Кметът Фандъкова връчи „Зелена карта" на български инженерингов център

-

Снимка: Столична община

Столичният кмет Йорданка Фандъкова връчи „Зелена карта" от Инвест София на екипа на инженеринговия център на Visteon в България, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

На церемония в Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции ръководният екип на „Вистеон Електроникс България" запозна кмета на София с развитието на нова лаборатория за иновативни продукти в сферата на електрификацията на автомобили и сигурност при шофиране. В София ще работи уникален за националния пазар екип, който е съставен изцяло от български специалисти.

„Създадохме инициативата „Зелена карта", за да поощрим инвеститорите в София. От началото на годината Агенцията е връчила общо 8 „Зелени карти" на инвеститори, които реализират проекти на територията на София, като общият размер на планираните инвестиции е за над 125 млн. евро, а новите работни места над 500", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на събитието.

Благодарение на бизнеса, на стартиращите и на утвърдените компании с чисти производства се повишава стандартът на живот в столицата. Условията, които тези фирми предоставят като работни места с възможности за обучение и развитие задържат младите хора в София", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя отново сподели своето убеждение, че бизнесът трябва да работи в тясно сътрудничество с университетите и професионалните гимназии и да участва пряко в подготовката на кадрите.

От Visteon се похвалиха, че инженеринговият център в България е водещият и най-голям за компанията в Европа, а експертизата и опита на местния екип го нареждат сред най-доверените технологични хъбове на Vіѕtеоn и нa глoбaлнo нивo. C eĸип oт нaд 700 инжeнepи Vіѕtеоn в България yпpaвлявa цялocтния пpoдyĸтoв циĸъл, ĸaтo нa мecтно ниво ce пpoeĸтиpaт, paзpaбoтвaт и тecтвaт нaд 250 глoбaлни и peгиoнaлни виcoĸoтexнoлoгични пpoeĸтa зa cвeтoвнитe лидepи в aвтoмoбилнaтa индycтpия в мoмeнтa.

„Като световен лидер в проектирането и разработването на високотехнологични продукти и системи, предназначени за купето на автoмобила, Вистеон днес е и двигател на новите технологии за електрическото бъдеще на автомобилната индустрия", заяви изпълнителният директор на компанията в България Велизар Димов. Компанията инвестира постоянно в обучението на нови специалисти, които да привлече. Има своя академия и работи в тясно сътрудничество с Техническия университет в София. От Вистеон отчитат, че в момента те са единствената компания в България, в която младите хора могат да работят директно върху разработването на технологии на бъдещето в сферата на електрификацията на автомобилите.

„Зелената карта", която получиха „Вистеон Електроникс България" е 11-та от началото на годината, когато Инвест София стартира новата инициатива в подкрепа на инвеститорите и стартиращите компании в столицата. В церемонията по връчването на сертификата участваха още председателя на надзорния съвет на Инвест София Николай Стойнев, изпълнителният директор д-р Мария Христова и ръководителите на отделите „Инвестиционен анализ" Виктор Гусев и на „Приватизация и следприватизационен контрол" Лъчезар Борисов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Истина разкрита: Полезен ли е шоколадът?...

Въпреки че шоколадът може да бъде вкусно лакомство, неговите ползи за здравето зависят от вида на шоколада и количествот...

Прочети още keyboard_arrow_right