Годишните плащания по концесията на летище София се отлагат с 10 години

Годишните плащания по концесията на летище София се отлагат с 10 години

Снимка: Столица.bg

 
Годишните такси в продължение на десет години ще може да не бъдат плащани на държавата от концесионера на летище София. Това изменение в договора за концесията на летище София бе одобрено от кабинета по предложение на министъра на транспорта Росен Желязков, съобщават от БНР. 
Той обаче подчерта, че отлагането не означава опрощаване на бъдещите плащания. Освен това този месец държавата ще получи 660 милиона лева първоначално възнаграждение от концесионера.
„В момента имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ. Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм.
Който има желание, в следващото управление може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това, но ще трябва да отговори на следния въпрос - и това трябва да бъдат отговори на държавници, защо някой иска да лиши приходната част от бюджета сега и веднага с 660 милиона с ДДС, който приход е един от анализираните от БНБ като рисков, ако не бъде получено първоначалното концесионно възнаграждение,“ коментира министърът на транспорта.  
 
Изменението, предложено от транспортния министър, беше аргументирано с намалелите пътувания заради пандемията.
 
Министър Желязков обоснова промяната в договора с тежката икономическа ситуация заради пандемията. Той обаче обяви, че с днешното решение е възможно, годишните плащания да се възстановят и по-рано.
 
„Възстановяването на баланса на концесията съдържа само и единствено отлагане на плащането - не е опрощаване не е намаляване, а е отлагане, тоест ние във всеки един момент ще следим възстановяването на икономическия баланс“, каза още Росен Желязков.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Moto g100 и moto g30 са най-новите модели предлагани от Vivacom...

Vivacom допълва портфолиото си с два нови смартфона от Motorola – moto g100 и moto g30. Устройствата съчетават мощ...

Прочети още keyboard_arrow_right