През април отваря вторият център за данни на Equinix в Дружба

Втория център за данни в София

Снимка: Equinix

Equinix ще открие втори центърът за данни и колокация на Международния бизнес обмен (IBX) в София на 9 април. Проектът бе обявен през есента на миналата година, като ориентировъчният му дебют беше за началото на 2019 г. Инвестицията в проекта е на стойност 19 милиона долара, като ще бъде вторият в България. "В момента провеждаме тестове за приемане на различните системи и инфраструктура," съобщи директорът по продажбите на Equinix България Владислав Янков пред SeeNews миналата седмица в рамките на срещата в София 2019.

Центърът за данни ще има 350 шкафа за данни, с възможност за добавяне на 1100 шкафа в следващите фази. Новият капацитет се намира в "Дружба", на около 1 км от мястото, където е и първият център на компанията - SO1. Земята на която е разположен новият капацитет, е собственост на компанията и в бъдеще ще е възможно разширяването му при по мащабно търсене на пазара. Equinix България стартира проекта за разширяване през юни като инвестиция в зелено.

В България Equinix има над сто клиенти, предимно доставчици на облачни услуги, мрежови оператори, големи корпорации и медийни компании. Те използват платформата за колокация Equinix, която свързва 200 центъра за данни в световен мащаб. Преди девет години, когато започнахме бизнеса си, бяхме само девет души, а сега, с новия взаимосвързан център за данни, ще бъдем на 19, сподели Янков, като добави, че очаква компанията да се разшири бързо през следващите години.

Компанията под името 3DC е основана през 2008 г. от Здравко Николов, Стефан Стефанов и Владислав Янков. Оттогава управленският екип остава същият. През 2013 г. базираната във Великобритания Telecity Group придоби 100% от 3DC. Equinix влезе в България през 2016 г. с придобиването на базираната във Великобритания компания Telecity Group.

Центровете за данни на Equinix България ЕАД е изцяло собственост на Equinix Netherlands BV, според данни от Търговския регистър в България. Според анализ на Global Interconnection Index, публикуван от Equinix, взаимосвързаността между корпорациите и доставчиците на облачни и ИТ услуги се очаква да расте с 98% на годишна база до 2021 г., най-вече заради компаниите, които прехвърлят много от процесите си към облачни платформи и дигитализират бизнеса си.

Традиционните центрове за данни постепенно ще станат отживелица за сметка на далеч по-модерни решения като дигитална инфраструктура. Очаква се до 2025 г. 80% от фирмите да са закрили своите традиционни центрове за данни в сравнение с 10% към днешна дата , се казва в анализа на Gartner.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
 • В София (40%, 51 Гласове)
 • На българското черноморие (18%, 23 Гласове)
 • Гърция или чужбина (29%, 38 Гласове)
 • На село (6%, 8 Гласове)
 • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 129 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Американската компания "Лайм" пуска тротинетки под наем в София...

Тротинетки под наем ще започнат да се предлагат буквално до дни в София от американската компания Lime. От няколко седми...

Прочети още keyboard_arrow_right