Проверка от КЕВР: Булгаргаз си търси 328 млн. лв. дългове от Топлофикация София

Проверка от КЕВР: Булгаргаз си търси 328 млн. лв. дългове от Топлофикация С

Снимка: Столица.bg

Българгаз си търси дълговете от столичната Топлофикация, които възлизат на над 328 млн. лв., съобщиха от регулатора. Заради просрочени задължения председателят на КЕВР е назначил извънредна проверка по казуса.

Проверката започва след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за задълженията на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лв.

„Размерът на този непогасен дълг на най-големия потребител на природен газ в страната, напрупан основно в периода януари - юли 2022 г., поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната и стратегическите проекти, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците“, се посочва в писмото на „Булгаргаз“, изпратено и до всички компетентни държавни институции.

Топлофикация София трябва да си погаси дълговете и да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, ако иска да продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ и да има доставки на газ.

„Булгаргаз“ настоява за незабавни мерки на държавно ниво за погасяване на задълженията на „Топлофикация София“. Ако просрочените задължения не се погасят  до 20 август 2022 г. държавното дружество ще прекрати договар и доставките на газ от 1 септември т. г.

Дружеството се заканва да няма доставки през септември и да предприеме действия за събиране на вземанията си по съдебен ред, включително и обезпечителни мерки.

"Анализът на приходите и разходите на дружество, който Комисията предстои да извърши в хода на проверката, ще установи причините за високата задлъжнялост на „Топлофикация София към „Булгаргаз“ през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г. За да бъде изяснен високия темп на нарастване на задълженията на „Топлофикация София“ през първото полугодие на 2022 г., Комисията ще изиска от дружеството цялата документация и ще извърши пълен анализ на паричните потоци за периода 1.07.2021 г. - 30.06.2022 г. По отношение на приходите ще бъдат проверени постъпленията на дружеството от продажба на високоефективна електрическа енергия на свободен пазар, приходи от продажба на топлинна енергия, както и получените премии от „Фонд сигурност на електроенергийната система“. Ще бъде извършен и анализ на разходите на дружеството по месеци – за въглеродни емисии, горива, ремонти, материали, възнаграждения.

Същевременно, на база на утвърдените нови цени на топлинна и електрическа енергия, Комисията ще изготви анализ по прогнозни данни на паричните потоци на дружеството за периода 1.07.2022 г. – 31.12.2022 г. Следва да се отбележи, че в новата утвърдена цена на високоефективната електрическата енергия на „Топлофикация София“ от 1.07.2022 г. е включен и дефицитът , който дружеството формира от разходи за природен газ и емисии за изминалия ценови период. Това би трябвало да позволи на „Топлофикация София“ да покрива миналогодишните и текущите си задължения, включително и по договора за доставка с „Булгаргаз“ ЕАД", съобщи Нова телевизия.

Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август. Паметливи припомнят, че всяка година по това време от Булгаргаз започва да си иска натрупаните задължения от Топлофикация София. Както е известно дългът е разсрочен и общинското дружество си плаща, за да не се спират доставките на газ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Vivacom пуска специален ученически пакет – иновативен детски смар......

По случай наближаващия старт на учебната година, Vivacom предлага иновативния детския часовник MyKi 4 LITE на специална ...

Прочети още keyboard_arrow_right