Кауфланд представи обновен проект за сградата на „Централни хали“ в София

Кауфланд представи обновен проект за сградата на „Централни хали“ в София

Снимка: Фейсбук

Кауфланд представиха обновеното си инвестиционно намерение за сградата на „Централни хали“ в София на пресконференция днес. Компанията продължава проекта си за напредък на търговските функции на сградата в съответствие със законовите изисквания за обект – паметник на културата в столицата.

Първоначалният си проект за „Централни хали“ компанията обяви през юли месец публично. Тогата проекта премина през стандартна процедура по одобрение от компетентните държавни служители. След направените препоръки от страна на НИНКН и Министерство на културата,компанията преработи и обнови проекта за реконструкция и реставрация на постройката.

Промените се отнасят за интериорни и екстериорни предложения, както и облагородяване на зоната около сградата. Настоящият проект е вдъхновен от първоначалната планова схема на арх. Наум Торбов, като се характеризира със симетрия и усещане за хоризонт в пространството. Обособени са отчетливо оригиналните две основни оси по линията изток-запад и север-юг, както и централното пространство в залата, в центъра на което е предвидено възстановяване на фонтана по проект на арх. Торбов от 1908 година.

На централният вход е предвидена търговската част с разположени от двете страни щандове за търговия. Идеята е да създава усещане за покрит градски пазар с главни и второстепенни улици. Концепцията на „Централни Хали“ включва да бъде изработено ново асортиментно ниво. 

На второ ниво, над технологичните помещения е обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, характерно за сградите в Европа. Терасата е отделена от стените на сградата чрез стъклен под, позиционирана е стъклена кутия и часовниковият механизъм от западната кула, съхранен до новото време.

В сутерена достъпът ще бъде осъществен чрез два единични травелатора, разположени успоредно на главната улица, осве това в сутерена и на основния етаж са предвидени площи за помещения на отделни търговски обекти на единични търговци. Планирано е тяхното пространство да бъде по-голямо от общата площ, отколкото другите търговски обекти.

Предвижда се да бъде направена крепостна стена в сутерена, която де бъде оформена като „Интерактивна зона за археология и история“, като така ще могат граждани да се запознаят с историята на различните епохи в централната градска част на София.

Планира се визуално възстановяване на всички входове, като три от тях ще бъдат отворени.

Централен вход за посетители от бул. „Мария Луиза“, страничен вход за влизащи и излизащи откъм паркинга към ул. „Пиротска“ и вход за зареждане откъм ул. „Георг. Вашингтон“. Възстановява се и оригиналната фасада на зазидания вход откъм ул. „Екзарх Йосиф“, като отвън ще има облагородяване на пространството.

Проектът се съобразява с членовете на СЕСОНКЦ за разкриване на археологически останки в подземния участък на товарната рампа. Чраз преобразуване на старата товарна рампа пред западната фасада на сградата и повдигане на плочата на рампата ще бъде възможно безшумно, екелогично зареждане на търговския обект и управление на отпадъците. Зареждането ще се случва с по-малки камиони, отговарящи на наредбата за достъп на товарни автомобили в централната градска част.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 178 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (38%, 211 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 36 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 3 Гласове)
 • Луна (8%, 46 Гласове)
 • Друг (8%, 42 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 44 Гласове)
Общо гласували: 560 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София ще се проведе лекция за геймификацията в бизнеса...

На 23 ноември 2021 г. от 18:15 ч. в магистърска програма „Геймификация в бизнеса, публичния и неправителствения се...

Прочети още keyboard_arrow_right