Анализатори от ИПИ: Очаква се ръст на средната работна заплата в София

Анализатори от ИПИ: Очаква се ръст на средната работна заплата в София

Снимка: Столица.bg

Лъчезар Богданов и Петър Ганев представиха два сценария за бюджета на Столична община в ситуация на пандемия от COVID-19

Очаква се да има ръст на средната работна заплата в София, въпреки пандемията от COVID-19. Това прогнозираха икономисти от Института по пазарна икономика (ИПИ). Лъчезар Богданов и Петър Ганев представиха днес пред журналисти Макроикономически анализ и прогноза за нуждите за изготвянето на бюджет 2021 г. на Столична община, по който работят от пролетта на т. г.

Ще има пъст на заплатите в столицата, защото тук е концентриран публичния сектор и има динамика в дигиталната сфера. Вече има направена заявка от правителството за увеличение на заплатите в държавната администрация с 10%, но пък все още няма проект за бюджет, коментираха анализаторите.

В София се движим към по-развити ипотечни и жилищни пазари и се очаква, че банките няма да се върнат на нивата през 2009 г. Засега не може да се прогнозира с колко процента ще се увеличи средната работна заплата в София, допълниха те и припомниха, че все още България е с най-ниските нива на номинална заплата в ЕС, така че трендът е да растат.

На един зает в хотелиерството и ресторантьорството в столицата се падат двама в IT сферата, които взимат четири пъти по-високи заплати, аргументираха прогнозата си представителите на Института по пазарна икономика.

От пролетта  на т. г. Столична община работи заедно с ИПИ по влиянието на COVID-19 върху икономиката на София. Рязък спад в индустрията има през второто тримесечие на годината заради ограничителните мерки за пандемията. България беше с по-леки мерки и затова и спадът е по-нисък, каза Лъчезар Богданов. На представянето на анализа присъстваха и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и общинският съветник Николай Стойнев, председател на Постоянната комисия по икономика към СОС.

"За разлика от Италия, където свиването на индустиралното производство е с 44%, драматично ниво от военните времена на Апенините, в българия е 8,5%, което е като сриването на социалистическата икономика и кризата през 1996 г. Обнадеждаващо е, че у нас кризата не се превърна във финансова, както през 2008 и 2009 г. и е основателна прогнозата, че няма да има финансов шок както преди 12 години, но ще търпим ефекта и от доброволните ограничение.  Най-големият срив у нас е бил в периода март - юни и възстановяването отнема време, за да се върнем към нивата през март т. г. За страната има 70 000 - 90 000 по-малко работни места", обясни Богданов.

Цалта на анализа ни е да се направи връзката между бюджета на София икономиката и да се подготвят сценарии в тази нисурна ситуация. Има разлика в икономиката на столицата и тази в страната. 40% от БВП на България се извършва в столицата, където доминират услугите и половината от добавената стойност в услугите в България идва от София. Не трябва да разглеждаме икономиката на София в чистите граници, тъй като влияние оказват и Елин Пелин, Божурище и Костинброд. Спрямо страната в софия има по-голям дял в търговията, транспортните и информационните комуникационни технологии", обясни Петър Ганев.

В първите месеци на извънредното положение са се изгубили 100 000 работни места, а в София те са 18 000. 4500 са само за седмицата от 6 до 12 април т. г. А се забелязва, че последните седмици в столицата се създават повече работни места, отколкото се губят. Очакванията ни бяха по-негативни, призна Петър Ганев.

Той обясни, че бюджетът на Столична община е по-различен от тази на държавата и не се пълни от облагането на доходите, а от данъци върху имоти и МПС. Също така държавиня бюджет има буфери, а в общинските бюджети трябва бързо да се реагира.

Икономистите от Института за пазарна икономика посочиха, че сред има спад и в туристическия сектор в София. През февруари столицата е посетена от 80 000 туристи и половината от тях са чужденци. По време на извънредното положение броят им е едва 4000 и сачо 1000 от тях са от чужбина. Сега нивата се възстановяват, но столицата се посещава предимно от българи. В първите месеци на пандемията у нас трафикът на пътници на летище София е спаднал с 94%.

От Инстита за пазарна икономика са подготвили два сценария за Столична община. Единият е базов "лято 2020" , който е с леки мерки, без строги ограничения на стопанската активност. При него ще има ограничен ефект върху бюджета на Столична община и ще има по-нисък в приходите от основните данъци, в т. ч. облагането на сделките  и туристически данък. Същеврменно обаче има и повишен риск от неизпълнението при неданъчните приходи.

Вторият сценарии е "пролет 2020", койно се определя като негативен, защото според него ще има строги мерки с ограничения на стопанската активност и продължително затворени детски градини. Очакването в този сценарии е  на сходни данъчни мерки в отговор на кризата - отлагане, облекчаване на данъчните задължения. Това ще има силно негативен ефект върху бюджета на Столична община по подобие на 2020 г. и ще наложи неизбежна актуализация на бюджета за 2021 г., сочи анализът на ИПИ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 81 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 41 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 56 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 221 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Bloomberg TV Bulgaria стартира инициативата „Вдъхновяващите 5“ в ......

2020 година се оказа изключително предизвикателна за бизнеса и повлия значително на устойчивостта и развитието в сектора...

Прочети още keyboard_arrow_right