БНБ: До 5 дни банките да са готови с правилата за кредитен мораториум

БНБ: До 5 дни банките да са готови с правилата за кредитен мораториум

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

До 5 дни родните банки трябва да са готови с правилата за мораториум върху изплащането на кредитите. Това е изискване на БНБ, която спазва правилата на Европейския банков орган (ЕБО). Спирането на изплащане на заеми е наложено зарази икономическата криза, която е в резултат на епидемията от коронавирус у нас и по света.

Правилата, които ще изготвят банките ще бъдат одобрени от БНБ. Те трябва да бъдат гъвкави за периода на действие и да има облекчения по плащанията на банковите кредити. Правилата на мораториума за граждани и фирми ще бъдат публикувани 

Днес УС на БНБ прие решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19. От банката са уведомили вече ЕБО.

Според ЕБО мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките.  В насоките на Европейския орган се казва, че се въвежда принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

НОИ с втора дата за изплащане на обещетения за безработица...

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати 4,925 милиона лева на 10 817 безработни лица. Те получават пари...

Прочети още keyboard_arrow_right