ИПИ: Пандемията спря вътрешната миграция към София и големите градове

-

Снимка: pixabay

 
Новият, десети поред доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) за регионалните профили на областите в България, беше представен в БТА.

През 2020 г. всички големи градове начело със София, Пловдив и Варна отчитат отрицателен механичен прираст, т.е. в тях има отлив на население, показват данните от доклада. В същото време общо 205 общини отбелязват положителен механичен прираст, което е безпрецедентно в новата история на страната.

До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязваше подем. През 2020 г. обаче настъпи промяна, породена от пандемията и наложените ограничителни мерки, се посочва в доклада.

В годината на пандемията областните центрове губят население, докато периферните общини регистрират приток на жители. Дългосрочните демографски тенденции обаче остават непроменени, като силните икономически центрове са в най-добра позиция да привличат млади и активни хора.

Столицата концентрира вече 43% от произведения брутен вътрешен продукт в страната. Икономиката на София е силно доминирана от услугите, които носят близо 87% от добавената стойност. Столицата изпреварва над два пъти другите големи икономически центрове – Варна, Стара Загора и Пловдив. На второ място в страната излиза област София, която обхваща индустрията в непосредствената периферия на големия столичен град.

 

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Хитовите безжични слушалки Nothing Ear 1 могат да бъдат закупени ......

Vivacom вече предлага за своите клиенти новите безжични слушалки Nothing Ear 1 – дебютният продукт на създадената ...

Прочети още keyboard_arrow_right