Air France намалява с 20 % използваното гориво с новия Airbus A220

Air France

Снимка: Air France

 • Първият самолет от типа Airbus A220 вече носи ливреята на авиокомпанията
 • Самолетът олицетворява ангажиментите на авиокомпанията за устойчивост

Като част от стратегията за обновяване на флота в края на месец септември 2021г. авиокомпанията ще достави първия от 60-те Airbus A220-300. Те ще заменят Airbus A318 и A319 в полетите на къси и средни разстояния.

По-леките материали, от които е изработен новият Airbus А220, позволяват използването на 20% по-малко гориво и намаляват с 34 % шумовия отпечатък в сравнение с предишното поколение самолети. Той ще изиграе решаваща роля за постигане на целите на Air France за устойчиво развитие, включително 50% намаление на емисиите на CO2 в абсолютно изражение във вътрешната мрежа от летище Орли - Париж и по междурегионалните маршрути до 2024 г., и 50% намаляване на емисиите на CO2 на пътник/км до 2030 г.

Първият Airbus A220, проектиран за Air France, наскоро напусна цеха за боядисване на Airbus. На корпуса на самолета са изрисувани цветовете на Air France и историческият символ на авиокомпанията, въплъщаващ богатата му история - крилатия морски кон.

Airbus A220 на Air France ще може да посрещне 148 пътници в конфигурация на кабината 3-2. Всяка седалка ще бъде оборудвана с USB портове тип А и тип С и всички пътници ще се радват на Wi-Fi достъп от личните си устройства.

 • Безопасността на полетите е от ключово значение при подготовката за първия полет на A220.

Преди да започне да превозва клиенти на Air France, самолетът ще премине серия от наземни и полетни тестове. При пристигането си, той ще се използва повече от месец за обучение на летателните екипажи на авиокомпанията, някои от които са започнали така наречения процес за „оценка на типа“ още миналото лято.

Както при всеки нов тип самолет, влизащ във флота, компанията е създала две основни групи – от пилоти и от кабинен екипаж, които да се запознаят с него. След това те обучават своите колеги.

Миналия септември осем пилоти-инструктори преминаха 8-седмичен курс в учебния център на Airbus в Монреал. В момента те обучават своите колеги. В курса се използва полетен симулатор от типа FFS, разположен в централата на Air France в Париж. След пристигането на самолета от ново поколение, обучителната програма ще бъде допълнена с полети в реални условия.

Същата програма се използва и за кабинните екипажи, като през 2020 г. 14 стюардеси са преминали обучение в Цюрих. Те ще отговарят за предаването на знанията на останалите стюарди и стюардеси, като програмата ще завърши с практическо летателно обучение веднага щом A220 влезе в експлоатация. 

За обслужването на 60-те самолета от типа, които ще бъдат постепенно доставени на авиокомпанията, ще бъдат обучени близо 700 пилота и 2500 члена на кабинен екипаж. Целият оперативен персонал  от  авиоинженери и обслужващи звена по летищата също се подготвят за работа със самолета от последно поколение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 225 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 56 Гласове)
Общо гласували: 786 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичният Женски пазар с нов WEEKEНД ПАZAR за бг храни, напитки,......

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26 септември, на емблематичния за софиянци Женски па...

Прочети още keyboard_arrow_right