Начална страница / Без категория / Проверяват документите за къщата на генерал Рачо Петров

Проверяват документите за къщата на генерал Рачо Петров

След сигнал от граждани на 26 декември за събаряне на къщата на ген. Рачо Петров, която е паметник на културата, Столична община преустанови разрушаването й по настояване на министъра на културата Боил Банов.Министерството на културата започва проверка  на документите за къщата на ъгъла на бул. “Дондуков” и ул. “Георги Бенковски”.

В интервю за БТВ министър Банов каза, че сградата не е единичен паметник на културата, но “би трябвало да влиза в групов паметник” и окачестви събарянето на емблематична сграда точно на Коледа като неестествено.

От 2013 г. има заповед за разрушаването й, т. к не може да бъде укрепена. Тя не е изпълнена от наследниците, поради което и Столична община предприема действия по събарянето й.

Министърът допълни, че има два варианта, когато собствениците на сгради – паметници на културата не полагат грижи. Първият е общината да ипотекира къщата за сметка на собствениците и ако те не могат да плащат ипотеката, сградата се отнема от общината. Понякога обаче те са твърде много и това усложнява процедурата. Втората възможност е, когато сградата не може да съществува в този си вид, общината може да я събори и да наложи преизграждане наново в същия й вид.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сцена в Народния театър ще носи името на Апостол Карамитев

Сцена на името на легендарният български актьор Апостол Карамитев ще кръстят в Народния театър “Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *