БАЗ: Схемата 60/40 ще е полезна за заведенията след юни

БАЗ: Схемата 60/40 ще е полезна за заведенията след юни

Снимка: Столица.bg

От асоциацията искат промяна на критерий, за да е ефективна мярката

Промяна в критериите на схемата 60/40, която е за подпомагане на малък и среден бизнес от епидемията от COVID-19 искат от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Според организацията в края на месеца ще има нова вълна съкращения на персонал в заведенията. За това предупреждава председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Ресторантьорите искат отпадане на критерия за липса на задължения към бюджета по схемата 60/40. "По-малко от 10% от фирмите в сектора на ресторантьорството и хотелиерството са се възползвали от държавната мярка тази икономическа мярка, която цели да запази заетостта", казват от БАЗ.

От извънредното положение заради епидемията от коронвирус най-тежкия удар получиха ресторанти, заведения, хотели, които бяха изцяло затворени. Съответно там бяха и най-много освободените от работа.

Бизнесът, който е успял да отговори на заложените критерии обаче е кандидатствал само за част от персонала си, а останалите служители са пуснати в неплатен отпуск до 26 април. 

Според Алибегов 60/40 ще е ефективна и полезна за сектора едва юни, когато реално обектите заработят. "В момента обаче в постановлението за нея фигурира критерий, на който около 85% от фирмите в сектора не могат да отговорят - липсата на всякакви задължения към бюджета", коментира председателят на БАЗ.

"Малкият и среден бизнес оперират ден за ден, месец за месец, декларирането и плащането на задължения на по-късен етап не е престъпление, това не означава, че се укриват доходи, а че се плащат малко по-късно. Всеки в малкия и среден бизнес влачи някакво задължение със себе си. При затварянето на обектите на 13 март всички разплащателни планове се провалиха. Ако това условие в мярката 60/40 се премахне, тя би имала по-голям отзвук и в нашата сфера", надяват се от БАЗ.

От асоциацията смятат, че трябва да се  създадена пътна карта, която да обясни как да заработи отново браншът, който „обхваща доста голяма процент от малкия и среден бизнес в страната.

Прогнозата на БАЗ е за около 50% фалити в сектора до края на годината. В момента с бизнеса са приключили около 15%. Ако извънредното положение продължи по-дълго, този процент ще продължи да расте. Другата прогноза е, че извънредното положение и мерките ще се удължат и след 13 май т. г., а възстановяването на бизнеса, който в момента е изцяло блокиран, ще се възстановява най-малко 6 месеца.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Свежо и атрактивно - партньорството, което дава впечатляващи резу......

Въпреки че вече десетилетие efbet е сред най-влиятелните компании в сферата на онлайн спортни залози и казино игри,...

Прочети още keyboard_arrow_right