Климатичният преход в ЕС във фокуса на Sofia Business School

Климатичният преход в ЕС във фокуса на Sofia Business School

Столица.bg

Лекции за Зелената сделка в НБУ

Нов български университет и тази година ще представи традиционното годишно издание на Sofia Business School, съвместно организирано от НБУ и Реформ Юнион Клуб. Изданието е хибридно – сутрешната сесия ще бъде онлайн (с участието на чуждестранните лектори, а следобедната ще бъде присъствено в НБУ при спазване на мерките (с участието на българските лектори, модератори и 10 студенти).

Изданието е на тема: „Ресурсната база на климатичния преход в ЕС”. Събитието ще се състои на 23 октомври в НБУ от 10 ч. и ще бъде открито от ректора на Нов български университет, посланик Илиян Василев – Учредител на Реформ Юнион Клуб, програмен директор на Софийското бизнес училище.

В програмата са включени лекция на проф. Самуел Фурфари - Втори прочит на аргуемнтите за Зелената сделка. Проф. Самуел Фурфари е президент на Европейското общество на инженерите и индустриалците. Работи над 30 години  в ЕК, като заема ръководни длъжности в генерална  дирекция „Енергетика“ и отговаря за въпросите на енергийните политики и технологии.От 2003 г. е преподавател по енергийна геополитка в Брюкселския свободен университет. Автор е на 10 книги и множество статии, посветени на енергийното развитие и устойчивост.

Кристиян Хоспийд също ще изнесе лекция на тема : „Трябва ли политиката по конкурентоспособност на ЕС да преследва целите на Зелената сделка при преодоляване на пазарните деформации”. Кристиян Хоспийд  е старши изследовател в Центъра по информационни технологии, право и обществени науки към университета в Намюр, Белгия.  Преди да се отдаде на академична дейност, Кристиян работи като главен анализатор в Cullen International (Брюксел) с фокус върху европейското и националното законодателство в сферата на конкурентоспособността. В продължение на почти 30 години е водещ експерт в генерална дирекция „Конкурентоспособност“ на ЕК.

Следобедната програма продължава от 12 ч. с лекция  на д-р Михаил Крутихин „Какъв е потенциалът на Русия за намаляване на фокуса си върху енергията от изкопаеми горива: Последствията за енергийния пазар на ЕС”.

Д-р Михаил Крутихин е водещ анализатор и консултант по въпросите на нефтената и газова политика в Русия. Съосновател е на RusEnergy – независима консултанска компания, базирана в Москва. Михаил е работил за руската информационна агенция ТАСС в Москва, Кайро, Дамаск, Техеран и Бейрут.От 1993 консултира инвестиционни проекти в сферата на енергетиката, като започва с базираната в САЩ Russian Petroleum Investor Inc.,а после породължава дейността през RusEnergy.В момента развива академична дейност, изнася лекции и участва в международни тинк-танк организации.

След дискусия, както и лекция на Юлиан Попов „Зелената сделка и рискът от задълбочаване на разделението между Изтока и Запада”. Юлиан Попов е председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите, един от създателите на Нов български университет, въвел модерното дистанционно обучение в България, два пъти класиран от брюкселската агенция Euractiv като една от най-влиятелни фигури в европейската енергийна политика.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на балотажа за Президент тази неделя?
 • Румен Радев (52%, 563 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (36%, 388 Гласове)
 • Не подкрепям никого (6%, 64 Гласове)
 • Ще отида за гъби... (5%, 58 Гласове)
Общо гласували: 1073 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Закупилите смартфон Samsung Galaxy от А1 ще получат безжични слуш......

Клиентите, които закупят смартфон Galaxy от А1, ще могат да вземат без допълнително заплащане своя нов смартфон в компле...

Прочети още keyboard_arrow_right