В София: Иновация с "течни" прозорци - ключ към енергийно ефективни сгради

течни прозорци

Снимка: Проект InDeWaG

Една по-различна сграда в столицата може да даде ключа към това как по-бързо да се строят енергийно ефективни сгради. А тайната е в прозорците. Външно те приличат на обикновени прозорци, но не са. Във вътрешността им има течност. Технологията се тества в София, където в един от комплексите на БАН е разположен експериментален павилион, разказват от economic.bg. 
 
Сградата има фасади и вътрешни преградни стени от стъклопакети с циркулиращ воден поток в тях. „Течните“ прозорци са проектирани от изследователи и архитекти, посветени на работата по създаването на енергийно ефективни сгради на утрешния ден. Във всеки прозорец тече смес от 70 литра дестилирана вода и 20 литра етилен гликол, който се характеризира с това, че не замръзва и служи като антифриз. 
 
Всеки прозоречен панел действа като индивидуален слънчев колектор. С помощта на соларни клетки, те абсорбират слънчевата радиация и я превръща в енергия – така може да се отоплява вътрешността на сградата. 
 
„Предимството на използването на течности вместо въздух е, че водата е по-гъста и може да поглъща инфрачервена светлина в по-широк диапазон“, разказва Миглена Николаева-Димитрова, физик в БАН, пред EuroNews.
 
Проектът InDeWaG (“Industrial Development of Water Flow Glazing Systems”) е разработен съвместно от екипи от Германия, Испания и България. Той се финансира по програма „Хоризонт 2020“. 
 
Разположеният в София експериментален павилион трябва да даде повече представа за практическото приложение на идеята. В рамките на тестовете ще бъде събрана информация за експлоатацията и живота на модулите, за спестените количества енергия и възможностите за пазарна реализация.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София: Всяка четвърта изравнителна сметка за парно трябва да се......

Всяка четвърта изравнителна сметка за парно и топла вода на софиянци трябва да бъде преизчислена. Това съобщи говорителя...

Прочети още keyboard_arrow_right