Чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов ще се бори за титлата „Най-добра българска супа“ тази събота на Женски пазар. Конкурсът „Най-вкусна традиционна домашна супа“ ще се проведе на 25 януари по време на вече станалия регулярен фермерски пазар на Женски пазар. Демонстрацията на „майсторите“ на супи ще се състои точно в 12 часа на изградената за целта сцена и ще приключи с избора на най-вкусната чорба. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и превърнала се в родова традиция.
Конкуренцията в състезанието е ожесточена тъй като, за да вдъхнови столичани с любимата на хаджи Генчо чорба, в София пристига Ангел Ангелов от гр. Копривщица, който е ръководител на Национална академия „Кулинарен историк“ и истински радетел за възобновяване на традиционните български вкусове. Той ще се изправи срещу три дами, които ще сготвят за гостите на фермерския пазар супи, по стари
рецепти на техните баби и които се предават в семейството им от поколение на поколение.
За посетителите на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар Катрин Цанев ще приготви традиционната за плевенския регион супа от папуда – позабравена бобова култура, която преди десетилетия е била много разпространена в България, особено в Южната част на страната. Елена Николова идва специално от Варна, за да ни покаже как се готви „куркудена“ чорба – традиционна за България, но позабравена. И четвъртият участник - Десислава Томова ще представи уменията си като измайстори „кумска“ супа – известна в Ямболския край. Традицията за тази супа се пази и до днес. Историята разказва, че в миналото сватбите са се правели предимно през зимата, а за кумците се е ходило с кана гореща супа и вино. Точно от там идва и името на супата - кумска.
Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа цели да покаже характерните за различните региони на страната супи, съхранени в семейни рецепти и да запази българските кулинарни традиции. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да сътвори ястието си. Накрая жури – оценител ще има последната дума, а самите посетители на Фермерския пазар ще могат да опитат гозбата на победителя.
Фермерският пазар на Женски пазар се провежда всяка събота от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно излагат своята продукция в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.
Коментари
Последни
Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г.
Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест ... Прочети още...
Нова арт инсталация е част от Градската градина на София (СНИМКИ)
Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещ... Прочети още...
Променят движението в тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" по празниците
Промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" на АМ ... Прочети още...
Стълб падна върху кола в столичния Студентски (СНИМКИ)
Инцидент с автокран с неприбрана стрела се е случил в столичния район „Студентски“, съоб... Прочети още...
Виж също
closeЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в......
ЕРМ Запад обезопаси 88 щъркелови гнезда и 125 електрически стълба на територията на община Самоков в рамките на проекта ...
Прочети още keyboard_arrow_right