Хиновски хвали Столична община за инсталация в Яна за преработка на отпадъци в биогаз

Хиновски хвали Столична община за инсталация в Яна за преработка на отпадъц

Снимка: Столица.bg

Енергийният експерт каза, че на Московска 33 са предложени 6 проекта, а специализиран съвет се събира 2 пъти месечно

Шест проекта, свързани с Топлофикация София са предложени на Столична община и не изцяло, но до голяма част биха могли да облекчат тежкото положение на общинското дружество в настоящата енергийна криза. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски пред нова телевизия.

"Европа се движи и основното направление, в което икономистите настиска е за влизане на възобновяема енергия в топлофикациите. За голяма радост най-сетне Столична община създаде Съвет - координационно звено, за влизане на ВЕИ енергия в парното. Предложение за соларни панели е направено от Експертното звено на Енергийния форум и има още 6 проекта за намаляване зависимостта от газ - скъпата компонента. Приложението на един от тези 6 проекта е соларни панели върху всички магистрални топлопроводни и се появяват 10 мегавата топлинна енергия. Предложили сме графика на Столична община и до края на годината могат да разработят една част от тези проекти. Другото, което се бави с години наред, всички го бъркат с изгаряне на битовите отпадъци е преработка. Големите общини в Западна Европа използват битовите отпадъци не за изгаряне, а за преработка в биогаз и използването в топлофикационните системи. Такъв проект има в Ротердам, Щутгарт. Вижте какъв е ефектът от една такава инсталаци яв София. 35 евро мегаватчас такава инсталация в София, която се изгражда в Яна, не в центъра , не се изгаря, преработва се в биогаз битовия отпадък на София, дори няма да стигне за цялата мощност Топлофикация София. Вторият порект - изграждането на соларни панели не говорим за електоренергия, говорим за подгряване на вода и акумилиране в емкости които се използват през ноща. Даваме разумни експертни решения.
това лято сме говорили и представихме график, че една част от тези соларни панели за подгряване на вода на Тполофикация София да се поставят, ние няма да спрем изцяло природния газ, но една част от него ще се използва", обясни Хиновски.

Бившият директор на топлофикация София Кремен Георгиев каза, че не знае как Топлофикация София е изчислала увеличение на цената на парно и топла вода с 29%. "На практика сега е необходимо санитарният минимум за вдигане на цената да е с 50% за топлофикациите, тъй като от година има 3 неща, които не са поскъпнали - парното, тока и водата", препоръча Георгиев.

Той призна, че 150 лв. му струва парното цялото жилище. "Цената на парното беше застопорена към 1 юли 2021 г. и топлофикациите изнесоха тежеста на гърба си без да влошат топлоподаването", коментира Кремен Георгиев.

В моента СО това е похвално , че е създаден специален съвет, който 2 пъти месечно обсъжда проектите , дава ход на поректите, които смята че са целесоъбразни, има данни че ще намалят цената на топлинната енергия, защото вече виждам, че има, след 20 години говорене, че в софия се изгаря газ, за да се топли вода , да се предлага топлофикационна услуга, което е беше един абсурд

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

А1 внедри цялостно решение за дигитализация на образователния про......

А1 и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) демонстрираха цялостно технологично решение за дигитализац...

Прочети още keyboard_arrow_right