От 3000 до 10 000 лв. финансова подкрепа за малки предприятия

От 3000 до 10 000 лв. финансова подкрепа за малки предприятия

Снимка: Столица.bg

От 11 май се подават документи по "Иновации и конкурентоспособност", общо предвидените средства са 173 млн. лв.

173 млн. лв. от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са предвидени като финансова подкрепа за микро и малки предпирятия. Бизнеси, които са сериозно пострадали от епидемията от COVID-19 могат да кандидатстват за финансиране.

Най-малката сума е 3000 лв., а най-голямата 10 000 лв. Подкрепата е 10% от годишния оборот през 2019 г. на фирмата. Ако той обаче е 300 000 лв. дружеството няма да получи 30 000 лв.

За да се получи финансиране е необходим пакет от документи, а приемът започва на 11 май т. г. Кандидатите могат да ползват "Екотийм" за комплектоването на документите. Важно е да се знае, че подписавнето на договорите и отпускането на средствата става по реда на заявяване от кандидатите, така че към края на срока средствата може и да са изчерпани.

С цел преодоляване на недостига на средства, в следствие на намалелите обороти в резултат от епидемичния взрив от COVID-19, по процедура „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" осигурява финансови средстава в размер на 173 000 000 лв.

Те ще бъдат предоставени на бизнеса като безвъзмездна финансова помощ. Парите са презназначени за най-уязвимите икономически единици, които разполагат с потенциала да се възстановяват и да преодолеят икономическите последствия от пандемията, това обясниха от софийската "Екотийм", която подготвят документите и проверява за съответствие, дали фирмата може да кандидатства.

С безвъзмездна помощ фирмите могат покрият най-неотложните си нужди, като наем, консумативи, суровини, разходи за заплати и други разходи за оборотни средства.

Допустими канидидати по процедурата са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите с персонал до 50 служители и регистрирани преди 01.07.2019 г.

Също така дружествата трябва да са осъществявали стопанска дейност, да имат регистриран спад с минимум 20% в оборота за април 2020 г. спрямо средно аритметичния месечен оборот за 2019г., да извършват дейност във всички икономически сектори, с изключение на тези, попадащи в обхвата на Програмата за развитие на селските райони (земеделски производители, преработватели на земеделски продукти, а също и микро-предприятия с персонал до 10 служители, които имат седалище и извършват дейност на територията на селски район), както и да имат валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП) или такъв на упълномощено от него лице с изрично писмено пълномощно. Трябва да са подали Годишна данъчна декларация за 2019г. в НАП и реализиран минимален оборот за 2019 г. – 30 000 лв.

ДОПУСТИМИ РАЗХОДИ ПО ПРОЦЕДУРАТА СА:
Разходи, необходими за преодоляване на недостиг на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 за:
- суровини, материали и консумативи;
- външни услуги (вкл. наем, режийни разходи);
- разходи за оборотни средства;
- разходи за персонал (вкл. разходи за възнаграждения и разходите
за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, с
изкл. на разходите за персонал, подпомогнат по мярката 60/40).

Разходите, за които се кандидатства, трябва да бъдат извършени след
13.03.2020г. и да са платени напълно не по-късно от крайната дата за
изпълнение на проекта. Разходи, подкрепени с протоколи за прихващане, не се считат за допустими.

Срокът за кандидатстване е 30 дни от датата на обявяване на процедурата. Фирмите мога да подават проекти от 11 Май 2020г. Класирането на проектните предложения зависи от покриването на критериите за оценка, реда на тяхното постъпване и изчерпването на финансовия ресурс по
процедурата. Средствата ще се разпределят на принципа „Първи подаден -
Първи финансиран“, до изчерпване на общия бюджет.

Срокът на изпълнение на проектите е 3 месеца от датата на сключване на
АДБФП, което означава, че фирмите трябва да продължат да функционират.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

НОИ с втора дата за изплащане на обещетения за безработица...

Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплати 4,925 милиона лева на 10 817 безработни лица. Те получават пари...

Прочети още keyboard_arrow_right