VIVACOM има решения за въздуха, паркирането и сметоизвозването в София (СНИМКИ)

photo_library
 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

 • Виваком TECH HALL

  Снимка: Столица.bg

На 8 локации в столичния "Надежда" се следи събирането на отпадъци в реално време

Най-големият телеком у нас - VIVACOM е готов да стартира и 5G мрежата, очаква се да се получат честотите през 2020 г. Това обяви главният технически директор Радослав Здравков на презентацията TECH HALL в технологичната база на компанията в Младост.

"След една година аз изпълних обещанието си за най-бързата мрежа в България. Трудихме се много с нашите екипи, с партньорите от "Нокиа", с различни бизнес партньори и университети. Инвестирахме и изпълнихме стратегията си с основен фокус към качеството. Целта ни е нашата мобилна мрежа да е с безокмпромисно качество, покритие и увеличаване на скоростите. Над 1,5 домакинства в България ползват оптическа връзка. VIVACOM е в Топ 10 в света по качество на услугата", каза Радослав Златков. Партньорите на компанията ползват и предлагат технологични разработки, ползвайки мрежата на телекома. 

Пускането на супертехнологията 5G е неизбежна, защото се увеличава борят на свързаните устройства, ще се увеличи и скоростта, ще има по-бързо действие и за появата на автономни автомобили, роботизацията ще се подобри и ще се появат на живо интерактивни игри, обяви Златков. Броят на крайните потребители се увеличава, а честотните спектри на 4G мрежата са лимитирани и качеството ще се влоши заради голямото потребление, допълни той.

VIVACOM отдавна не е само телефони, телевизия и интернет. Компанията представи днес партньорски продукти, с които спокойно може, ако не изцяло, то да се започне решаването на най-големите проблеми в столицата. Партньори на телекома демонстрираха технологичните продукти в Tech Hall, бившата телефонна палата, в Младост 1. Не на теория, а в реално време как се използват от крайния потребител, който може да управлява и контролира процеса.

Три са основните проблема на Столична община, за които отдавна се търси решение. Правят се стратегии, предприемат се мерки, върви се към решаването им, обаче все си остават нерешени. Това са качеството на въздуха, сметоизвозването и паркирането. И трите фирми, които са разработили платформи за управление и наблюдение ползват мрежата на VIVACOM, а приложенията са безплатни за крайния потребител.

Въздухът

Develiot са разработили технология, която в реално време следи качеството на въздуха и отчита над 5 показатела, които замърсяват въздуха. След повече от година работа фирмата има решение с технологична апаратура от четвърто поколение. Системата е с 4 електрохимични сензора, които в реално време показват съдържанието на ФПЧ във въздуха, както и концентрацията на азотен двуокис, въглероден окис и серен двуокис. Технологията позволява да се следи въздуха в градска среда и на всеки 5 минути да дава информация за качеството. ФПЧ ги отчита до 1 микрон, тъй като има лазерна система.

Също така разработката на Develiot може да отчита температурата, влажността и налягането. Може да се монтира и устройство за посоката на вятъра и това вече позволява да се анализират резултатите и да се направи прогноза за замърсяването на въздуха за следващите 24 часа. В момента се работи прогнозите да бъдат за следващите 36 и 72 часа. Има два вида на захранване - електрическо и соларно, но без захранване апаратът може да отчита качеството на въздуха до 10 дни.

Дори при -10 градуса се отчитат данните в реално време. При високи температури няма грешки, тъй като датчиците са в термочаша и се охлаждат с вентилатори, обясниха представители на фирмата. В София все още няма монтирани такива устройства. Съвсем скоро те ще бъдат поставени в един град в България, засега не е ясно кой и два в чужбина. Develiot е част от "Телелинк", който ще разработва системата и поставянето от Столична община на 22 станции, научи Столица.bg.

"Умно" сметосъбиране

Решението със сметоизвозването ще спести разходи, замърсяване на въздуха и околните пространства. Все още обаче гражданите редовно сигнализират за купища  отпадъци около контейнерите в понеделник. След почивните дни те са значителни и гражданите недоволстват. Soitron Sensone има разработена платформа, с която може да се управлява сметосъбирането, както и да показва на кои места не са пълни контейнерите. В столицата има поставени "умни" контейнери на 80 точки - Надежда, Дружба, Манастирски ливади и други райони.

Системата в момента се прилага пилотно в "Надежда". В този район са оборудвани 5 локации, като на всяка има по 6 контейнера. Проектът стартира в началото на март и ще продължи една година. Контейнерите са за миксиран отпадък, кафяв за хранителни отпадъци, зелен за стъкло и метален. На всяка локация те са заградени. На домакинствата, включени в проекта са раздадени ключове за достъп до контейнерите и специални чували за изхвърлянето.

С разработената технология в реално време може да се види в кой контейнер колко килограма отпадък има, колко е пълен и дали се налага извозването. Всеки съд е оборудван със сензори. Сметоизвозването трябва да е при необходимост, а не по график, категорични са авторите на приложението от Smart bin monitoring by Sensoneo.

"Умното" паркиране

Infosystems International има разработена система за паркиране, която в реално време показва свободните места. Платформата също използва мрежата на VIVACOM и чрез приложения може да се следи паркирането. Тази система все още не е реализиран в София, но пилотен проект има в Бургас. Датчиците на всяко паркомясто са вкопани в земята. Преди време пилотен проект пуснаха и от ЦГМ на ул. Солунска. Оказа се, обаче, че информацията не е много точна, тъй като при лошо паркиране не се отчита, че мястото е заето.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 44 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 135 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЧЕЗ Разпределение е национален победител на най-значимите екологи......

ЧЕЗ Разпределение България е национален победител за България на най-значимите екологични награди в световен мащаб &ndas...

Прочети още keyboard_arrow_right