AtScale, компания с български IT специалисти, е сред най-успешните в САЩ

Момчил Михайлов - AtScale

Снимка: AtScale

Интервю с Момчил Михайлов, вицепрезидент и генерален мениджър за Европа на AtScale, световен лидер в сферата на облачните услуги, съхранението и обработката на големите данни

Преди броени дни AtScale зае челно място в класация на най-успешните компании в САЩ. Разкажете ни повече?

За нас е изключително признание да сме в челните позиции в престижната  ежегодна класация Inc. 5000 на списание Inc. за най-успешните частни компании в САЩ. Призът е оценка за успеха ни, защото сме наистина динамична и иновативна компания. Дейността ни е в сферата на управлението на големи информационни масиви (big data) и предлагаме възможност за виртуализация на данни в облачното пространство. Ситуирани сме в Калифорния и в Бостън в САЩ , но имаме екипи и в България, и в Азия, и в Австралия. Горд съм да споделя, че част от глобалния успех на AtScale се дължи и на усилията на българския офис на компанията.

Какво Ви мотивира да откриете офис и в София?

Българският ни офис бе открит преди повече от година и в него работят едни от най-добрите специалисти в сферата на облачните технологии. Наистина тук има отлични професионалисти на световно ниво и плановете на мениджмънта са до края на годината да увеличим екипа в България с 50%. Разрастваме се и каним още български таланти в софтуерното инженерство да станат част от глобалния ни екип и заедно да сме световни новатори във високите технологии.

Това, че се разраствате е чудесна новина. Кризата с COVID-19 постави доста трудности пред редица компании. Вие как се справихте с тях?

Никой не беше подготвен за новата обстановка, в която попаднахме изведнъж. Настъпи голям проблем с доставките на стоки по цял свят и криза, поради недостиг на ресурси и информация за това къде и какви и продукти липсват и др. Кризата с COVID-19 се оказа не само здравна криза, но и криза на данните. Точно тук AtScale оказа безценна и решаваща помощ. Силата на нашия продукт е в управлението на данните - проучването какви стоки се търсят и къде, но и в предоставянето на отговора кой ги произвежда и къде да ги намерим. Много компании оцениха по нов начин важността на услугите ни, защото се оказаха решението и помощта за анализите на данни и за справянето с неблагоприятните последици от тази ситуация. 

Същевременно се опитахме да помогнем за справянето с предизвикателствата на пандемията като пуснахме COVID-19 Cloud OLAP Model безплатно и безвъзмездно предоставяме анализ на данни на медицински и образователни организации.

Въведохте ли някакви нови правила за работа?

Естеството на работа ни е такова, че имаме изградена инфраструктура и когато се наложи, хората ни директно започнаха да работят от вкъщи. Всъщност и сега 100% от екипите ни работят така. Тези месеци показаха, че хората са доста продуктивни, когато са „хоум офис“. Имаме по-висока ефективност, подобряване на екипността и комуникацията. Хората не губят време в път, нямат разходи за транспорт, по-спокойни са у дома, имат повече време за семейството, за спорт, за хоби и др. Убедихме се, че нищо не налага да сме непрекъснато в офиса, напротив, бъдещето е в малките модулни помещения, в „офиси за ден” за провеждане на срещи. Ние даже оптимизирахме разходи, като освободихме наемани търговски площи за офиси. И сега имаме повече възможности да се разрастваме, защото най-ценният ресурс на една компания винаги са хората.

Какво ни очаква занапред?

Живеем в нова реалност. За нас здравето на служителите на AtScale е най-големият приоритет. Вероятно още дълго ще работим дистанционно, като офисите в София и Бостън засега се използват само за обучения и срещи, при спазването на всички здравни мерки. Типичният модел на работа в офис от 9 до 17 ще изчезне. Много компании ще преосмислят начина си на работа, след като видяха предимствата на работата от дома – пестенето на време, сплотяването на екипа, увеличаването на продуктивността, пестенето на средства от наеми и консумативи. Разбира се, това няма да е възможно във всички браншове, но специално за софтуерния сектор е напълно приложимо. И именно балансът в бизнеса и личния живот и как да реагираме в такива ситуации, са едни от уроците на COVID - 19.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 816 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 944 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Vivacom пуска предварителна поръчка на новите смарт часовници Hua......

Vivacom започна предварителна поръчка на най-новия умен часовник от серията Huawei GT – Huawei GT3 Pro. Той идва в...

Прочети още keyboard_arrow_right