Столичен брокер събира депозити и изчезва

-

Снимка: Столица.bg

През последните три години доста хора се оказват измамени от човек, представящ се за брокер в столицата. За случая разказа Нова телевизия.

Мъжът събирал депозити между 1000 и 2000 лева, след което изчезвал, а клиентите се оказвали с платено капаро, но без имот.

Клиент на мнимия брокер разказа, че той се е свързал с него след публикувана обява във фейсбук група. "С мен се свърза Йоан Алексов. Срещнахме се още няколко пъти. Той беше изключително търпелив, изключително професионално се държеше за разликата от другите брокери, които срещнах допреди това. Успях да намеря жилището с него или поне мислех, че успях", казва измаменият мъж.

По молба на брокера, той изплаща на ръка гаранционен депозит в размер на 1200 лева. На посредника, а не на собственичката на апартамента, с която също се среща. Получава приемно-предавателен протокол, а няколко дни по-късно трябва и да се нанесе.

"Въпросната неделя, събирайки целия си багаж, идвам в София и Йоан ми казва, че жената не може да отвори апартамента и да ми предаде ключовете, защото пътува. Цялата ситуация ми беше съмнителна”, споделя още измаменият мъж. Затова той се свързва със собственичката на апартамента, но тя е също толкова учудена, колкото и той, и му казва, че го е очаквала в неделя, но той не е отишъл.

Тогава Никола разбира, че е измамен, а собственичката на апартамента – използвана. Иска парите си обратно, но половин година по-късно единственото, което получава са оправдания.

Година по-рано на същия брокер попада и друг потърпевш, който също предпочита да не показва лицето си. Със съпругата му харесват апартамент за покупка, който брокерът им предлага. Плащат стоп капаро в размер на 2000 лева и получават бланка попълнена на ръка. Срещата е в заведение, защото по време на поредната COVID вълна моловете не работят, а офиса му – обяснява брокерът, се намира в мол. След няколко неуспешни опити за повторна среща, семейството се усъмнява. А по-късно разбира, че апартаментът вече е продаден. Парите си обаче не получават. Подават жалба в прокуратурата.

Мъжът се представял и за служител на голяма агенция за недвижими имоти. От агенцията обаче са изненадани и отричат да имат такъв служител.

От Софийска районна прокуратура обясняват, че сигналите за измама срещу въпросното лице са във фаза на разследване. Образуваните досъдебни производства на този етап са поне 5, като все още се провеждат разпити и се извършват графологични експертизи на предадените им, попълнени от него, бланки. Засега обаче повдигнато обвинение срещу брокера все още няма.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Unlimited 100 е най-предпочитаният план на Vivacom...

От пускането му до момента, Unlimited 100 се наложи като планът, който се радва на най-голям интерес от страна на клиент...

Прочети още keyboard_arrow_right