Ученик на столичната Търговско-банкова гимназия спечели Национално състезание по икономика

Ученик на столичната Търговско-банкова гимназия спечели Национално състезан

Снимка: УНСС

Силна конкуренция в УНСС, 50-те победители получават оценка 6 за конкурсния приемен изпит в Университета

Ученик на столичната Национална търговско-банкова гимназия Васил Петров спечели първо място на Националното състезание по икономика и управление в УНСС. Той получи 1000 лв. парична награда. На второ място се класира Веселин Манолов, който получи 800 лв., а третото място е за Михаил Нешев от Националната финансово-стопанска гимназия, който беше награден с 500 лв. 

Победители са 50 средношколци и според приетия регламент на всички тях се признава оценка „Отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление „Икономика“ и направление „Администрация и управление“ за учебната 2023/2024 г.

Тазгодишното издание на състезанието по икономика и управление в УНСС се отличи с изключително силна конкуренция. Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) проведе в УНСС третото си състезание за тази учебна година – Национално състезание по икономика и управление.

Участие взеха ученици от XII клас на професионалните гимназии по икономика от цялата страна. Интересът към състезанията на АИУБ традиционно е голям, защото те са един от начините талантите на България да спечелят ранен прием в Университета за национално и световно стопанство.

Национално състезание по икономика и управление цели още засилване мотивацията на учениците от професионалните гимназии по икономика в страната за пълноценно усвояване на учебния материал по икономика и управление. То създава нагласа за продължаващо и самостоятелно учене чрез стимулиране на състезателното начало, предоставяне на възможност за творческа изява на ученици със задълбочени знания и формирани практически умения в областта на икономиката и управлението.
Състезанието откриха заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян.

Тя бе категорична, че състезанието е достойно за национална матура по икономика, защото преподавателите са предложили казуси, рецензирани от водещите хабилитирани лица в катедрите на УНСС и така е постигната една мащабна база със стотици въпроси в областта на икономиката, маркетинга, мениджмънта, бизнес комуникациите, предприемачеството, основите на счетоводството.

„Това са 6 фундаментални дисциплини, оформящи ви като управленци, като икономисти. Затова вие сте еталон на целеустременост и в този смисъл всички сте победители. УНСС отново показва лидерските си позиции, превръщайки се в магнит за таланти като вас“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

БТПП: българският бизнес няма обяснение за формираните от „Булга......

Няма обяснение за цената на газа, формирана от Булгаргаз и одобрена от КЕВР. Това се казва в позицията на Българската тъ...

Прочети още keyboard_arrow_right