Решение на А1 в сферата на „Интернета на нещата“ помага за контрола на качеството на въздуха

photo_library
 • Интернета на нещата

  Снимка: А1

 • Интернета на нещата

  Снимка: А1

А1 продължава да развива портфолиото си от услуги в сферата на „Интернета на нещата“ и да предоставя решения на реалните проблеми на публичните институции, бизнеса и потребителите. Високотехнологичната услуга на А1 за контрол на качеството на въздуха в реално време е насочена да подкрепя общини и индустриални организации в борбата за по-чист въздух. Тя е базирана на технологичния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT), който позволява множество умни устройства да комуникират помежду си в реално време.

Услугата на А1 за мониторинг на качеството на атмосферния въздух става все по-актуална със старта на отоплителния сезон у нас, когато в атмосферата се отделят допълнителни замърсители. Качеството на въздуха продължава да е най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа, според доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). Данните в него показват, че в рамките на ЕС всяка година има над 400 000 случая на преждевременна смърт поради замърсяване на въздуха.

Платформата предоставя облачно софтуерно решение, което автоматично събира сензорните данни, предадени в реално време, и осигурява визуализация с графични и цифрови изгледи на измерените стойности за всеки вид газ и частици за определен период. За улеснение на представителите на общините визуализацията е цветно кодирана, за да позволи на потребителите бързо да разберат текущото състояние на различните параметри за качеството на въздуха и общата текуща стойност на индекса за качеството на въздуха (AQI) в течение на деня. Историята на данните се съхранява и може да се използва за генериране на анализи. Освен това, местоположението на станцията за мониторинг на качеството на въздуха може да се види чрез Google Maps. Визуализацията е достъпна и в движение - чрез web приложение или мобилно приложение (IOS / Android). Платформата осигурява лесна настройка и възможности за индивидуализация на аларми.

По този начин услугата на А1 предава комбиниран анализ за качеството на въздуха в различните части на града, където е внедрена. Тя измерва основните параметри, които формират индекса за качество на въздуха, дефиниран от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Американската агенция за опазване на околната среда (ААООС). Важно предимство на системата е, че тя може да оперира автономно, без да бъде свързана към електропреносната мрежа, като същевременно е модулна, лесна за инсталация, поддръжка и обслужване. Цялостното решение включва мрежа от станции, разположена в множество точки в града, която предава данни в реално време, които са необходими за подобряване на качеството на въздуха. Решението издържа на всякакви метеорологични условия.

Така системата позволява на представителите на общините да вземат бързи и ефективни решения чрез непрекъснат мониторинг на въздуха за замърсяване, прахови частици и вредни емисии. Станциите, включени в системата, могат да проследяват параметри като азотен диоксид (NO2), въглероден окис (CO), серен диоксид (SO2), озон (O3), фини прахови частици. Същевременно апаратурата осигурява измерване на температура, влажност и налягането на атмосферния въздух.

Решението е част от портфолиото от технологични решения на А1 в сферата на „Интернета на нещата“, като интелигентното видеонаблюдение, мониторинг на потреблението на минерална вода, мониторинг на консумацията на вода в индустриални мащаби, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. При тях А1 залага на технологичния стандарт Narrowband-IoT (NB-IoT) заради множеството му предимства - по-добро покритие, по-дълъг живот на батериите (до 5 години), оптимизиран пренос на данни и висока сигурност на връзката. За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT) като LoRA, използваният от А1 стандарт NB-IoT позволява изграждане на мрежа от голям брой смарт устройства, които обменят информация помежду си в реално време.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 284 Гласове)
 • БСП (4%, 39 Гласове)
 • Има такъв народ (18%, 161 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 253 Гласове)
 • ВМРО (7%, 63 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 28 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 59 Гласове)
Общо гласували: 910 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Смартфони с до 300 лв. отстъпка от цената в онлайн магазина на VI......

Само до 16 март клиентите на VIVACOM могат да се възползват от специално предложение на смартфони с разнообразни характе...

Прочети още keyboard_arrow_right