Eксперт: Южните квартали на София започват да изчерпват капацитета си за строителство

имоти

Снимка: Столица.bg

Почти 150 хил. сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., сочат данните на Агенцията по вписванията, като само в София те са малко над 20 хил. и нарастват с 5,5% на годишна основа. Оказва се, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки. Това обясни пред камерите на Bulgaria ON AIR Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти
 
"Ниските лихви по кредите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза пред камерите експертът.
 
От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на година, а понякога и седмици, традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.
 
"Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм. 
 
Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.
 
"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни той.
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Удължават служебно срока за плащане на инвалидните пенсии...

Националният осигурителен институт напомня, че експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работ...

Прочети още keyboard_arrow_right