Чорба от "Българи от старо време" се бори в конкурса за "Най-добра българска супа"

най-добра супа

Снимка: Пазари "Възраждане" ЕАД

Чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов ще се бори за титлата „Най-добра българска супа“ тази събота на Женски пазар. Конкурсът „Най-вкусна традиционна домашна супа“ ще се проведе на 25 януари по време на вече станалия регулярен фермерски пазар на Женски пазар. Демонстрацията на „майсторите“ на супи ще се състои точно в 12 часа на изградената за целта сцена и ще приключи с избора на най-вкусната чорба.  Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и превърнала се в родова традиция. 
 
Конкуренцията в състезанието е ожесточена тъй като, за да вдъхнови столичани с любимата на хаджи Генчо чорба, в София пристига Ангел Ангелов от гр. Копривщица, който е ръководител на Национална академия „Кулинарен историк“ и истински радетел за възобновяване на традиционните български вкусове. Той ще се изправи срещу три дами, които ще сготвят за гостите на фермерския пазар супи, по стари рецепти на техните баби и които се предават в семейството им от поколение на поколение. 
 
За посетителите на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар  Катрин Цанев ще приготви традиционната за плевенския регион супа от папуда – позабравена бобова култура, която преди десетилетия е била много разпространена в България, особено в Южната част на страната. Елена Николова идва специално от Варна, за да ни покаже как се готви „куркудена“ чорба – традиционна за България, но позабравена.  И четвъртият участник  - Десислава Томова ще представи уменията си като измайстори „кумска“ супа – известна в Ямболския край. Традицията за тази супа се пази и до днес. Историята разказва, че в миналото сватбите са се правели предимно през зимата, а за кумците се е ходило с кана гореща супа и вино. Точно от там идва и името на супата - кумска. 
 
Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа цели да покаже характерните за различните региони на страната супи, съхранени в семейни рецепти и да запази българските кулинарни традиции. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да сътвори ястието си. Накрая жури – оценител ще има последната дума, а самите посетители на Фермерския пазар ще могат да опитат гозбата на победителя. 
 
Фермерският пазар на Женски пазар се провежда всяка събота от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно излагат своята продукция в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в......

ЕРМ Запад обезопаси 88 щъркелови гнезда и 125 електрически стълба на територията на община Самоков в рамките на проекта ...

Прочети още keyboard_arrow_right