Доклад: Заплатите в София - два пъти по- високи

-

Снимка: Столица.bg

Два пъти по-високи заплати в София в сравнение с останала част на страната отчете първият доклад на Съвета за икономически анализи към правителството, съобщи btv. Експертите отчитат и траен застой на заетостта извън столицата от 2009 г. насам.

Извън София и околността се наблюдава сериозно разминаване между ръста на местния БВП и ръста на трудовото възнаграждение. От началото на века има сериозно икономическо раздалечаване между столицата и останалата част на страната, а това превръща развитието на България в икономика на две скорости.

Докато в началото на 21-ви век София и околността не се различава особено от останалите области в страната по тези показатели, то през 2019 г. средната работна заплата е почти двойно по-висока, а отношението заетост-население е с поне 20 процентни пункта по-високо за София и околността в сравнение с останалите области, отчита анализът.

„По отношение на заплащането в началото на 2000 г. София не се различава особено от останалите области, но към края на 2019 г. заплащането е два пъти по-голямо, отколкото останалите области на страната“, каза доц. Пламен Ненов, гл. секретар на Съвета за икономически анализи. Той допълни, че разликата е с поне 20 процентни пункта.

София е и най-големият бенефициент на глава от населението за целия период 2007-2019 г. Във втория програмен период след 2014 г. се наблюдава известно настигане по отношение на трансферите към групата по-малки общини с ниска безработица. За най-големите градове извън София и групата малки общини с висока безработица европейските трансфери на глава от населението обаче са трайно ниски за целия период.

Една първа стъпка към ефективна регионална икономика, която изглежда естествена на фона на представените в анализа факти, е обособяването на София и околността в отделен регион за планиране, подобно на други държави от Източна Европа. Това обособяване на регионалната икономика на София би увеличило значително ефективността на бъдещи регионални икономически политики в България, което от своя страна би позволило както на София, така и на останалата част от страната да растат с по-бързи темпове, смятат експертите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Свежо и атрактивно - партньорството, което дава впечатляващи резу......

Въпреки че вече десетилетие efbet е сред най-влиятелните компании в сферата на онлайн спортни залози и казино игри,...

Прочети още keyboard_arrow_right