Кметът на София връчи първата "зелена карта" за административно улеснение на бизнеса

Кметът на София връчи първата "зелена карта" за административно улеснение н

Снимка: Столица.bg

Компания за чисто производство с инвестиции над 40 млн. лв. в София получи първата "зелена карта", чрез която ще си осигури по-бързи, адекватни и ефективни административни процедури в Столична община. Първата "зелена карта" бе връчена лично от кмета на София Йорданка Фандъкова на церемония в Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

За общината са важни инвестициите в IT сектора и чистото производство, и подкрепяме отговорни компании към околната среда и обществото, каза Йорданка Фандъкова. "Зелена карта" е нова инициатива на Столична община, с която се стреми да улесни бизнеса като осигури по-бързи административни процедури.

"От името на компанията благодаря за оказаното съдействие. Компанията приключи 3-годишен период на инвестиции. Предстои ни нов инвестиционен период през следващите 3 години като първа стъпка 20 млн. лв. ще инвестираме, с подкрепата на Европейската банка за развитие, в зелени индустрии - елетромобили, възобновяеми източници, вятърни паркове и соларни панели", каза директорът на първата компания със "зелена карта".

На събитието присъства и председателят на СОС Георги Георгиев. "Правна сигурност и предвидливост са най-важни за бизнеса и в София това показват 4 компании с различни трендове в изграждане на екологични мощности, част от зеления преход", каза председателят на СОС.

Георги Георгиев връчи "зелена карта" на инвеститор с първоначална инвестиция в столицата от 23 млн. лв. Планираната обаче е за 50 млн. лв. в първия в София високотехнологичен индустриален парк. 
"Ние ще направим всичко необходимо за по-бързо минаване на административните процедури. Тази бърза писта да подкрепя бизнеса. Стартъп компаниите показват, че имаме дългосрочен растеж. Резултатите показват, че София расте, но не старее", каза председателят на СОС.

„Зелена карта за административно обслужване“ е новата услуга, която СОАПИ ще предоставя на инвеститорите в София от 2022 г. Основната цел е да се оказва съдействие за индивидуално административно обслужване на територията на Столична община на инвеститори, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите и на такива, които не са, но отговарят на условията. Специален акцент се поставя и върху стартиращите иновативни предприятия, за които не са предвидени общи насърчителни мерки в нормативната уредба. С издаването на „Зелена карта“ за стартиращи компании СОАПИ поставя стартъпите редом до стратегическите инвеститори в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom...

През април Vivacom предлага 6 страхотни 5G смартфона на атрактивни цени, започващи от 1,98 лева на месец на лизинг за 24...

Прочети още keyboard_arrow_right