Подписаха анекса към концесията на Летище София, увеличават се инвестициите в обекта

Подписаха анекса към концесията на Летище София, увеличават се инвестициите

Снимка: Столица.bg

Транспортният министър Росен Желязков подписа допълнителното споразумение към договора за концесията на Летище София, с което се отлага концесионната такса за първите 10 години. С анекса се потвърждава и ангажимента на "Софкънект" за плащане на първоначалното възнаграждение в размер на 660 млн. лева към държавния бюджет още този месец. Заедно с това обаче с новия документ се увеличава размерът на инвестициите в летище София за срока на концесията - от 608 на 624 млн. евро, обясняват от БНР.
 
Целта на допълнителното споразумение е да бъде възстановен икономическият баланс на концесията, нарушен поради  COVID-19“, заяви Росен Желязков. Той увери, че отлагането на плащането на годишните концесионни възнаграждения не лишава държавата от тях.Те продължават да се дължат от концесионера „Софкънект“.
 
При преодоляване на последиците от пандемията, плащането на сумите може да бъде възстановено преди изтичане на срока на отлагане.
 
Европейската комисия е извършила проверка на концесионния договор и на неговото планирано изменение. Изменението на контракта не съставлява държавна помощ и е в съответствие с променената в резултат на COVID-икономическа ситуация, показват резултатите от проверката.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новото предложение в 5G портфолиото на Vivacom е Xiaomi Redmi Not......

За всички, които желаят да станат част от 5G еволюцията на мобилните мрежи, най-новият смартфон от това поколение, предл...

Прочети още keyboard_arrow_right