура , медицинско и немедицинско оборудване за Клиниката по изгаряния. 5 947 138.56 лв. са използвани строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Те са осигурени с дългосрочен инвестиционен заем от ФУГР като  1 724 670 лв. са рециклирани средства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013“. Клиниката вече е основно ремонтирана, с ново високотехнологично оборудване, разположено в четири операционни и реанимация с 10 реанимационни бокса. Реконструирано и модернизирано е отделението по изгаряния и пластична хирургия – деца и  „Операционен блок“. Мерки за енергийна ефективност са въведени в цялата сграда. Тя е напълно обновена, монтирани са нови асансьори. В единственото „Отделение по изгаряне – деца“ се извършва лечението на най-сложните и тежки случаи на изгаряне от различен характер. То разполага с 55 легла, от които 10 реанимационни и 45 лежащо-болни. При нужда капацитетът може да се увеличи двойно.

comment 0
visibility 304
"Автосалон София 2019"

Mercedes-Benz с премиера на "Автосалон София 2019"(СНИМКИ)

Най-голямото автомобилно събитие за годината в България - "Автосалон София 2019", върви към края си, като интересът към него става все по-голям. Броят на премиерите на нови модели се увеличи с още една, след като Mercedes-Benz показа за първи път пред публика в България обновения си миниван V-Class. Моделът е получил козметични изменения по екстериора, нов двигател и трансмисия, както и модерни асистиращи електронни системи. Новостите във външния вид включват решетка на радиатора с променена форма на въздуховодите, както и нови джанти с размер от 17 до 19 инча. Базовата версия на модела вече ще се предлага със сив „металик”, а като опция са достъпни два нови цвята – „стоманено сив” и „червен хиацинт”. В салона на минивана са се появили различни прибори, променена е и формата на дефлекторите на вентилационната система. За V-Class вече ще се предлагат 6 варианта на оформление на интериора с кожа или плат, като се добавят декоративни елементи от карбон, дърво и полиран алуминий. В гамата двигатели на обновения Mercedes-Benz V-Class е включен 2,0-литров дизелов мотор с 4 цилиндъра OM 654 в три варианта на мощност – 163, 190 и  239 к.с. При интензивно ускорение версията V 300d с най-мощния вариант на двигателя ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,9 секунди. Максималната скорост при модела си остава 220 км/ч. В стандартното оборудване на V-Class влиза функцията Crosswind Assist, която забавя въртенето на колелата при силен насрещен вятър. Освен това има система за внезапно спиране, която разпознава пешеходци и неподвижни обекти, както и система, която автоматично управлява дългите светлини. Но може би най-впечатляващото нещо в интериора са луксозните кресла с възможност за перонализаиявъв всички посоки, функции за масаж, отопление и вентилация, музикална система Burmester с 15 високоговорителя, субууфър и мощност от 640 вата, хладилно отделение и 10-инчови мулти-функционални екрани за задните места. Премиерата на модела е само едно от събитията от последните дни, което предизвиква интерес на посетителите. Компаниите, предлагащи своите автомобили на салона, отчитат увеличение на продажбите, като някои от експонатите вече имат табела с надпис "Продадено". Това обаче не означава, че колите са свършили, а желаещите имат още ден на разположение, за да дойдат и да ги видят. А също така и да ги карат, тъй като 150 автомобила са предвидени за тест-драйв и все още са на разположение за пробни шофирания.

comment 0
visibility 419
Софийски университет

Времето и предстоящите събития на 20 октомври 2019 г. в София

Времето на 20 октомври Чудесен ден за приятни занимания сред природата ще е неделята. От 10 градуса сутринта, температурата ще достигне 24 градуса в следобедните часове, сочи prognozata.bg.  Предстоящи събития за 20 октомври 11.00 ч. Начало на залесяване в междублокови пространства в жк. „Младост“. 15.00 ч. Засаждане на широколистни и иглолистни дръвчета за инициативата „Гора на Надеждата“ в Северния парк. 17.00 ч. Премиера на „Прилепът“ в Музикалния театър 19.00 ч. Писма от бъдещето с Виктор Чучков и Андреа Мориконе в зала „България“ 20.00 ч. Начало на концерта на Сара Брайтмън в зала 1 на НДК

comment 0
visibility 340
вечерен обзор на новините

Новините в София: Най-важното за деня 19 октомври, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 19 октомври 2019 г. Огромен пожар в ресторант на "Черни връх" Огромен пожар има в ресторант на столичния булевард "Черни връх", съобщават хора в социалната мрежа. Гъстият дим се издига високо над обекта. Става дума за прословутия ресторант "Кошарите". Дори има полиция, която отбива движението по "Черни връх" посока РУМ-а. Седем екипа огнеборци се борят със стихията, няма пострадали, съобщават от bTV. Запалило се е подпокривното пространство. От пожарната обясниха, че е прекъсната възможността стихията да отиде и към съседните сгради. Наемите в София тръгнаха нагоре, до 1000 лева за тристаен в "Лозенец" Покачване на наемите в София отчитат от агенции за недвижими имоти. Сумите в най-търсените квартали тръгват от 550 лева и стигат до над 800 за двустаен имот. Наемите за тристайни апартаменти са от 700 до над 1200 лева, сочи анализ на вестник "Сега". Според експерти на пазара в "Студентски" средните суми на наемите са около 560 за двустаен и 740 за тристаен апартамент. В "Младост" цифрите са малко по-високи. Там за двустаен искат около 680 лв., а за тристаен 840 лв., като на места цифрата стига и до 1000 лева. В "лъскавите" райони като Център, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите надхвърлят хилядарка за тристаен апартамент. В центъра за двустайно жилище искат средно 810 лева, а тристайните се дават за по 1200 на месец. Семейство от Нови Искър тръгна да събаря къща- откри пушки и пистолети Младо семейство от Нови Искър се натъкна на интересна изненада в имота си. Те тръгнали да събарят стара къща, за да построят на нейно място нова. И намерили пушки, пистолети и други боеприпаси. Сигналът в полицията е подаден веднага, разказва Нова телевизия.Дошлите на място униформени намерили няколко пушки и пистолети. Те обаче били доста стари и не ставали за употреба. Част от тях дори били със заварени дула. Полицаите обяснили, че боеприпасите не са опасни. Огледът на място продължил няколко часа. Били описани всички оръжия. Вероятно те ще бъдат иззети. В парк "Света Троица" монтираха люлка за специални деца (СНИМКИ) Децата от София, които имат по-специални нужди от връстницитe си, вече ще могат да се забавляват като тях. В парк "Света Троица" бе монтирана първата люлка за момчета и момичета с трудности в придвижването. Инициатор на страхотната идея за люлката е фотографът Анна Йончева. Съоръжението е направено по нейния проект "Различните деца на България". Уникалната люлка е произведена от Георги Пейков, фирма "Екотрайк бг".Самата Анна не смята да спира с добрите си дела за децата с по-специални нужди. Горя апартамент в "Младост 1", деца били в едната стая Пожар избухна в апартамент в столичния "Младост 1". Имало пламъци в спалнята, всичко било в чернилки, холът също. Това разказа пред камерите на Bulgaria ON AIR собственикът на жилището. Съседи извикали линейката и огнеборците. Екипите потушили стихията своевременно. Пламъците тръгнали малко след 9 часа тази сутрин. По същото време деца са си играли в една от стаите. Пострадали няма. Кола се вряза в къща в Бистрица Две леки коли се сблъскаха в софийското село Бистрица. Едната се е врязала в къща на главния път на селото, съобщава bTV.Пострадали хора няма. Само собственичката на злощастната къща е страшно уплашена. Шофьорите от инцидента казаха пред камерите, че са карали с позволената скорост. Единият водач допълни, че заради неясно поведение на другия се е стигнало да ПТП-то. Идея: Спират продажбата на жилище, ако не са платени таксите за входа Собственикът на жилище в една сграда няма да може да го продаде, ако не си е платил таксите за входа. Продавачът няма да може да отиде при нотариуса, ако не носи служебна бележка от домоуправителя, че са изчистени задълженията му към общите нужди. Това е една от обсъжданите от март насам промени в Закона за етажната собственост (ЗУЕС). Тя бе дискутирана и от Гергана Благиева, директор „Жилищна политика“ на МРРБ време на шестото поредно издание на Национална конференция "Inspire to higher" по случай „Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019“, съобщава "Монитор". Добро дело: Столични ученици събират продукти за самотни възрастни Млади хора от столичната Природо- математическа гимназия подават ръка на самотни възрастни хора от селата в Северозападна България. Те събират за бабите и дядовците продукти от първа необходимост и ги носят на хората, разказва bTV. Днес продукти се събират в Природо-математическата гимназия от 9 до 16 часа. Инициативата се прави за четвърти път и се нарича "Дари храна, дари любов". Момчетата и момичета са се вдъхновили от други примери в различни български градове. Решават да разширят акцията и за територията на Монтана. Марио Бионди цял час раздава автографи след концерта си в НДК (СНИМКИ) Мъжът с уникален глас - Марио Бионди, цял час раздава автографи, говори и се снима с феновете си след концерта в зала 1 на НДК. В емоционално послание до своята публика в София и до организаторите на събитието, италианската звезда написа: „НДК, благодаря за незабравимата вечер! Благодаря България!“15 минутни аплодисменти и два биса белязаха края на близо двучасовата проява. Публиката бе на крака след брилянтно изпълнение на знаковите парчета на Бионди, песни от новия албум „Brasil” и блус версия на летния си хит „Sunny Days“.  

comment 0
visibility 4339
пожар

Огромен пожар в ресторант на "Черни връх"

Огромен пожар има в ресторант на столичния булевард "Черни връх", съобщават хора в  социалната мрежа. Гъстият дим се издига високо над обекта.    Става дума за прословутия ресторант "Кошарите". Дори има полиция, която отбива движението по "Черни връх" посока РУМ-а.    Седем екипа огнеборци се борят със стихията, няма пострадали, съобщават от bTV. Запалило се е подпокривното пространство. От пожарната обясниха, че е прекъсната възможността стихията да отиде и към съседните сгради.   Първоначалната информация сочи, че пламъците са тръгнали от камината в ресторанта, съобщи Нова телевизия.       

comment 0
visibility 276
Сиди ВМРО

Сиди от ВМРО със сигнал до Външно заради антисемитските коментари на Белев

Александър Сиди от ВМРО изпрати сигнал до Министерството на Външните работи заради антисемитските коментари на Тома Белев. Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно, категоричен е Сиди в писмо до Националния координатор за антисемитизъм заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. По-рано днес членът на Националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание Александър Сиди, направи остър коментар за публикацията на Белев във Фейсбук, която гласи: „Най – евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“, което е реална препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер. Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най – изкривените им форми. В писмото до Георгиев са цитирани норми от българското законодателство, които са грубо погазени от представителя и кандидат за общински съветник от „Демократична България “ в София Белев. Сиди подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста. В сигнала Сиди, който е с еврейски произход, допълва още, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.  

comment 0
visibility 287
почетен плакет

Столична община с почетен плакет от БАН

Почетен плакет по повод 150 години от основаването на БАН получи Йорданка Фандъкова. Призът се дава за доброто сътрудничество между Академията на науките и Столична община. И за приноса на екипа от "Московска" 33 в развитието на образованието и науката в столичния град.   Отличието бе връчено от проф. чл.кор Васил Николов.       

comment 0
visibility 484
храм

Преносим японски храм се разходи по улиците на София (СНИМКИ)

Японски бойни изкуства, изработка на оригами и икебана изненадаха приятно столичани, които в почивния ден се разхождаха около НДК. Досегът с източната страна всъщност бе в рамките на "30-ите Дни на японската култура в България". Освен спорта и изкуството имаше и още нещо любопитно и чисто японско.    За първи път у нас пред НДК можеше да се види шествие с „Микоши“, на което присъства и посланикът на Япония Масато Ватанабе. Церемонията  е част от свещен шинтоистки ритуал за извеждане на божеството от обитавания от него храм. Микоши е преносим миниатюрен шинтоистки храм. Тежи 250 кг и се носи на рамене из кварталите, за да се затвърди връзката между живущите в района на храма и божеството. Божеството на Микоши-шествието в София е свързано с бойния дух и бойните изкуства (будо), разказа в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов.    Дните на японската култура в България тази година са посветени на честването на тройния юбилей в българо-японските отношения: 110 години от началото на официалните двустранни контакти; 80 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни; 60 години от възстановяването им.   Демонстрациите на японските бойни изкуства и традиции са организирани от клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Каи“ с подкрепата на Посолството на Япония в България и с партньорството на Столична община.   Освен шествието с Микоши, програмата днес включва спектакъл-демонстрации на японски бойни изкуства /сумо, джудо, шотокан-карате до, айкидо, кендо, и др/, ревю на кимона и работилници за японски изкуства- оригами, шодо, икебана, кири-е, хайку и др.          

comment 0
visibility 727
люлка

В парк "Света Троица" монтираха люлка за специални деца (СНИМКИ)

Децата от София, които имат по-специални нужди от връстницитe си, вече ще могат да се забавляват като тях. В парк "Света Троица" бе монтирана първата люлка за момчета и момичета с трудности в придвижването.  Инициатор на страхотната идея за люлката е фотографът Анна Йончева. Съоръжението е направено по нейния проект "Различните деца на България". Уникалната люлка е произведена от Георги Пейков, фирма "Екотрайк бг".   Самата Анна не смята да спира с добрите си дела за децата с по-специални нужди. На 11 ноември т. г. тя открива благотворителна изложба "Различните деца на България" в столичния хотел "Будапеща". Средствата от нея ще отидат  за втора такава люлка в Борисовата градина в колелото със слончета.    Йончева стартира проекта си "Различните деца на България" през април т. г. с единствената цел да покаже, че интегрирането на малчугани с увреждания е най-лесното нещо на света и затова е достатъчно само любов. Ани се срещна с десетки деца и ги снима заедно с техни връстници. Заедно играха и се забавляваха в паркове в София, танцуваха и се веселиха, смяха се и бяха щастливи. Това бе и поводът за благотворителната кауза "Да играем заедно", като част от проекта.    

comment 0
visibility 1098
пожар

Горя апартамент в "Младост 1", деца били в едната стая

Пожар избухна в апартамент в столичния "Младост 1". Имало пламъци в спалнята, всичко било в чернилки, холът също. Това разказа пред камерите на Bulgaria ON AIR собственикът на жилището. Съседи извикали линейката и огнеборците. Екипите потушили стихията своевременно.    Пламъците тръгнали малко след 9 часа тази сутрин. По същото време деца са си играли в една от стаите. Пострадали няма.       

comment 0
visibility 415
коли

Кола се вряза в къща в Бистрица

Две леки коли се сблъскаха в софийското село Бистрица. Едната се е врязала в къща на главния път на селото, съобщава bTV.   Пострадали хора няма. Само собственичката на злощастната къща е страшно уплашена. Шофьорите от инцидента казаха пред камерите, че са карали с позволената скорост. Единият водач допълни, че заради неясно поведение на другия се е стигнало да ПТП-то.    

comment 0
visibility 1652
промени

Идея: Спират продажбата на жилище, ако не са платени таксите за входа

Собственикът на жилище в една сграда няма да може да го продаде, ако не си е платил таксите за входа. Продавачът няма да може да отиде при нотариуса, ако не носи служебна бележка от домоуправителя, че са изчистени задълженията му  към общите нужди.    Това е една от обсъжданите от март насам промени в Закона за етажната собственост (ЗУЕС). Тя бе дискутирана и от Гергана Благиева, директор „Жилищна политика“ на МРРБ време на шестото поредно издание на Национална конференция "Inspire to higher" по случай „Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019“, съобщава "Монитор".   Има и още една новост, коментирана на събитието. За това какви да бъдат общите разходи на входа и за всякакви решения на общото събрание на етажната собственост да може да се гласува по електронната поща.   Но даването на глас по имейла трябва предварително да бъде заявено. И така ще бъде изпълнена и още една важна и подготвяна промяна- участието в общото събрание на всички собственици в една сграда да стане задължително.           

comment 0
visibility 271
Бионди

Марио Бионди цял час раздава автографи след концерта си в НДК (СНИМКИ)

Мъжът с уникален глас - Марио Бионди, цял час раздава автографи, говори и се снима с феновете си след концерта в зала 1 на НДК. В емоционално послание до своята публика в София и до организаторите на събитието, италианската звезда написа: „НДК, благодаря за незабравимата вечер! Благодаря България!“   15 минутни аплодисменти и два биса белязаха края на близо  двучасовата проява. Публиката бе на крака след брилянтно изпълнение на знаковите парчета на Бионди, песни от новия албум „Brasil” и блус версия на летния си хит „Sunny Days“.    Преди това Марио се забавляваше на сцената, а заразяващото му настроение бе предадено и на публиката, с която той не спираше да флиртува. Италианецът накара присъстващите в зала 1 да танцуват под звуците на знаковата „Love is a temple“, а цветовете, идващи от сцената, насочваха публиката в желаната от Бионди емоционална тоналност.   На притежателите на ВИП билети организаторите от НДК и Фондация „Аполония“ бяха обърнали специално внимание. Час преди концерта възползвалите се от ВИП услугата се събраха в Клуб 1 и се насладиха на италиански храни и напитки под звуците на най-известните хитове на Бионди. Сред присъстващите бяха много популярни лица, сред които и големият български джаз изпълнител Васил Петров.   

comment 0
visibility 318
Сиди ВМРО

Александър Сиди, ВМРО: Кандидат на "Демократична България" си позволи недопустим език на о...

Тома Белев, кандидат за общински съветник в София, направи недопустимо антисемитско изказване във Фейсбук. Кой сега е нетолерантен фашизоид? Това попита в свой пост във Фейсбук членът на Националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание Александър Сиди, по повод коментар на Тома Белев в социалната мрежа, със следния текст: „Най – евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“, което е реална препратка към екстрадирането на милиони евреи по време на Втората световна война към лагерите на Хитлер. Голяма част от тях са намерили смъртта си там по особено жесток начин. Недопустимо е да се правят подобни коментари и то от хора, които се пишат защитници на човешките права, дори и в най–изкривените им форми. Нека обърнем внимание, че този език на омразата идва само няколко дни след като България беше остро осъдена за расистки постъпки на Националния стадион „Васил Левски“ по време на мача „България – Англия“. Или да разбираме, че г-н Белев и неговите съпартийци търсят точно това – да покажат, че английските медии са прави да ни наричат „Животни“? Няма да се учудим и на това, предвид факта, че точно хората от соросоидната бленда подкрепят всички цигани, престъпници, изнасилвачи, убийци при съдебните процеси срещу тях, дори и на ниво Страсбург. Ето и поста на Сиди във Фейсбук: Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от Демократична България, направи изключително грозен, антисемитски коментар във Фейсбук. Само преди няколко дни България бе обвинявана за расистки прояви по стадионите, а днес висш функционер на Демократична България, забележете на онези, които обвиняват нас, че сме нетолерантни фашизоиди, си позволява ужасен език на омраза. Под пост във Фейсбук за очакван скок на цената на самолетните билети заради либерално изродилия се еко „феномен“ Грета Тумберг, той си позволява да се подиграе с един изключително мрачен епизод от човешката история, а именно геноцида над евреите. Като човек с еврейски произход, настоявам арх. Борислав Игнатов – кандидатът за кмет на тази формация, както и лидерите ѝ – Иванов и Атанасов, незабавно да се разграничат от антисемитските изказвания на Тома Белев и да обяснят каква е тяхната позиция по този въпрос. Надявам се, че и еврейската общност, както и всички нормални български граждани ще осъдят този недопустим език на омразата!                    

comment 0
visibility 257
добър пример

Добро дело: Столични ученици събират продукти за самотни възрастни

Млади хора от столичната Природо- математическа гимназия подават ръка на самотни възрастни хора от селата в Северозападна България. Те събират за бабите и дядовците продукти от първа необходимост и ги носят на хората, разказва bTV. Днес продукти се събират в Природо-математическата гимназия от 9 до 16 часа.    Инициативата се прави за четвърти път и се нарича "Дари храна, дари любов". Момчетата и момичета са се вдъхновили от други примери в различни български градове. Решават да разширят акцията и за територията на Монтана.    Учениците обясниха пред камерите, че сълзите в очите на възрастните са предизвикали много емоции в тях. А доста от нуждаещите се са имали нужда не само от продукти, но и да поговорят с някого.