Търговската палата обсъди с Дончо Барбалов Бюджет 2023 на Столична община

Търговската палата обсъди с представители на Московска 33 Бюджет 2023 на Ст

Снимка: БТПП

Представители на БТПП и зам.-кметът по финанси на Столична община - Дончо Барбалов, се срещнаха днес и обсъдиха проекта за бюджет за 2023 г. на София, съобщиха от браншовата организация.

Бяха дискутирани въпроси, свързани с транспортната инфраструктура и важните инвестиционни проекти по изграждане на булеварди и улици, като най-големият обект за довършване е т.нар. „трети градски ринг" - пробивът на ул. Филип Кутев, бул. Тодор Каблешков. Сред другите приоритети са продължаващото изграждане на „Ломско шосе", връзката на града със Северната скоростна тангента, както и пробивът на бул. „Рожен".

Друг важен приоритет в направление инфраструктура остава и разширението на метрото от кв. Хаджи Димитър до кв. Левски-Г.

За инвестиции Столична община залага 670 млн. лв., като 323 млн. са от собствени приходи, 295,6 млн. по европейските програми и около 8% средства от държавния бюджет.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов повдигна въпроса за предвиденото изграждане на 100 км канализации, в 12 квартала, които са вторите по обем инвестиции и възлизат на 104,5 млн. лева - 69 млн. лева от тях са безвъзмездни средства по Оперативна програма „Околна среда". Той наблегна на необходимостта от осигуряване на добра организация при изграждането, за да не се създават прекомерни затруднения както за бизнеса, така и за гражданите.

Друг позитивен аспект в програмата на Столична община е заделянето на 60 млн.лева за нови детски градини и училища, както и изграждането на 150 детски площадки, за което са отделени около 5 млн. лева.

На срещата представителите на БТПП и Московдска 33 разговаряха и за минералните извори в София и инвестициите в природния ресурс, както и за ремонта, и възстановяването на минералната баня в Овча купел. 

Председателят на Палатата предложи да се обмисли в бъдещ програмен период на Столична община да се инвестира в създаване и налагане на система за обслужване на болниците - GS1, глобален стандарт в здравеопазването. Това ще оптимизира разходи, ще се осигури прозрачност и ще повиши контрола, и планирането на всички дейности в процеса на лечение на пациентите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Служителите на ЕРМ Запад възстановиха електрозахранването на още ......

Към 17:00 часа напълно са отстранени авариите, причинени от лошото време, в София град и областите Плевен и Благоевград....

Прочети още keyboard_arrow_right