Анализ: София няма нужда от нови терени за жилища, а от обновяване на съществуващите

Анализ показва: София няма нужда от нови терени за жилища, а от обновяване

Снимка: Столица.bg

София няма нужда от допълнителни нови терени за жилищно строителство на зелено от гледна точка на жилищен капацитет, а от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. При необходимост от увеличаване на капацитета е важно фокусът, усилията и инвестициите да бъдат съсредоточени върху старите индустриални терени и множеството необитавани жилища. Необходимо е Столична община да анализира и идентифицира подробно нуждите, дефицитът, проблемите и подходите за действие, на базата на което да създаде общинска жилищна стратегия.  
 
Това са само част от данните от анализа на общинското предприятие Софияплан  за актуалното състояние и тенденциите в развитието на икономиката, населението и обитаването в Столична община. Проучванията са част от мащабно и задълбочено изследване на различните аспекти от градското развитие на София, което ще бъде представяно поетапно през следващите седмици. Това е първият етап от подготовката на Програма за София - новият план за интегрирано развитие на Столична община, който ще насочва програмно финансиране от Европейския съюз за периода 2021-2027. 
 
Ето и какво още става ясно по отношение на жилищата и сградния фонд в София от анализа. 
 
Съществуващият жилищен сграден фонд е достатъчен да поеме населението, което вече живее в Столична община, както и това, което според демографските прогнози се очаква да се засели в общината в близките десетилетия. 
 
Финансовата достъпност до жилище през последните 10 години се подобрява, като данните показват, че отношението цена/доход намалява. Основната причина e малкото (средно 10%), но постоянно увеличение на средната заплата в столицата през последните 20 години, както и сривът на цените на имотите и донякъде на наемите след финансовата криза през 2008 година. Макар и тенденциите да са положителни, реално процентният дял, който един жител на столицата трябва да отдели спрямо средната месечна заплата за наем е над 40% (България е на предпоследно място след Гърция в ЕС по този показател), а спрямо кв.м. при покупка на жилище около 100% от средната заплата.  
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 199 Гласове)
 • На време (13%, 64 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 89 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (27%, 135 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 19 Гласове)
Общо гласували: 506 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Вещиците“, „Думи по стените на банята“ и „Ловът“ са сред акценти......

„Вещиците“ е римейк на едноименния филм от 1990-а, създаден по детската книга на Роалд Дал от началото на 80...

Прочети още keyboard_arrow_right