"Топлофикация" София излиза самостоятелно на енергийната борса

Топлофикация София

Снимка: Столица.bg

Общинското дружество има задължения за над 800 млн. лв.

"Топлофикация" София излиза самостоятелно на българския енергиен пазар, съобщават от общинското дружество. За целта вече се прави подготовка за обявяване на необходимите процедури.

Съгласно приетата през юли 2019 г. от Столичния общински съвет стратегия за финансова стабилизация и технологично обновление на "Топлофикация София" ЕАД, топлофикационното дружество извърши необходимата подготовка за самостоятелно участие на българския електроенергиен пазар, съобщават от едноличното акционерно дружество.

Управителният съвет на дружеството е утвърдило изискванията за провеждане на процедура за избор на координатор на стандартна балансираща група и Вътрешни правила за участие на Българската независима енергийна борса. Двата документа ще бъдат достъпни на сайта на столичната Топлофикация.

Според Закона за енергетиката "Топлофикация София", в качеството си на производител на електрическа енергия от високоефективно комбинирано производство следва да избере фирма - координатор на стандартна балансираща група. Тези фирми са посочени в публичния регистър на Комисията за енергийно и водно регулиране и те ще бъдат поканени да представят оферти. Целта е да се осигури напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор.

Управителният съвет на общинското топлофикационно дружество е взел решение и за самостоятелно участие на компанията на „Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ през 2020 г. С оглед максимално ефективната позиция на дружеството по отношение реализирането на произвежданата собствена електрическа енергия, са заложени следните условия: избор на пазарен сегмент за продажба през БНЕБ на електрическа енергия; анализ на финансовият риск, произхождащ от продажба на произведената електрическа енергия и риска от липса на купувач и невъзможност за реализация на количествата и най-важното - възможност за авансово плащане по двустранни договори за продажбата на енергия

Вчера на сесия на СОС общинските съветници от групата на Демократична България поискаха оставката на цялото ръководство на "Топлофикация" София заради нефективно управление и натрупани дългове. В момента задълженията на дружеството са над 800 млн. лв. "Погасяваме лихвата и главницата", заяви преди седмица един от зам.-директорите на Топлофикация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
 • Собствения си автомобил (29%, 43 Гласове)
 • Отполение на дърва и въглища (7%, 10 Гласове)
 • Градския транспорт (59%, 87 Гласове)
 • Не ме интересува (5%, 8 Гласове)
Общо гласували: 148 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

GENERALI мечтае за зелена Коледа и устойчиво бъдеще...

Дженерали Застраховане АД закупи 10 броя електрически автомобили – BMW I3, които ще заместят по-голяма част от слу...

Прочети още keyboard_arrow_right