БАЗ: 70 млн. лв. повече ще влязат в бюджета с вдигането на минималния осигурителен праг в бранша

БАЗ: 70 млн. лв. повече ще влязат в бюджета с вдигането на минималния осигу

Снимка: Столица.bg

От Асоциацията на заведенията благодарят за подкрепата и свалянето на ДДС-то, защото така ще запазят максимален брой служители запазят

Некоректно се интерпретира информацията, че намаляването на ДДС в нашия сектор ще доведе до загуби от 150 млн. лв. за държавната хазна. Тези изчисления са направени на база данни за 2019 г., а през 2020 г. няма как да бъдат достигнати. Това коментираха пред Столица.bg от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) във връзка с позиции на различни браншови организации през последните дни.

От БАЗ припомнят, че в продължение на два месеца заведенията бяха затворени със заповед на министъра на здравеопазването. При обявяването на извънредното положение за COVID-19 на 13 март т. г. само няколко часа по-късно заведенията бяха затворени.

Към момента, 3 седмици от отварянето на заведения, които имат открита площ, работят с около 20% от капацитета си. Повече от 50% от ресторантите пък изобщо не са отворени поради липсата на летни градини.

"Част от бранша ни са и нощните клубове и заведения, които продължават да са официално затворени. В тази ситуация е очевидно, че финансовите резултати от 2019 г. няма как да бъдат достигнати", коментират от Асоциацията на заведенията.

По настояване на БАЗ минималният осигурителен праг за служителите в бранша ще се увеличи на 800 лв. Средно, като се вземат предвид и заплатите на висшия мениджмънт, минималният осигурителен праг ще бъде около 1000 лв. Това означава близо 70 млн. лв. повече приходи в държавния бюджет от осигуровки.

Представители на ресторантьорския бранш смятат за некоректни и масовите интерпретации на позицията на Министерството на финансите. "

По техни данни, ако бъдат приети всички предложения за намаляване на ДДС, това ще доведе до загуби за бюджета от 1,763 млрд. лв. Както вече споменахме, обявената от МФ цифра за нашия бранш е 150 млн. лв. на база данни от 2019 г. Смятаме, че вече ясно се аргументирахме защо през 2020 г. достигането до тези показатели е невъзможно", коментират от БАЗ.

"Още веднъж желаем да благодарим за смелото решение на премиера Бойко Борисов и на всички, които подкрепиха намаляването на ДДС за бранша ни. Това е огромна помощ, която ще ни съдейства да запазим в максимална степен своите служители. А това са стотици хиляди хора, които ще останат на пазара на труда и за които ще се внасят осигуровки, а няма да легнат върху социалната ни система", благодарят за подкрепата от Българската асоциация на заведенията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 27 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (19%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 12 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 70 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НОИ с втора дата за изплащане на обещетения за безработица...

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати 4,925 милиона лева на 10 817 безработни лица. Те получават пари...

Прочети още keyboard_arrow_right