По 4500 лв. безлихвен кредит за самоосигуряващи се с 12 месеца гратисен период

По 4500 лв. безлихвен кредит за самоосигуряващи се с 12 месеца гратисен пер

Снимка: Столица.bg

Правителството отпуска 4.5 млрд. лв. за пострадали от епидемията от COVID-19

Физически лица, самоосигуряващите се, малки, средни и големи предприятия, ще получат финансова подкрепа от правителството в размер на близо 4.5 млрд. лв., за да понесат удара от ограниченията заради епидемията от COVID-19.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг заедно с премиера Бойко Борисов.

На брифинга бе представен пакета от финансови мерки. Засегнатите физически лица от кризата могат да получат безлихвен кредит от 1500 лв., но трябва да имат поне 5 работни дни през март. 

В пакета от подпомагащи мерки са включени и самоосигуряващи лица. Прекратилите дейността си могат да кандидатстват за безлихвени кредити от 4500 лв. Условието е да докажат, че имат спад на доходите. Отпуснатия им заем е с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години.

Освен безлихвени кредитите са освободени от такси, включително и за кандидатстване. Кредитъ може да се погаси предсрочно без наказателни лихви. 12 са банките, които са одобрени от Българската банка за развитие да отпускат безлихвени кредити в помощ на пострадали от епидемията от коронавирус.

 

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – до 300 хиляди лева. Българската банка за развитие (ББР) ще ги управлява през търговските банки.

Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие спрямо същото на предходната година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент вече е достъпен през Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

КЕВР обясни: Парно и топла вода поевтиняват с около 14 %, в София......

От новия есенно-зимен сезон парното и топлинната енергия в страната ще поевтинеят средно с 14%.Това обясни на брифинг пр...

Прочети още keyboard_arrow_right