От ВАП искат от КЕВР да обяснят как са утвърдени повишените цени на тока и парното

От ВАП искат от КЕВР да кажат как са утвърдили повишените цени на тока и па

Снимка: Столица.bg

От Върховната апелативна прокуратура са образували преписка заради вдигането цените на тока и парното от КЕВР. Това съобщават от държавното обвинение. 
Според Прокуратурата публикации в медиите по темата водят до данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители. Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите. 
 
За София и страната: От юли скачат токът за бита, парното и топлата вода

Припомняме, че на първи юли с решение на КЕВР цените на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23%, завишена е и цената на природния газ за месеца.
 
Заради наличието на значим обществен интерес и на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт, ВАП ангажира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отговори в кратък срок - предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

23,4% е ръстът на имотния пазар в София...

Пазарът на пазара на недвижими в София продължава да расте и същата тенденция се наблюдава общо в шестте най-големи град...

Прочети още keyboard_arrow_right