Самолети на Air France-KLM ще летят с устойчиво авиационно гориво

KLM

Снимка: KLM

Air France, KLM и Transavia започват да интегрират устойчиво авиационно гориво при полети, излитащи от Франция и Холандия. Подмяната ще се реализира с 0,5% до 1% от общото количество гориво, използвано годишно. Плановете на Групата на Air France-KLM за декарбонизация е да ускори включването на устойчиво авиационно гориво (SAF) до 5% от общото използвано гориво до 2030 г. и до 63% през 2050 г.

Използването на новото екологично гориво е част от стратегията на Групата за устойчивост и от основно значение за декарбонизацията на авиацията. В момента, устойчивото авиационно гориво се произвежда от използвано готварско олио или остатъци от горско стопанство и земеделие. Използваните суровини могат да се прилагат без да се модифицират самолети, които в момента са в експлоатация. Въвеждането на устойчиво авиационно гориво ще намали отпечатъка на полетите средно с 80% през целия им жизнен цикъл и наред с обновяването на флота и екопилотирането ще бъдат в основата за постигане на амбицията за нулеви емисии на CO2 до 2050 г.

Air France-KLM е един от пионерите в използването на SAF с първите полети, извършени с новото гориво още през 2011 г. Днес Air France-KLM активно подкрепя създаването на промишлен сектор, специализиран в производството на SAF, особено в Европа, така че авиационният сектор да може да се възползва от тези горива в достатъчни количества и на цена, която насърчава широкото им използване. При липса на промишлено производство, разходите за използване на устойчиви авиационни горива са четири до осем пъти по-високи от тези на изкопаемите горива.

От 10 януари 2022 г. всички клиенти на авиокомпаниите на Групата ще допринесат за постепенното внедряване на устойчивото авиационно гориво чрез заплащането на символична сума. Размерът ѝ ще зависи от разстоянието на пътуването и избраната класа. За Air France и KLM тя ще варира от 1 до 4 евро в Economy салон и от 1,5 до 12 евро в Business. Точната сума ще бъде изписана в подробностите за тарифите на всеки един билет. При авиокомпания  Transavia сумата за устойчиво гориво ще бъде интегрирана директно в самата тарифа.

От 13 януари, клиентите, които желаят да допринесат за каузата, ще могат да го направят и чрез  закупуването на допълнително устойчиво авиационно гориво. По-късно през годината, членовете на програмата Flying Blue също ще могат да купуват еко гориво със своите натрупани мили.

Повече информация за ангажиментите на Air France-KLM Group за устойчиво развитие: https://sustainabilityreport2020.airfranceklm.com/en/

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Плащане на битови сметки в дигиталният портфейл Pay by Vivacom бе......

Дигиталният портфейл Pay by Vivacom вече дава възможност на своите клиенти да плащат битови сметки директно през приложе...

Прочети още keyboard_arrow_right