Александър Александров: Няма опасност да спре топлата вода в София

Александър Александров: Няма опасност да спре топлата вода в София

Снимка: Столица.bg

Изпълнителният директор увери, че Топлофикация София получава редовни доставки на газ по договора с Булгаргаз

София няма да остане без топла вода, тъй като Топлофикация София редвон си оплучава доставките на газ по сключения в началото на годината договор с Булгаргаз. това увери изпълнителният директор на общинското дружество Александър Александров пред bTV.  Той припомни, че големият проблем не е доставката, а цената, на окято Топлофикация София ще получава газ.

"Две седмици след като Русия спря доставките Булгаргаз осигурява газ по сключен договор и програма от тачалото на 2022 г., засега не се виждат проблеми", заяви Александров.

"30% от общото количество се потребява столичната Топлофикация. Имаме договор с Булгаргаз и уверение, че притокът на газ няма да спре. Подготвени сме с кризисни планове и имаме възможност да преминем на мазут, което е било преди години. Осигурили сме резервно гориво, както е по закон, за определено време и ако се наложи то ще бъде използвано", обясни директорът на Топлофикация София.

Той е оптимист и заяви, че не вижда катастрофален сценарий. "Другите вариантиса, ако получим отказ от Булгаргаз за доставка, ще търсим за купуване количества от хъб "Балкан", които да осигурят функционирането на Тполофикация София до края на годината. Проблемът не са количествата а цената. Сега Топлофикация София купува на три пъти по-висока цена от определените от КЕВР", каза Александров.

Той коментира, че цена на топлата вода и парно в София за в следващия отоплителен сезон зависи от КЕВР. Регулаторът ще е определи през юли т. г. за следващия регулаторен период. Александров каза, че ако има увеличение, то ще е минимално. "Преимуществено използване на азерски газ ще бъде за регулирания пазар и може да покрие необходимостта на Топлофикациите и домакинствата", обясни директорът на Топлофикация София.

Той увери, че към днешна дата няма необходимост Топлофикация София да влезе в пестелив режим. С наличните количества мазут общинското дружество ще работи 30 -40 дни. "Засега няма необходимост и не виждам такава в близките седмици", заяви Александър Александров. Той обясни, че няма да се намалява температурата на топлата вода, тъй като има нормативни документи и в тях е указано при каква температура трябва да излиза водата от топлоцентлата и при каква да постъпва в абонатната станция.

Ако наистина настъпи критичният момент, от Булгаргаз спрат доставките на газ, само за ден Топлофикация София може да пречмине на мазут.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

А1 внедри цялостно решение за дигитализация на образователния про......

А1 и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) демонстрираха цялостно технологично решение за дигитализац...

Прочети още keyboard_arrow_right