Предприемачи в София искат електронно разрешение за строеж и промени в ЗУТ

Строителни предприемачи в София

Снимка: Столица.bg

Въвеждане на електронно разрешение за строеж, както е Македония и Сърбия, искат строителни фирми в София, които са членове на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) в България. В специално писмо до кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравко, ДНСК, РДНСК, МРРБ и други институции от организацията изсакт промяна в ЗУТ.

Според строителните предприемачи действащата в момента нормативната база е сложна и неработеща. А това давало възможност за тълкования и грешки. НАСП обединява строително-инвестиционни компании, които работят предимно на територия на Столична община, се уточнява с писмото, цитирано от news.bg.

 

От асоциацията са подготвили и промени, като част от тях са свързани  със съкращаване и опростяване на необходимата проектна документация за издаване на строително разрешение, както е в много страни от Западна Европа. Строителните предприемачи настояват и за дигитализация на целия административен процес, съпътстващ жилищното строителство.

Така гражданите ще могат да участват активно при планирането на териториите и устройството. С това ще се премахне напрежението при строителството по тези планове. От браншовата организация предлагат да се започнат разговори с всички заинтересовани страни, а целта е да се намерят решения за възникналите казуси и проблеми, се казва още в писмото.

Сериозен проблем за предприемачите са протестите на група граждани, които водят до спиране на законни строежи и уволнения на общински служители. Вероятно те визират исканата оставка на главния архитект на Младост Стефан Стефанов, окято бе поискана от столичния кмет Йорданка Фандъкова преди 2 седмици.

Напрежението и неразбирателството между Столична община, предприемачи и граждани, строителните предприемачи определят като граждански терор. От създалата се ситуация от бранша смятат, че това води до намаляване на предлагането и увеличаване на цените на жилищата до ниво недостъпни за населението.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Идея: Спират продажбата на жилище, ако не са платени таксите за в......

Собственикът на жилище в една сграда няма да може да го продаде, ако не си е платил таксите за входа. Продавачът няма ...

Прочети още keyboard_arrow_right