Агенцията по храните започва проверки за Великден и в София

Проверки за Великден и Гергьовден

Снимка: БАБХ

Агенцията по храните (БАБХ) започва засилени проверки в София и страната. Те са тематични за Великден и Гергьовден. На контрол подлежат всички хранителни магазини и вериги, както и пазари и тържища. Проверкита започват от понеделник, 15 април т. г. 

Инспекторите от „Контрол на храните“ на столичната дирекция ще посетят и обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища. Основно се проверяват агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

В заведенията за обществено хранене пък ще се проверява за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа. Ще се изискват документи за произход и безопасност, свързани със спазване на Системата за управление безопасността на храните.

Тази година ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Целта е да има по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни (ДПЖ). В зависимост от произхода на месото месото ще се маркира в два цвята. За роден произход месото ще е син цвят. За произход различен от български, заклано в българска кланица, но с чужд произход, маркировката ще е в червен цвят.

За поставянето на здравната маркировка има изискване и то е, че трябва да е на външната повърхност, така че като се разреже на половини или четвъртини всяко парче да има здравна маркировка. На проверка подлежат и пазарите на живи животни. При откриване на нередности от БАБХ ще търсят съдействие на Икономическа полиция към областните дирекции на МВР. За сигнали гражданите могат да подават сигнали на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

???????

Виж също

close

Нови 28 електромобила БМВ и Хюндай тръгват из София (СНИМКИ)...

На нови 28 електромобила ще се радват столичани до началото на следващата седмица. Колите са с марките BMW i3 и Hyundai ...

Прочети още keyboard_arrow_right