Предложение: Топлофикация София иска увеличение на цената с 13%

Предложение: Топлофикация София иска увеличение на цената с 13%

Снимка: Столица.bg

Увеличение на цената на парното и топлата вода от 1 юли т. г. иска Топлофикация София. Повишението е с 14%, което е най-голямото за страната. Това стана ясно вчера на заседание на КЕВР, на което се обсъждаха цените електро и топлоенергията.

Председателят на регулаторния орган Иван Иванов разкри с колко средно за страната ще поскъпнат тока и парното. Тенденцията за повишението той обясни със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на европейските и световните борси, а върху това КЕВР не може да влияе.

Иванов заяви, че родният регулатор се опитва да защити интересите и на потребителите, и на дружествата. новите цени трябва да влязат в сила от 1 юли т. г. Средно за страната токът ще поскъпне с 3%, а топлоенергията с 10%.

 От КЕВР дадоха пример, че 77% от цената на софийската Топлофикация се формира от два основни фактора - природния газ и въглеродните емисии и те  трябва да се приемат такива, каквито са.

На  общественото обсъждане бе изразено недоволство от повечето топлофикационни дружества по отношение на предлаганите от регулатора цени. Представители заявиха, че са ощетени. Окончателното определяне на новите, по-високи цени ще стане на 1 юли т. г. от КЕВР.

Според предложенията най-малко ще поскъпне парното в Сливен - 2%, а най-много в София - 14%. Във Велико Търново скокът ще е с 13%, Пловдив - 9%. При другите топлофикации в страната увеличението ще е между 8 и 11%.

Разчетите на топлоенергията са правени средна цена на газ за мегаватчас в страната под 40 лв. От вторник синьото гориво се продава за над 45 лв. без такси и налози. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Уебинар за химическата индустрия в Софийския университет...

На 28 октомври от 11.00 ч. Българската агенция за инвестиции организира уебинар на тема: „Химическата индустрия в ...

Прочети още keyboard_arrow_right