От свърталище на бездомници до лъскав и модерен пазар на "Щросмайер" (СНИМКИ)

photo_library
 • От свърталище на бездомници до лъскав и модерен пазар на "Щросмайер"

  Снимка: Столица.bg

 • От свърталище на бездомници до лъскав и модерен пазар на "Щросмайер"

  Снимка: Столица.bg

 • От свърталище на бездомници до лъскав и модерен пазар на "Щросмайер"

  Снимка: Столица.bg

В лъскав и модерен се превърна някогашният западнал и потънал в разруха пазар на ул. Щросмайер в София, който е към общинското дружество Пазари Запад. Мястото бе потънало в мръсотия и се бе превърнало в свърталище на бездомници (виж снимка 2). 

Пазарът на ул. "Щросмайер", район Илинден е създаден преди повече от 20 години. Преди години обаче се оказва, че за отдадените под наем терени, на който търговците са издигнали павилиони, липсват строителни книжа и разрешителни. С годините те бяха силно амортизирани и не отговоряха на елементарни санитарни норми.

От Пазари Запад, ръководено от директор Галя Бежанска се заеха да променят и успяха изцяло на преобразят пазара. Дружеството подготви и реализира инвестиционен проект като изграждане на изцяло нов пазар и облагородяване на околното прстранство.

За да се стигне до днешната визия на пазара на ул. "Щросмайер" бяха инвестирани над 200 000 лв. без ДДС, които са собствени средства на Пазари Запад.

В момента там е изградена нова пазарна площадка с изцяло подменен водопровод и ел. инсталация, с нова тротоарна настилка и осигурен достъп на хора с увреждания. Бяха доставени и монтирани 5 броя нови павилиони с търговска площ от 150 кв. м., а единствения запазен от старите бе изцяло реиновиран.

Всички търговски ообекти бяха отдадени под наем, след успешно проведен в края на 2018 г. конкурс. Освен двойното увеличение на наемните цени, в резултат на този конкурс се постигна и много добър баланс при профилирането но търговските обекти. На пазара сега има магазини за ядки, семена и подправки, за цигари и алкохол, фирмен магазин за млечни продукти, заведение за бързо хранене, ключарско ателие и пункт за парични преводи и платежни услуги.

Ремонтът и модерната визия на пазара не само създадоха удобство за жителите на квартала, но трансформацията подобри градската среда в района. Като резултата от обновяването живеещите в района все по-често посещават пазара и се чувстват комфортно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Работодатели настояват за отсрочка на плащането на данъци и осигу......

Най-голямата работодателска организация у нас изпрати писмо до правителството с искане за отсрочка на плащането на данъц...

Прочети още keyboard_arrow_right