До 10 дни ще е ясно как ще се дават безлихвени заеми от 1500 лв. за безработни

До 10 дни ще е ясно как ще се дават безлихвени заеми от 1500 лв. за безрабо

Снимка: Столица.bg

Заемите освен безлихвени ще са и без такси

До 10 дни Българската банка за развитие (ББР) ще посочи модела, по които банките ще дават безлихвени кредити от 1500 лв. за хора останали без работа в резултат на извънредното положение заради епидемията от CОVID-19.

Когато ББР е готова ще покани търговските банките, надявам се в следващите 10 дни това да стане, за да подпишем договри за отпускане на такива заеми. Всичко е в техните ръце, каза Петър Андронов, председателят на Асоциацията на банките пред bTV.

Той коментира, че все още се уточняват безлихвените кредити и по реда, по които ще се случва. Банките са анализирали положението и изпратили до ББР становища и коментари.

"Имаме виждане как да стане процеса по-добър. Защото, ако се направи добре ще работи и ще е ефективен. Не бива да е обременено с много бюрокрация. Ако направим перфектен инструмент, но е готов през септември няма смисъл да го стартираме. Трябва бързо да действаме и хората, които са в неплатен отпуск скоро да получат този безлихвен кредит", обясни Андронов.

Той уточни, че освен безлихвени кредитите ще са без  такси за гражданите, които са в трудна ситуация. Когато ББР е готова ще ни покани, всичко е в техните ръце, допълни Андронов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

НОИ с втора дата за изплащане на обещетения за безработица...

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати 4,925 милиона лева на 10 817 безработни лица. Те получават пари...

Прочети още keyboard_arrow_right