Подписано е споразумението за консултантска помощ между Столична община и ЕИБ за водата на София

Подписано е споразумението за консултантска помощ между Столична община и Е

Снимка: Столица.bg

Вече е подписано споразумението за консултантска помощ между Европейската инвестиционна банка и Столична община за водата на София. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри споразумението, с което се ангажира да консултира Столична община за бъдещото управление на ВиК мрежата в София. Общата стойност на финансирането, осигурено от ЕИБ е до 100 хил. евро. Информацията съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община по "финанси" Дончо Барбалов. 
 
25- годишната концесия на "Софийска вода" изтича през 2025 г.  Тогава Столичната община трябва да поеме управлението, поддръжката и реализирането на капиталови разходи за инфраструктурата на ВиК мрежата. Ще трябва да поеме и събирането на парите от сметките на потребителите. Друга задача е евентуално да проведе процедура по сключване на нов договор за концесия. Всичко това може да се усложни при евентуално обжалване на процедурата за сключване на нова концесия. 
Общината иска да вземе най-правилното решение за бъдещето и процесът да стартира навреме. За да бъде избрана най-добрата възможност за управление и развитие на ВиК мрежата в София е необходим обстоен анализ. През май т.г. Столичният общински съвет реши да привлече като консултант ЕИБ и банката вече одобри споразумението за това. 
Анализът, изготвен от ЕИБ, ще определи всички варианти пред общината с предимствата и предизвикателствата, като ще има и юридическа част, в която се включва преглед на съществуващия договор. 
При анализа ще се вземат предвид резултатите от минали периоди, ще се сравнят вариантите по отношение на съотношението цена - качество на високо равнище, ще се провери степента на конкуренция между операторите, ще се направи анализ и на институционалната уредба в града и т.н.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Още два 5G смартфона влизат в портфолиото на Vivacom - Motorola......

Vivacom разширява портфолиото си от смартфони, съвместими с мрежата от пето поколение на телекома, с още два нови модела...

Прочети още keyboard_arrow_right