Модернизират Топлофикация София, търси се инвеститор за над половин милиард лева (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • Топлофикация София изслушване на ръководството пред Постоянната комисия по

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Топлофикация София изслушване на ръководството пред Постоянната комисия по

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Топлофикация София изслушване на ръководството пред Постоянната комисия по

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Топлофикация София изслушване на ръководството пред Постоянната комисия по

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Топлофикация София изслушване на ръководството пред Постоянната комисия по

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Пакетът от мерки и предложения ще бъде внесен през март 2020 в СОС

Столичната Топлофикация трябва да бъде модернизирана, да се стабилизира дружеството финансово и да се изгради инсталацията за преработка на RDF. Това са трите основни направления, по които продължава да се работи усилено. Целият пакет с мерки и целите ще бъдат изготвени до пролетта на 2020 г. и внесени за гласуване в Столичния общински съвет.

Това стана ясно днес на открито заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструкутра и енергийно планиране на СОС. На нея беше изслушано ръковоството на най-голямото общинско дружество - Топлофикация София, начело с новозназначения изпълнителен директор Александър Александров, както и членове на Надзорния и Управителния съвет.

В момента продължава да се работи по изготвяне на Стратегия, която включва няколко ключови момента. Първото нещо е да се извърши технологичен и технически одит на всичко свързано с производството и преноса. Одитът трябва да е от международен консултант. Второто важно нещо е подготвянето на финансово-икономически модел за инвестиционния процес и трето е внасянето на доклад за възможност на откриване на процедура за организация и привличане на професионален мениджмънт, от световно ниво, за управлението на Топлофикация, който ще бъде избран с международен конкурс, обясни Валентин Терзийски.

"Свързахме се с Европейската банка за възстановяване и развитие за евентуален наш партньор. От там проявиха интерес и вече имахме няколко срещи. Столична община продължава преговорите и сме в очакване на проект за договор за възлагане на одит и верификация на Топлофикация София", каза Валентин Терзийски.

Следващата стъпка е подготовка за консултации с потенциален инвеститор , който да обезпечи със средства модернизацията на Топлофикация София, допълни той. Така след финализиране на цялостната картина - финансова, материална и технологична в Топлофикация София през март 2020 г., от дружеството трябва да внесат целия пакет в СОС заедно с предложение за международен консултант. Две са големите цели засега и това е диверсификация на доставката на газ и производство на алтернативна енергия, като например от инсталацията за изгаряне на RDF. 

В момента Топлофикация може да купува газ само от Булгаргаз. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова вече обяви, че ще иска законодателна промяна, за да не бъде зависимо дружеството от един доставчик на газ.

На откритото заседание на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране присъстваха и граждани, които също задаваха въпроси към ръководството. Членовете на комисията също получиха отговори на зададените въпроси, като се наложи Валентин Терзийски да обяснява на новоизбраните общински съветници термини и процеси като балансираща и небелансираща мощност на Топлофикация и фирмите оператори.

"Ако смятах, че Топлофикация е във фалит и не може да бъде стабилизарана и модеринзирана не бих приел поста", категоричен бе новият изпълнителен директор Александър Александров. На въпрос за дълговете Сашо Чакалски от Наздорния съвет обясни, че проблемът не е в размера на дълга, а в обслужването му.

"Обслужваме задълженията и покриваме както лихвите, така и главинцата", заяви той.
Александров при поемането на поста е наредил проверка на всички системи в Топлофикация, а също и 24-часов стрес-тест на 2000-километровата магистрална мрежа на топлофикационното дружество. Резултатите показали, че дружеството е подготвено за сезона и за реакция при аварии.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 86 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 28 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 47 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 26 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 37 Гласове)
Общо гласували: 224 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Срокът за обжалване на изравнителните сметки за парното удължен д......

Срокът за обжалване на изравнителните сметки за парно и топла вода е удължен до 30 септември. Това съобщиха от "Топлофик...

Прочети още keyboard_arrow_right