От общинските дружества ЦГМ с най-голяма печалба - 6,3 млн. лв.

Николай Стойнев и д-р Веселин Милев

Снимка: Столица.bg

Общински лечебни заведения вече са на печалба, най-много инвестиции са направени в АГ "Света София" и Шейново"

Годишните приходи на общинските търговски дружества за 2018 година възлизат на 867 359 000 лв. Това отчете Николай Стойнев, председател на комисията по икономика и собственост и зам.-председател на СОС, на пресконференция за развитието на дружествата. Смененият модел на управление на общинските предприятия през последните години давал добър резултат и се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и по-добрата градска среда.

Стойнев посочи, че Столична община е един от най-големите работодатели в страната. Над 10 хиляди души работят в общинските търговски дружества, които ежедневно осигуряват редица услуги като придвижването и сигурността в града, облагородяване и поддържане на зелената система и т.н.. Благодарение на доброто финансово състояние на дружествата се реализират различни проекти.

Такъв е първият нов парк в София – „Възраждане“, който бе изграден изцяло със средства от две общински дружества – „Софийски имоти“ и „Спортна София“. Първият етап беше създаването на спортен комплекс и местна за отдих. Тази година предстои завършването на втория етап – Аква комплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода. „Спортна София“ пък изгради спортни площадки на 24 000 кв м.

„Общинско дружество „Лозана“ ЕАД, което се занимава с осигуряването на работа на хора с намалена трудоспособност и успешната им интеграция, е пример за оздравяване и привличане на множество външни инвестиции от близо 1 млн. лв.“ – каза още Николай Стойнев. Друг добър пример е дружеството „Егида“, което с наличието на задължения от над 1,5 млн. лв, в момента е стабилизирано и осъществява охранителна дейност в близо 100 общински обекти, 19 училища, 23 детски градини, 6 парка.

Председателят на комисията по икономика и собственост на СОС отчете и добрите резултати на ВИК- София. Дружество, което в миналото бе изправено пред фалит, днес реализира проекти за канализация в Зоопарка, Екоравновесие, паркове и градини. По отношение на транспортните фирми Центърът за градска мобилност е с най-голяма печалба – 6 364 000 лв.

През последната година автотранспорта са направени инвестиции за 400 нови автобуса и 10 електробуса. Електротранспортното дружество е инвестирало в 13 нови трамвая, изграждане на ново тролейбусно трасе от квартал „Манастирски ливади“ до центъра на София, както и нови кондензаторни електробуси и зарядни станции. „Метрополитен“, който реализира най-мащабния проект – изграждане на третата линия от софийското метро, е инвестирал в реновирането на стари влакове и закупуването на нови мотриси.

По отношение на общинското здравеопазване, председателят на ресорната комисия към СОС д-р Веселин Милев заяви, че всички общински лечебни заведения вече са на печалба. През 2018-а година най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинекологични болници „Света София“ и „Шейново“. Той посочи, че предстоящите инвестиции ще са за развитие на доболничната помощ - дентални и медицинските центрове, както и в диагностично консултативни центрове.

Тези седмица СОС ще разгледа годишните финансови отчети на общинските дружества.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
 • В София (38%, 70 Гласове)
 • На българското черноморие (21%, 39 Гласове)
 • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
 • На село (7%, 12 Гласове)
 • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 182 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фермерски пазар "Пендара" на Женския пазар...

Женският пазар в София ще подкрепи българските фермери и занаятчии и ще стане домакин на 12-и октомври т.г на фермерския...

Прочети още keyboard_arrow_right