Топлофикация-София: През март времето е било по-студено с около 2 градуса в сравнение с 2019

Топлофикация-София: През март времето е било по-студено с около 2 градуса

Снимка: Столица.bg

Общинското дружество ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове

Тази седмица клиентите на "Топлофикация София" ще получат месечните си съобщения за мартенските сметки за парно и топла вода. Сметките бяха достъпни за потребителите в клиентските центрове и в интернет от 14 април т. г. Това предупреждават от общинското дружество с имейл до медиите.

От столичната "Топлофикация", обясняват, че по данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020 г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. От началото на въведеното извънредно положение в страната, 13 март т. г., повечето от столичани трябваше да останат в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо.

Преди часове от КЕВР съобщиха, че влизат на проверка в общинското дружество заради завишени сметки, за които граждани са сигнализирали.

"Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на март тази година столичани са консумирали 430 323 МВтч топлинна енергия, докато през м.март 2019 г. консумацията е била 346 945 МВтч. Напомняме на нашите потребители, че мартенските сметки са изчислени по-високата цена на топлинната енергия, която действаше до 1 април 2020 г. Новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска, 70,32 лв. за мегаватчас /без ДДС/. Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон", коментират от "Топлофикация".

Сметките на клиентите са изготвени съобразно изискванията на действащата Наредба за топлоснабдяване. Прогнозните месечни сметки за настоящия отоплителен сезон се формират на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразени в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2018 -30.04.2019 г.

Реално потребените количества топлинна енергия във всяко жилище ще бъдат отчетени след приключване на отоплителен сезон 2019-2020 г. и на тази база ще бъдат изготвени годишните изравнителни сметки. Изключение правят потребителите с реален месечен отчет.

В изпълнение на новите разпоредби, приети преди дни с промените в Закона за енергетиката, „Топлофикация София“ ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове и след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019г. до 31 март 2020 г.

Клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през юли, обясняват от "Топлофикация".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 164 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Нова година с нова Nokia от VIVACOM...

Клиентите на VIVACOM вече могат да се сдобият с най- новия модел от среден клас Nokia 5.4. Смартфонът е отличен избор за...

Прочети още keyboard_arrow_right